GRANTY PRO KNIHOVNY V LIBERECKÉM KRAJI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JAK NA DOTACE NA VYSOČINĚ? RVVZ Vysočina 23. –
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
DOTAČNÍ POLITIKA MĚSTA PLZNĚ V OBLASTI KULTURY
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Finanční možností svépomocných skupin
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
FINANCOVÁNÍ ŠKOLSTVÍ.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Evropský sociální fond v ČR
Dalším profesním vzděláváním k rozvoji Písecka – Tvorba a pilotní realizace modulárních vzdělávacích programů CZ / Tento projekt je spolufinancován.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Zdroje pro financování projektů Hana Šilhánová, ředitelka NROS 2007 Seminář pro žadatele o dotace MPSV – odbor rodinné politiky.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
PROJEKTY PROJEKTY Bc. Michaela Kožíšková Bc. Michaela Kožíšková projektová manažerka Krajská knihovna Karlovy Vary Vsetín 24. –
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
POSOUZENÍ VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Podklady k posouzení vlivu akce z hlediska vlivu na životní prostředí (EIA) dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
M OŽNOSTI VYUŽITÍ DOTAČNÍCH PROGRAMŮ Porada ředitelů pověřených knihoven MK Hodonín,
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010 červen 2010.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
PŘÍLOHY MONITOROVACÍ ZPRÁVY 6. října OBSAH  Jednotlivé přílohy monitorovací zprávy  Elektronická žádost o platbu.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Téma: DOTAČNÍ FOND LIBERECKÉHO KRAJE Dotační fond Libereckého kraje OBLAST PODPORY 4B - TĚLOVÝCHOVA A SPORT.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výzva k předkládání žádostí
Výzva k předkládání žádostí
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Transkript prezentace:

GRANTY PRO KNIHOVNY V LIBERECKÉM KRAJI Krajská vědecká knihovna v Liberci Kateřina Šidlofová sidlofova@kvkli.cz; 482 412 132 Vzdělávání knihovníků, 19.2. 2008

ČR - ZDROJE INFORMACÍ Portály: www.proculture.cz www.institutumeni.cz www.neziskovky.cz Grantový kalendář – měsíční přehled uzávěrek http://neziskovky.cz/cz/infosluzby/fundraising/GK/ www.osnoviny.cz/ Proculture - info o nás - podpora 2. Institut umění - Podpora – granty a dotace (ČR x Zahraničí x EU) - lze se přihlásit k zasílání aktualit (odlik na úvodní straně) 3. Neziskovky – ICN / Infoslužby / Fundraising 4. OS Noviny – doplněno na základě informace PhDr. D. Kroulíkové v diskusi

ZDROJE INFORMACÍ Časopisy: Semináře: Grantový kalendář NEZISKOVKY.CZ Grantis Semináře: Krajský úřad LK; NKP…

PŘEHLED ZDROJŮ Město Kraj Statutární město Liberec – www.liberec.cz / „Granty a dotace“ nebo Formuláře nebo Magistrát (odbor školství, kultury a sportu,…) Oddělení kultury – fond kultury (uzávěrka leden, duben, srpen) Oddělení školství – fond vzdělávání (uzávěrka leden, červenec) bez spoluúčasti! Kraj Kraj liberecký – www.kraj-lbc.cz / krajský úřad / „Grantový fond“ / podpora kultury, školství… příspěvky na kulturu do 25 000,- Kč; spoluúčast někde 50 %, uzávěrka únor příspěvky na vzdělávací projekty 30% spoluúčast, uzávěrka březen

PŘEHLED ZDROJŮ MKČR http://visk.nkp.cz Ministerstvo kultury – www.mkcr.cz / umění a knihovny / granty a programy VISK (Veřejné informační služby knihoven) – uzávěrka leden; spoluúčast 30% http://visk.nkp.cz VISK3 Informačních center veřejných knihoven VISK6 Digitalizace vzácných dokumentů VISK7 Digitalizace dokumentů ohrožených degradací kyselého papíru VISK8A Informační zdroje VISK9 CASLIN - Rozvoj Souborného katalogu CASLIN a národních autorit

PŘEHLED ZDROJŮ MKČR Knihovna 21. stol – uzávěrka leden; spoluúčast 50% 1. Podpora práce s národnostními menšinami a integrace cizinců (akce + nákup knih) 2. Podpora všeobecné dostupnosti služeb pro občany se zdravotním postižením (nákup knih + nákup spec. technických pomůcek pro slabozraké) 3. Kulturní, výchovná a vzdělávací činnost (akce, výstavy, soutěže, vydávání publikací) 4. Ochrana knihovního fondu před nepříznivými vlivy prostředí (restaurování dok., prevence plísní a ochrana před nepříznivými vlivy prostředí). Maximálně lze podat 3 žádosti za jednoho žadatele. Podpora vydávání publikací

PŘEHLED ZDROJŮ MKČR Odbor regionální a národnostní kultury www.mkcr.cz / kulturní dědictví / regionální a národnostní kultura / granty a programy / výběrová řízení pro rok 2008 podpora integrace národnostních menšin podpora integrace cizinců v ČR podpora integrace Romů podpora regionálních kulturních tradic atd.

PŘEHLED ZDROJŮ MZČR Ministerstvo zdravotnictví – www.mzcr.cz / pro širokou veřejnost / dotační programy Program vyrovnávání příležitostí, uzávěrka: listopad Bez spoluúčasti! Nadace Škola hrou www.nsh.cz / grantové programy Oblast sociální, vzdělávání dětí a mládeže a aktivity pro seniory uzávěrka: březen, září příspěvky do 25 000,- Kč; 50% spoluúčast

PŘEHLED ZDROJŮ Euronisa Nadace Preciosa Nadace Euronisa – www.euronisa.cz / nadační příspěvky / poskytování Oblast sociálně-zdravotní, kulturní, vzdělávací Pro žadatele z české části euroregionu Nisa (liberecký kraj + Šluknovský výběžek) uzávěrka: říjen, březen … Příspěvky do 80 000,- Kč; spoluúčast příspěvkové org. 50% Nadace Preciosa www.nadace.preciosa.cz Fond kultury a umění Fond škol a vzdělávání – uzávěrka květen, 50 % spoluúčast, nadace max. do 100 000,- Fond pro vědu a výzkum - průběžně Fond humanitární a sociální – uzávěrka červen, 50%, do 100 000,-

PŘEHLED ZDROJŮ Nadace knihoven Nadace knihoven při VK Kladno - www.svkkl.czlk zahraniční studijní cesty knihovníků do knihoven – uzávěrka duben hradí jen 50 % podpora odborné publikační činnosti knihoven Nadace ČEZ www.nadacecez.cz Spoluúčast není povinná, uzávěrka listopad, témata neomezená Lesy ČR www.lesycr.cz / turisté a přátelé přírody / program nadační služby Oblasti: kultura, školství a vzdělávání, ochrana ž.p., sociální a charita Uzávěrka 2x ročně

ÚSKALÍ POJMŮ Žadatel NNO – nestátní nezisková organizace fyzická osoba (soukromá, žádám na rodné číslo) X právnická osoba (žádám za organizaci, údaje statut. zást.) NNO – nestátní nezisková organizace ≠ PO – příspěvková organizace (nemůže žádat po grant u MŠMT, MVČR, MPSV!)

ÚSKALÍ POJMŮ Rozpočet (náklady): Investice – stavební náklady, nákup drahého HW, dlouhodobý majetek… Neinvestice – honoráře, materiál, služby… Materiálové – výtvarné a kanc. potřeby, květiny, dárky, knihy, potraviny…

ÚSKALÍ POJMŮ Rozpočet: Nemateriálové = služby – tj: Služby na fakturu (nákup knih, propagace) honoráře na smlouvu dle § 51 Občanského zákoníku (daní si sám dodavatel) OON – ostatní osobní náklady (odvody jdou přes zaměstnavatele): Dohoda o pracovní činnosti Dohoda o provedení práce - nutné znát a rozlišovat tyto pojmy! V rozpočtu honorář na smlouvu podle p. 51 OZ uvádět v kolonce služby!!! (Ne osobní náklady) Osobní náklady jsou jen dohody!!! Nutno rozpočet naplánovat přesně a důsledně do předem daných kolonek a ve vyúčtování přesně dodržet plán, resp. Rozhodnutí o přidělení dotace!!!

!!!Vše přesně podle pokynů v podmínkách!!! ŽÁDOST Formulář: - použít originální od poskytovatele! - údaje o žadateli (statutární zástupce, činnost, kontakt, rozpočet, realizátor projektu, číslo účtu…) - popis projektu (obsah, cíl, časový harmonogram) - rozpočet projektu (opět vlastní formulář) - povinné přílohy (dokládají statut žadatele) !!!Vše přesně podle pokynů v podmínkách!!! Nutné nejdříve přečíst podmínky!!!! Mohu být vůbec žadatelem? Spadá projekt do správného období? Na jaký účel žádám peníze – lze z grantu hradit? (co lze, co nelze) Jaké přesně přílohy chtějí? Jaká je spoluúčast? Dostanu vůbec peníze včas? (termín rozhodnutí) V kolika exemplářích vše odevzdat atd.

!!!Kontaktní osoba – vše lze vždy konzultovat!!! ŽÁDOST Většinou nelze financovat: - ale lze často započítat do spoluúčasti žadatele. Mzdy zaměstnanců Občerstvení Cestovní náklady, ubytování Provozní výdaje (energie na provoz žadatele) !!!Kontaktní osoba – vše lze vždy konzultovat!!!

A CO DÁL? Rozhodnutí + smlouva (ne vždy) Vyúčtování tam i termín a podmínky čerpání a vyúčtování! rozpis, na co jak dotaci použít – dodržet Pokud dojde ke změně (projektu či rozpočtu) Nutno včas nahlásit poskytovateli!!! Vyúčtování Vyúčtování dotace (opět formulář poskytovatele) Účetní doklady (+ paragony, faktury, výpisy z banky, výdajové doklady…) Závěrečná zpráva – zhodnocení projektu Termín čerpání ≠ termín vyúčtování !!! DODRŽET!!! Nejlepší nechat si od vyúčtování kopii, kdyby se pak řešily problémy.

A NYNÍ? Přestávka!!! 

Pro nové programovací období 2007-2013 Výběr informací pro knihovny Fondy EU Pro nové programovací období 2007-2013 Výběr informací pro knihovny

SF EU - obecně Několikamilionové rozpočty – min. výše Dlouhodobější projekty (1-2 roky) Náročná příprava i realizace Předfinancování – nutný silný partner (zřizovatel!) Někdy spoluúčast – sice malé procento, ale v rozpočtu (viz výše) může činit několik set tisíc

!!! POZOR – nutno přizpůsobit cílům EU!!! SF EU – knihovny? Typy projektů knihoven: stavba nové budovy Rekonstrukce budovy Digitalizace Vzdělávací a rekvalifikační kurzy Sociální integrace Projekt na rozvoj čtenářství dětí a mládeže Spolupráce se školními knihovnami !!! POZOR – nutno přizpůsobit cílům EU!!! Cílem Eu není stavět u nás baráky  Cílem EU je rozvoj vzdělanostní společnosti, informační společnosti, sociální integrace, výzkum a vývoj atd… Stavět barák lze jen jako prostředek pro viz výše – vybudování kulturního, informačního a vzdělávacího centra regionu, kde se budou nabízet nebývalé služby, které nikdo jiný nenabízí!!!!

FONDY EU 2007-2013 Strukturální Komunitární Norské fondy Pro ČR – rozvoj slabších členských států Komunitární Pro Evropu – pro všechny členy (mezinárodní, partnerské, evropská přidaná hodnota) Norské fondy Pro členy EU, ale jen na projekty, které nelze financovat ze SF

!Peníze proudí do OP – lze i křížové financování! SF EU - fondy ESF (Evropský sociální fond) Neinvestiční (měkké) projekty ERDF (Evropský fond regionálního rozvoje) Investiční (tvrdé) projekty !Peníze proudí do OP – lze i křížové financování!

SF EU - Operační programy Výběr pro knihovny v LK: Integrovaný OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP Lidské zdroje a zaměstnanost ROP Severovýchod OP přeshraniční spolupráce Česko – Polsko Česko – Sasko

Integrovaný OP celostátní investiční projekty Pro oblast veřejné správy Společné regionální problémy I na kulturní dědictví – digitalizace? Orgán – MMR

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Rozvoj systému celoživotního vzdělávání Neinvestiční Možnosti pro knihovny např.: spolupráce se školními knihovnami (rozvoj nových metod, síťování institucí) Multikulturní výchova Vzdělávání cizinců (jazykové) – kurzy češtiny Vzdělávání občanů v ICT Orgán – MŠMT

OP Lidské zdroje a zaměstnanost Neinvestice (měkké) Rozvoj lidských zdrojů a trhu práce Šance pro knihovny: Další profesní vzdělávání zaměstnanců Sociální integrace – menšiny, cizinci Orgán – MPSV

ROP Severovýchod Hradecký, Pardubický, Liberecký kraj Pokrývá potřeby daného regionu Např. vzdělávání, integrace, soc. služby Uspějí jen projekty, o které má region zájem (peníze předem „rozdělené“) Nutno předem znát priority špiček regionu Orgán – RR Hradec

OP Přeshraniční spolupráce Česko – Polsko x Česko – Sasko Vzdělávání kulturní dědictví kulturní spolupráce Fond malých projektů (nižší rozpočty) Orgán – MMR (u nás Euroregion Nisa)

KP - Grundtvig Oblast vzdělávání dospělých Mobilita pracovníků (stáže, kurzy, studijní pobyty) Orgán – Národní agentura při MŠMT pro evropské vzdělávací programy

Norské fondy Pro všechny členy EU Dopad v rámci ČR Projekty, které nelze financovat z jiných fondů EU Uchování evropského kulturního dědictví Např. pro digitalizaci (VK Olomouc) Orgán MF a MZ ČR

Visegrádský fond Pro členy Visegrádské čtyřky → cíl! Spolupráce alespoň 3 zemí Kultura, vzdělávání, přeshraniční spolup. I fond malých grantů 50 % spoluúčast Orgán IVF Bratislava

Chceme žádat do EU? – Výzva! Výchozí materiál pro zpracování projektu Vícekrát do roka Vždy jiné dílčí cíle a podmínky! Začátkem roku nejvíc peněz 1. krok – sepsat záměr – dle výzvy! Příklad výzvy: http://www.rada-severovychod.cz/vyzvy-k-predkladani-projektu/aktualni-vyzvy

Projektový záměr Název + charakteristika projektu Globální + specifické cíle (dle výzvy) Zdůvodnění Přidaná hodnota Cílová skupina + dopad, místo konání Klíčové aktivity Čísla (kolik koho, čeho…) Výstupy a výsledky partneři

Příklad úspěšného projektu Rekvalifikační kurz pro matky na/po mateřské, Krumlov http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=07_Pro/SkoleniProjektMan.htm&PHPSESSID=4974c6d113914e9712038c116cee49fe

Žádost Elektronická aplikace Vyplnit na internetu, odeslat i poštou Benefit 7 http://www.eu-zadost.cz/

Odkazy Web SF EU ESF – měkké projekty KP – Grundtvig http://www.strukturalni-fondy.cz/ ESF – měkké projekty http://www.esfcr.cz/clanek.php?lg=1&id=1 KP – Grundtvig http://www.naep.cz/ Norské fond http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/hs.xsl/fm_norska.html Visegrádský fond http://www.visegradfund.org/grants.html

Odkazy Prezentace kompletních informací: http://knihovnam.nkp.cz/ Přehled všech programů EU Důležité dokumenty Příprava projektu a rozpočtu Vyplňování žádostí, přílohy Zdroje, kontakty, odpovědná místa, orgány Příklady úspěšných projektů Terminologie http://knihovnam.nkp.cz/ Školení projektových managerů

Děkuji za pozornost a přeji hodně úspěchů s projekty  Krajská vědecká knihovna v Liberci Kateřina Šidlofová sidlofova@kvkli.cz; 482 412 132