Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2791 VY_32_INOVACE_250_Ch9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník Klíčová slova: Organické kyseliny Autor: Mgr. Helena Lehkoživová Vzdělávací zařízení: Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400 Pionýrů 400, 738 02 Frýdek-Místek Ověřeno ve výuce dne: 28. 3. 2012
Cílem prezentace je vysvětlit pojem organické kyseliny, jejich názvosloví, vlastnosti a užití. Současně slouží jako zdroj informací k vypracování úkolů v pracovním sešitu.
Organické kyseliny
Organické kyseliny charakteristická skupina -COOH (karboxylová skupina) kyselina octová kyselina mravenčí (v mravenčím jedu) kyselina citronová (v citronech) kyselina jablečná (v jablkách)
Kyselina octová CH3COOH ethanová kyselina kapalná, štiplavě páchnoucí látka leptá pokožku vyrábí se z ethanalu a ethenu její vodný roztok je ocet (8% roztok) vyrábí se z ní barviva, plasty
Kyselina octová CH3COOH
Kyselina mravenčí HCOOH methanová kyselina je složkou mravenčího jedu bezbarvá, leptavá, štiplavě páchnoucí kapalina používá se ke konzervaci potravin a k přípravě esterů
Kyselina citronová bilá krystalická látka, kyselá chuť vyskytuje se v citrusových plodech nebo v nezralém ovoci používá se jako konzervační a dochucovací látka
Kyselina benzoová bezbarvá až bílá krystalická látka vyskytuje se v přírodních pryskyřicích používá se v potravinářském průmyslu jako konzervační prostředek, v lékařství jako antiseptikum
Vyšší mastné kyseliny kyselina stearová C17H35COOH získává se z hovězího loje využívá se k výrobě mýdel, svíček, leštidel, šamponů a sprchových gelů kyselina palmitová C17H35COOH získává se z kokosového oleje využívá se k výrobě mýdel, svíček, leštidel, šamponů a sprchových gelů
Obrázek ze snímku č. 6 [cit. 2012-13-04]. < http://commons Obrázek ze snímku č. 6 [cit. 2012-13-04]. < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ocet_spirytusowy.jpg?uselang=cs> < http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/14/Strukt_vzorec_kys-octova.PNG> < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mol_geom_kys-octova.PNG> Obrázek ze snímku č. 7 [cit. 2012-13-04]. < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ant_mound.jpg?uselang=cs> < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Formic_acid.svg?uselang=cs> < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Formic-acid-3D-ball-stick.png?uselang=cs> Obrázek ze snímku č. 8 [cit. 2012-13-04]. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Korfu_Zitronen.jpg > Obrázek ze snímku č. 9 [cit. 2012-13-04]. < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Benzoes%C3%A4ure_01.jpg?uselang=cs >
Použitá literatura: Pavel Beneš-Václav Pumpr- Jiří Banýr, Základy praktické chemie 2 pro 9. roč. ZŠ 2. aktualizované vydání, Nakladatelství Fortuna Jiří Šibor, Irena Plucková, Josef Mach, Chemie pro 9. ročník, Nová Škola, s.r.o.