Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice RNDr. Bc. Pavel Faltýsek Praha, 19. 9. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Konference Asociace aktivních škol
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Hodnocení škol a školských zařízení
Příprava a realizace PISA 2015
Asociace ředitelů gymnázií Přerov, 3.dubna 2012
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
InspIS ŠVP pro ZV, SV.
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
PROJEKT ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝUKY V ELEKTROTECHNICKÝCH OBORECH Realizátor projektu: Střední škola technická Žďár nad Sázavou od Vyšší odborná.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
vlastní hodnocení školy
Organizační struktura
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Hodnocení středních škol Českou školní inspekcí PhDr. Irena Borkovcová, MBA ředitelka Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 10. listopadu 2014.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Projektový záměr Podpora pedagogů MŠ Odborná diskuze MŠMT,
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Klíčová aktivita 3 Profesní portfolio Ing. Aleš Jurečka Praha,
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Komplexní systém hodnocení
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Hlavní manažér SP Kvalita I
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Organizační struktura
Podpora začínajících učitelů ze strany ředitele školy Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) reg. číslo projektu: CZ /0.0/0.0/17_052/
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Model intenzivní podpory
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice RNDr. Bc. Pavel Faltýsek Praha, 19. 9. 2013

Cíle projektu NIQES Rozpočet 2011 – 2014: 296.242.042 Kč KA: Cílem ČŠI je s podporou projektu NIQES vytvořit nový, moderní a flexibilní systém národního inspekčního hodnocení škol a školských zařízení, včetně tvorby nových metod, postupů a nástrojů pro hodnocení české vzdělávací soustavy, a zajistit profesní rozvoj a vzdělávání všech cílových skupin v oblasti aplikace nových metod, postupů a nástrojů. Rozpočet 2011 – 2014: 296.242.042 Kč KA: Vývoj integrovaného systému inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy Inspekční hodnocení školních vzdělávacích programů Rozvoj vzdělávání pro integrovaný systém inspekčního hodnocení Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání

Popis nových elektronických systémů • iSET – modul školní testování je aplikací navazující na systém pro národní zjišťování výsledků vzdělávání žáků, která je k dispozici školám. Aplikace umožní školám využít testy a úlohy zpřístupněné Českou školní inspekcí nebo zadat a využít testy a úlohy vlastní. Systém je možné využít pro testování přímo v hodinách při výuce i pro domácí přípravu. Umožní školám, žákům i rodičům získávat dle vlastního uvážení zpětnou vazbu o jimi dosažené úrovni znalostí a dovedností. • iSET – e-learning v modulu školního testování je platforma pro distanční formu vzdělávání s návazností na školní testování. Umožní všem pedagogickým pracovníkům školy vzdělávat žáky distanční formou, využívat sdílené elektronické knihovny, zadávat domácí úkoly s kontrolními testy. • iEPIS – modul pro práci se ŠVP slouží k vytváření, editaci a úpravám ŠVP na základě příslušných RVP a jejich revizí. Umožňuje zakládání ŠVP a jeho úpravy s provazbou na odpovídající kapitoly RVP, automatizovanou kontrolu učebních plánů a vnitřních vazeb ŠVP s využitím interaktivních nápověd formou metodických poznámek a příkladů dobré praxe. • iPORTÁL – portál školy je webový portál umožňující škole veřejně publikovat zvolené informace (vybavení školy, zaměření, zájmová činnost aj.), nebo rodičům vyhledávat školy dle těchto publikovaných údajů a obsahující redakční systém pro úpravy obsahu portálu samotnými uživateli, včetně možnosti vytvoření vlastní webové prezentace školy.

ČŠI nabízí přímou podporu školám k využití systémů ve třech formách: 1. Prezenční školení v 6 vzdělávacích centrech (2 stabilní – v Praze a Olomouci, 4 mobilní – v krajských a okresních městech) je koncipováno jako interaktivní seminář umožňující všem účastníkům získat pod vedením zkušených lektorů praktické dovednosti při práci s novými elektronickými systémy. Postupně nabídneme čtyři vzdělávací témata odpovídající 4 elektronickým systémům, vždy pro 15 účastníků. Časová dotace každého semináře je 8 hodin. Celková kapacita připravovaných školení je 20 000 účastnických míst. Informace o termínech a místech školení a přihlášení zde. (běží od 3. března 2014 do 15. května 2015) 2. Prezenční konzultace ve školách Od dubna do června 2014 bude cca 100 konzultantů nabízet základní orientační informace týkající se všech 4 systémů. Výběr škol provádí sami konzultanti. 3. E-learningové kurzy V rámci projektu bude vyvinuta e-learningová platforma a obsahové náplně pro distanční formu vzdělávání ve všech 4 uvedených systémech, která bude přístupná všem pedagogickým pracovníkům

Děkuji za pozornost Pavel Faltýsek

KA 1 – Vývoj integrovaného systému inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy Cíl: vyvinout nové metody, postupy a nástroje pro hodnotící činnosti ČŠI s ohledem na hodnocení základních funkčních gramotností (čtenářská, jazyková, sociální, matematická, přírodovědná, ICT) a s ohledem na obecný rámec hodnocení instituce (Národní inspekční rámec kvality).

KA 1 – Vývoj integrovaného systému inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy Metodiky zpracování nástrojů pro sledování a hodnocení podpory a rozvoje základních funkčních gramotností a dosahování výsledků v jejich rozvoji a příprava k aplikaci těchto nástrojů v praxi tvorba souboru kvantifikovatelných indikátorů pro sledování a hodnocení podpory rozvoje gramotností během předškolního, základního a středního vzdělávání včetně nastavení hodnotící škály s vymezením alespoň 3 úrovní (minimální, optimální, excelentní) tvorba souboru kvantifikovatelných indikátorů pro sledování a hodnocení podpory dosažené úrovně gramotností v uzlových bodech průchodu žáka vzděláváním během předškolního, základního a středního vzdělávání včetně nastavení hodnotící škály s vymezením alespoň 3 úrovní (minimální, optimální, excelentní) posouzení, kvantifikace a ověření míry vlivu externích faktorů souvisejících se vzděláváním a ovlivňujících možnost rozvoje jednotlivých gramotností

KA 1 – Vývoj integrovaného systému inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy vytvoření uceleného inspekčního postupu a v jeho rámci vyváženého souboru evaluačních nástrojů pro sledování a hodnocení míry podpory rozvoje jednotlivých gramotností v libovolné škole nebo školském zařízení v celé šíři hodnotících škál, definovaných indikátorů a standardů s provázaností na faktorovou klasifikaci škol a školských zařízení, a to se zohledněním efektivního čerpání a využívání zdrojů ČŠI, potřeb žáků, škol a školských zařízení a integrace vytvořeného inspekčního postupu do informačního systému ČŠI vytvoření uceleného inspekčního postupu a v jeho rámci vyváženého souboru evaluačních nástrojů pro sledování a hodnocení dosažené úrovně jednotlivých gramotností v libovolné škole nebo školském zařízení v celé šíři hodnotících škál, definovaných indikátorů a standardů s provázaností na faktorovou klasifikaci škol a školských zařízení, a to se zohledněním efektivního čerpání a využívání zdrojů ČŠI, potřeb žáků, škol a školských zařízení a integrace vytvořeného inspekčního postupu do informačního systému ČŠI modifikace indikátorů, hodnotících škál, evaluačních nástrojů a inspekčních postupů pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a pro školy a školská zařízení, které takové žáky vzdělávají

KA 1 – Vývoj integrovaného systému inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy expertní posouzení vytvořených indikátorů, hodnotících škál, evaluačních nástrojů a inspekčních postupů nezávislými hodnotiteli, jejich pilotní ověření na reprezentativním vzorku škol, školských zařízení a žáků s vyhodnocením a případnou modifikací podle zjištěných výsledků vytvoření ukázkových příkladů interpretace fiktivních zjištění pro sledování a hodnocení podpory rozvoje a dosažené úrovně jednotlivých gramotností získaných s pomocí vytvořených inspekčních postupů a evaluačních nástrojů včetně doporučení dalších vzdělávacích postupů a opatření obsahová příprava systému vzdělávání a proškolování pracovníků ČŠI realizujících podle navržených inspekčních postupů inspekční činnost a interpretujících podle stanovených indikátorů a nastavených hodnotících škál získaná zjištění včetně návrhu systému akreditace vzdělávaných pracovníků obsahová příprava systému vzdělávání pedagogických pracovníků seznamujícího je s cíli, obsahem a průběhem vytvořeného systému sledování rozvoje a výsledků jednotlivých gramotností

KA 2 – Inspekční hodnocení školních vzdělávacích programů Cíl: vytvořit systém pro inspekční hodnocení a validaci školních vzdělávacích programů (soulad s RVP) a vybudovat usnadňující infrastrukturu pro tvorbu a průběžnou modifikaci dokumentace školních vzdělávacích programů pro školy, která by významně snížila administrativní náročnost a zátěž vedení škol, inspekčních pracovníků i pedagogických pracovníků při práci s tímto základním dokumentem.

KA 2 – Inspekční hodnocení školních vzdělávacích programů Výstupy: vytvoření modulu pro inspekční hodnocení kvality vzdělávání podle ŠVP, vytvoření prostředí pro tvorbu a modifikaci ŠVP škol dle požadavků RVP a pro hodnocení ŠVP ze strany ČŠI tvorba metodik pro zpracování ŠVP zpracování expertní analytické studie s návrhem hodnotících schémat pro posuzování souladu ŠVP s RVP a výběr parametrů pro inspekční hodnocení ŠVP návrh aplikace multikriteriálního hodnocení zpracování koncepčního záměru inspekčního hodnocení a průběžné validace ŠVP vývoj platformy pro sběr a záznam zjišťovaných dat a jejich následné zpracování vytvoření helpdesku a e-learningového kurzu pilotáže systému a ověření názorů a postojů

KA 3 – Rozvoj vzdělávání pro integrovaný systém inspekčního hodnocení Cíl: vybudovat komplexní systém personálního rozvoje a zajištění profesionalizace inspekčních pracovníků. Záměrem je zlepšit kvalitu inspekčních činností cestou odborného vzdělávání a profesních tréninků.

KA 3 – Rozvoj vzdělávání pro integrovaný systém inspekčního hodnocení Výstupy: vybudování komplexního systému personálního rozvoje (kariérní řád) koncepční dokument pro inovaci systému dalšího vzdělávání inspekčních pracovníků (priority a oblasti vzdělávání minimálně do roku 2020) vytvoření konzultačního týmu interních i externích odborníků (lektorský sbor, externí spolupracovníci – výkon hodnocení, pilotáže, zajištění periodického vzdělávání cílových skupin) tvorba e-learningového rozhraní tvorba vzdělávacích programů + implementace do systému vzdělávání ČŠI tvorba e-learningových kurzů a jejich akreditace vytvoření konzultačních center v jednotlivých krajích mobilní vzdělávací centra mentoring v průběhu projektu (zajištění pilotáží, odpovědnost za následná distanční školení, obsluha helpdesku apod.)  

KA 4 – Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání Cíl: vybudovat evaluační nástroj pro národní šetření a pro periodické zjišťování vědomostí a dovedností žáků a studentů a pro zlepšování vzdělávacích procesů univerzální nástroj pro elektronické ověřování výsledků žáků v počátečním vzdělávání

KA 4 – Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání Modul Certifikované testování jeden z nástrojů inspekční činnosti, zpětná vazba ověřovací testy, zjišťování míry splnění minimálních vzdělávacích standardů 2012 1. celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol (zapojeno cca 3.600 škol, cca 160.000 žáků, odesláno cca 460.000 testů 2013 2. celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol (13. 5. – 7. 6. 2013, zapojeno cca 3.760 škol, cca 166.000 žáků, odesláno cca 477.000 testů) Plošné testování 1x za 4 roky v uzlech vzdělávání, každý rok výběrová šetření

KA 4 – Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání Modul Školní testování možnost využití elektronického testovacího systému přímo pro školy ZDARMA realizace testování výhradně dle rozhodnutí ředitele školy a výhradně pro potřeby školy přístup do centrální databanky úloh možnost tvorby vlastních e-learningových kurzů výsledky k dispozici výhradně škole další nástroj běžných evaluačních procesů  Probíhá vzdělávání pedagogů v mobilních centrech.

KA 4 – Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání Modul Domácí testování možnost využití elektronického testovacího systému ze strany rodičů pro případnou domácí přípravu dětí ZDARMA přístup do centrální databanky úloh možnost domácího procvičování témat dle výběru a rozhodnutí rodičů, procvičování v případě nemoci apod. (bude možné připravit a realizovat test např. na zlomky v matematice odpovídající 6. ročníku ZŠ apod.) výsledky k dispozici výhradě pro rodiče a děti  Probíhá vzdělávání pedagogů v mobilních centrech.

Děkuji za pozornost RNDr. Bc. Pavel Faltýsek