Alkohol a mladiství situace v Plzni

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

Podzimní adiktologická konference
Program UNPLUGGED na ZŠ Lupáčova
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
„Preventivní aktivity MV - bezpečný prostor pro seniory“
Proměny rodiny II. Ohrožující dítě, ohrožující rodina.
Systém včasné intervence ve Svitavách
Martin Bohman PP ČR. 1) Akční plán EU na období 2006 – ) Akční plán pro statistiku na období 2011 – ) Rozhodnutí Rady 2009/315 a 2009/316.
Odborná diskuze o prevenci konzumace alkoholu mladistvými v Plzni Ing.Aleš Průša.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Hlavní město Praha „Zdravé město Praha 2010“ Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Projekt „Dokážu to“ a Cena Kiron
Úvod do předmětu Požadavky k zápočtu Požadavky k zápočtu Požadavky ke zkoušce Požadavky ke zkoušce Organizace výuky Organizace výuky.
Apolinář 65: včera, dnes a zítra
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
KRÁSNÁ LÍPA – NÁŠ BEZPEČNÝ DOMOV KRÁSNÁ LÍPA - NÁŠ BEZPEČNÝ DOMOV Město KrásnáMěsto Krásná Lípa se v roce 2007 zapojilo do projektu Ústecko – živý.
Koncepce sítě adiktologických služeb: pracovní verze 2012
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Analýza trendů kriminality v ČR k PhDr. Alena Marešová, IKSP.
Sdružení Podané ruce, o.s.
Rizikového chování v dospívání
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
Konference a soutěže. Konference Škola a drogy 2014 pořádá SANANIM ve spolupráci s Prev-centremPrev-centrem Konference se uskuteční ve dnech října.
Projekt: „Prevence konzumace alkoholu nezletilými v Plzni“
Minimální preventivní program školy
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy.
Studium pro školní metodiky prevence
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Setkání s veřejností na téma bezpečnost městys Nehvizdy 5. ročník.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
1 DÍLČÍ ANALÝZY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC LB plán s.r.o., Liberec JEDNÁNÍ ŘPS A KOMISE ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ 19. května 2015.
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY. SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PERSONÁLU REZORTU MINISTERSTVA OBRANY Praha, červen.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Vyhodnocení akce ALKOHOL. Prevence v rámci akce proběhlo na území celé ČR více jak 140 besed ve školách a školských zařízeních na téma užívání.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Elektronický monitorovací systém pro trestní justici – možnosti jeho využití v kontextu zvýšení bezpečnosti a ochrany osob.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
MULTIDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCE V SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANĚ DĚTÍ Jihlava,
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
PRACOVNÍ SKUPINA PRO OBLAST BEZPEČNOST A PREVENCE SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ Brno Mgr. Marcela Nosálová, lokální konzultantka pro oblast.
Setkání s veřejností na téma bezpečnost
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Vyhodnocení bezpečnostních opatření PČR na úseku požívání alkoholických nápojů nezletilými a mladistvými osobami „MLÁDEŽ - LÉTO 2010“
Alkoholem a tabákem vše začíná
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Hazard Alkohol a Děti 2018.
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Transkript prezentace:

Alkohol a mladiství situace v Plzni Mgr. Andrea Gregorová

Mezinárodní projekt ESPAD (Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách) Realizace: 1995, 1999, 2003, 2007, 2011 Hlavní cíle projektu lze shrnout v těchto bodech: získat spolehlivé informace o rozsahu užívání návykových látek mezi českou mládeží, sledovat trendy, k nimž došlo od roku 1995, analyzovat základní kontextové vztahy u vybraných indikátorů návykového chování, porovnat situaci v ČR se situací v Evropě.

Situace v Plzni Výzkum Prevence Represe

Situace v Plzni - výzkum Školní dotazníková studie o návykových látkách, rizikovém chování a volnočasových aktivitách: Plzeň, 2008 Zadavatel studie: město Plzeň Realizátor studie: Sdružení SCAN ve spolupráci s Centrem adiktologie Psychiatrické kliniky 1. LF a VFN Univerzita Karlova v Praze Odborný garant: doc. PhDr. Michal Miovský, Ph.D.

Situace v Plzni - výzkum Základní a výběrový soubor, počty žáků podle ročníků ročník základní soubor výběrový soubor ideální reálný počet tříd počet žáků 9. ročník ZŠ 68 1393 6 112 4 83 4.roč. 8letého gymn. 18 555 3 45 1 23 1. ročník SŠ 129 3517 17 284 16 398 2. ročník SŠ 131 3435 277 3. ročník SŠ 128 3252 14 262 311 4. ročník SŠ 82 2156 10 174 172 1. ročník nástavby 11 319 26 2. ročník nástavby 240 20 celkem 578 14867 1199 64 1401  

Situace v Plzni - výzkum Prevalence užívání alkoholu podle typu škol

Situace v Plzni - výzkum Prevalence užívání alkoholu podle typu školy a pohlaví

Situace v Plzni - výzkum Prevalence užití alkoholického nápoje v posledních 30 dnech podle jeho typu a pohlaví

Situace v Plzni - výzkum Prevalence opilosti

Situace v Plzni - výzkum Místo poslední konzumace alkoholu

Situace v Plzni - výzkum Subjektivní dostupnost sledovaných drog (trochu obtížné až velmi snadné sehnat)

Situace v Plzni - výzkum Závěr a doporučení: vysoká prevalence užívání alkoholu a tabáku v realizovaných preventivních programech je málo prostoru věnováno těmto návykovým látkám častým rizikovým jevem je kombinace alkoholu a konopí a alkoholu a léků v celé zmapované oblasti užívání návykových látek klást větší důraz především na alkohol a tabák a to již u nejmladších věkových skupin (11-13 let).

Ideální systém prevence

Situace v Plzni - primární prevence Výběr subjektů podílejících se na specifické primární prevenci ve městě Plzni ve vztahu k užívání návykových látek zejména alkoholu: NNO → různé sociální služby – P-centra, NZDM, terénní programy atd. (v dané oblasti mají významný podíl na tomto typu prevence zejména organizace CPPT, o.p.s. (www.cppt.cz) a POINT 14 (www.point14.cz)) Pedagogicko-psychologická poradna (www.kapezet.cz) Odbor bezpečnosti a prevence kriminality MMP (www.bezpecnemesto.eu) Městská policie Plzeň (www.mpplzen.cz) Policie ČR Všechny typy škol atd.

Situace v Plzni - represe Městská policie Plzeň Stanice územně strážní služby (SÚSS) Opatření Centrum

Situace v Plzni - represe Policie ČR Trestné činy dle § 204 Podání alkoholu dítěti zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník Přestupky dle § 30 na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích Rok Počet 2009 31 2010 30 2011 45 1. 1. - 30. 9. 2012 21  

Děkuji za pozornost