Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy."— Transkript prezentace:

1 Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy

2 Prevence rizikového chování Koordinace primárně preventivních aktivit v ČR v souladu se zákonem č. 379/2005 Sb. Spolupráce, metodické vedení - krajský školní koordinátor prevence, metodici prevence (PPP), školní metodici prevence. Spolupráce s cca 100 NNO, VŠ, resorty,odborné instituce, zahraniční org. Zabezpečení systému kvality poskytované PP- systém certifikací realizuje Certifikační agentura.

3 Prevence rizikového chování Prevence rizikového chování Změna v terminologii, změna MP. Změna systému poskytování dotací na prevenci rizikového chování. Standardizace a certifikace programů primární prevence rizikového chování.

4 ESPAD 2007 – mezinárodní srovnávací studie Kouření Denně kouří v ČR cigarety 27 % šestnáctiletých, z nich je téměř 8 % silných kuřáků (vykouří denně více než 11 cigaret). Frekvence kouření se významně liší mezi kraji ČR. Zatímco v Plzeňském, Karlovarském, Olomouckém, Ústeckém kraji a Praze denně kouří více než 30 % studentů, ve Zlínském kraji, Vysočině a Pardubickém je tento podíl mnohem nižší (méně než 23 % studentů). Regionální rozdíly ukazuje Obrázek 1.1.

5 Obrázek 1 ‑ 1: Podíl denních kuřáků (v %)

6 ESPAD 2007 – mezinárodní srovnávací studie Alkohol Jakýkoliv alkoholický nápoj v životě požilo v ČR více než 98 % šestnáctiletých studentů, v posledních 30 dnech pak 77 % studentů. Více než čtvrtina studentů pila alkohol v posledním měsíci více než 6krát. Nejčastěji pili alkohol studenti v Plzeňském, Jihočeském a Jihomoravském kraji (více než 30 % z nich pilo alkohol v posledním měsíci více než 6krát). Nejmenší spotřebu alkoholu uvedli studenti ve Zlínském a Moravskoslezském kraji (méně než 20 % dotázaných).

7 Obrázek 1 ‑ 3: Pití alkoholu 6 a vícekrát v posledních 30 dnech (v %)

8 Obrázek 1 ‑ 4: Konzumace 5 a více sklenic alkoholu při jedné příležitosti 3 a vícekrát v posledních 30 dnech (v %)

9 ESPAD 2007 – mezinárodní srovnávací studie Konopné látky Celoživotní zkušenost s marihuanou nebo hašišem má téměř 44 % středoškoláků. V některých krajích má tuto zkušenost i více než polovina dotázaných studentů – nejvyšší prevalence užití marihuany nebo hašiše v životě je v Karlovarském a Ústeckém kraji a v Praze (více než 50 %), za nimi následuje kraj Jihomoravský. Nejméně zkušeností udávali studenti v Pardubickém kraji a Vysočině (necelých 37 % studentů).

10 Obrázek 1 ‑ 11: Opakované užití marihuany a hašiše (6 a vícekrát) v posledních 12 měsících (v %)

11 Aktuální kontakty na pracovníky odboru prevence speciálního vzdělávání a institucionální výchovy oblast prevence rizikového chování ředitelka odboru PhDr. Pavla DoležalováPavla.Dolezalova@msmt.cz 257 193 1646Pavla.Dolezalova@msmt.cz Úsek prevence a institucionální výchovy vedoucí úseku Mgr. Martina Budinskámartina.budinska@msmt.cz 257 193 1272 Mgr. Jiří ChytilJiri.Chytil@msmt.cz 257 193 1236Jiri.Chytil@msmt.cz (aktuálně probíhají výběrová řízení na další pracovníky úseku)


Stáhnout ppt "Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy."

Podobné prezentace


Reklamy Google