©AIT, 2008 1 Metoda logického rámce Jan Havlík, AIT 6.11.2008 Odborná skupina pro predikci a optimalizaci projektů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Projektový záměr : Zmapování vnitřních procesů na MS ČR
Připravovaná dokumentace
Projektové řízení Modul č.1.
Ing. Miroslav Pivovarčík, MBA
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Projektový management
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Příprava výzkumného projektu I. Bakalářský seminář Jan Vávra Miloslav Lapka 12. října 2011.
Evropský sociální fond
Projekt empirického výzkumu
Hodnocení škol a školských zařízení
Microsoft Office Project 2007 kritická cesta
Projektový záměr : Zmapování vnitřních procesů na MS ČR MS_P01.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
PROJEKT - soubor aktivit, jejichž realizací v určeném časovém rámci dosáhneme stanoveného cíle; dojde ke změně z výchozího stavu do plánovaného stavu.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Projektové řízení dle IPMA
Lenka Fialová Martina Procházková Ondřej Soukup Martin Valenta Cyril Vojáček 1.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
3. Životní cyklus a procesy projektu
6. Koncepce řízení projektů
Jak na projekty Interaktivní výuka aneb od konce to jde lépe...
Investiční potřeby & dluhové financování Jan Šnajdr Odbor poradenství infrastrukturních projektů Česká spořitelna.
jako nástroj projektového řízení
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Iniciace (zahájení projektu) Projektový management.
POZNATKY Z LOGISTICKÝCH AUDITŮ
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
NÁSTROJE PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni1 Metoda logického rámce Ludvík Eger Cheb, 2006.
Matematické metody v ekonomice a řízení II
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
Techniky projektového řízení
Pojmové vymezení. Proč pojmové vymezení? Spousta firem deklaruje svou projektovou orientaci Ve skutečnosti pouze používají několik metodik pro podporu.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Dokumentace informačního systému
1 OD PROJEKTOVÉHO ZÁMĚRU KE KVALITNĚ PŘIPRAVENÉ AKCI 3 témata a) Přehled požadavků financující instituce b) Fáze přípravy akce c) Kritéria úspěšnosti akce.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Strategie projektu Základní parametry: Záměr projektu Cíl projektu
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
6. Koncepce řízení projektů
2. Životní cyklus a procesy projektu
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Metodika řízení projektů
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Návrh koncepce a implementace CSR Česká zemědělská univerzita Jan Burian - ČZU Lucie Ceplová - ČZU Tereza Dohnalová - UK Kateřina Klimentová - ČZU Tereza.
Regionální rozvoj a praxe Základy projektového řízení Ing. Zdeněk Šilhan Regionální rozvoj a praxe Přednáška č. 5.0 Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého.
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
Životní cyklus projektu a fáze projektu Martin Cupal Podnikatelský záměr a projektový management.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Dva jsou víc než jeden CZ.1.07/1.2.23/
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
Kontrola. Kontrola Kontrola Kontrola je proces sledování reality, zjišťování, zda se vyvíjí žádoucím směrem, rozbor příčin případných odchylek a přijetí.
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Tradiční metodiky vývoje softwaru
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Tradiční metody vývoje softwaru
Ekonomika malých a středních podniků
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Transkript prezentace:

©AIT, Metoda logického rámce Jan Havlík, AIT Odborná skupina pro predikci a optimalizaci projektů

©AIT, Osnova příspěvku Cíle logického rámce Formulář logického rámce, vyplnění Kde se dělají chyby Využití v životním cyklu řízení projektu

©AIT, Cíle metody logického rámce Připravit jednoznačné a srozumitelné zadání projektu Vyjádřit záměry a očekávání zadavatele a sladit je s požadovanými výstupy a činnostmi, které je třeba vykonat pro jejich dosažení Definovat předpoklady (rizika) projektu Definovat logický řetěz podmínek pro splnění cílů projektu

©AIT, Formulář logického rámce

©AIT, Postup (1) 1. Účel projektu 2. Výstupy 3. Činnosti 4. Cíl projektu 5. Ověření popisu správnosti a úplnosti projektu Jestliže provedeme tyto činnosti..., dosáhneme těchto výstupů... Jestliže jsme dosáhli těchto výstupů..., lze očekávat tuto změnu... Jestliže jsme splnili tento účel projektu..., přispěli jsme k naplnění těchto cílů...

©AIT, Postup (2) 6. Objektivně ověřitelné ukazatele 7. Prostředky ověření 8. Vnější předpoklady 9. Ověření správnosti a úplnosti definice zadání projektu pokračování→

©AIT, Ověření správnosti a úplnosti Když provedeme uvedené činnosti a budou splněny předpoklady, dosáhneme uvedených výstupů? Když dodáme uvedené výstupy a budou splněny uvedené předpoklady, naplníme uvedený účel projektu? Když naplníme účel projektu a budou splněny uvedené předpoklady, podpoří projekt uvedený vyšší cíl?

©AIT, Kde se dělají chyby LR v dodavatelsko-odběratelských vztazích (jsou dva!) Záměna cíle a účelu –Cíl řekne sponzor, účel řekne uživatel Záměna účelu a výstupů –Účel je řešením problému –Výstupy jsou produkty, které vyřeší problém Předpoklady se nevztahují k následujícímu řádku Předpoklady nejsou externí –Uvědomte si hranice, rámec projektu

©AIT, Posouzení předpokladů

©AIT, Použití, přínosy Kdy použít –fáze: Příprava, Plánování, Realizace, Ukončení –podklad pro zadání projektu (námět na projekt, projektový záměr, plán projektu) –používaný ke sledování postupu a k závěrečnému vyhodnocení úspěšnosti projektu Přínosy –komunikační nástroj –zvýšení kultury řízení –přínos pro týmovou spolupráci sdílení námětů výměna názorů osobní zaujetí všech zúčastněných