Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Audioknihy na rozhraní EBSCOhost - Tutoriál 3. července 2013.
Advertisements

Support.ebsco.com Jak se zúčastnit online semináře prostřednictvím WebExu Tutoriál.
Support.ebsco.com EBSCO Discovery Service Statistiky Tutorial 10. února 2013.
 EBSCOhost Collection Manager Přehled funkcí účtu Selector 3. července 2013.
Návod pro práci s internetovými stránkami společnosti Acros • Produkty Acros/Fisher je možno nalézt na internetových stránkách nebo na stránkách.
Support.ebsco.com EBSCO Discovery Service Tutoriál 3. ledna 2013.
 EBSCOhost Collection Manager Patron-Driven Acquisition - Tutoriál 3. července 2013.
Aplikace DynaMed na zařízeních iPhone, iPod Touch či iPad Tutoriál Last updated 9/28/ února 2013.
Tutoriál Stahování eBooks ~ Podrobný průvodce prvním stahováním
Tutoriál EBSCOhost Collection Manager ~ Účet Approver
Tutoriál EBSCOhost Collection Manager ~ Účet Selector
Organisation for Economic Cooperation and Development OECD iLibrary.
Tutoriál EDS možnosti přizpůsobení Pro administrátory support.ebsco.com.
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES.
Tutoriál MEDLINE Complete ~ Vyhledávání support.ebsco.com.
Tutoriál EBSCOhost - Historie vyhledávání
Tutorial Zobrazení článku na EBSCOhost rozhraní
WebEx ~ Jak se připojit k online webináři
Tutoriál Lokátor publikací AtoZ ~ Administrativní rozhraní
Tutoriál eKnihy ~ Stahování
Tutoriál DynaMed ~ Jednoduché prohledávání
Tutoriál AtoZ – Tvorba poznámek
Tutoriál LinkSource ~ Linking – Nastavení odkazů k plnému textu
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
R ESEARCH S TARTERS V EBSCO D ISCOVERY S ERVICE Tutoriál support.ebsco.com.
Vkládání záznamů do databáze OBD
Tutoriál Vyhledávání v obchodních databázích Business Source
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
EBSCOhost Collection Manager ~ Vytváření profilů Tutoriál support.ebsco.com.
WWW – hypertextový informační systém
Pracovní seminář ASEP IPAC 3 - novinky.
Tutoriál Nastavení alertů pro časopisy
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Aplikace vyhledávače Google na zdroje odborných informací
Anopress: nová grafika, nové možnosti Mgr. Daniela Uhrová září 2010.
Nikola Dynybylová Jediný a jedinečný Sage ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
časté dotazy uživatelů Editor článků Vložení formátovaného textu do článku z dříve připraveného dokumentu.
EconLit with Full Text Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Tutoriál Holdings Management Poznámky – Vytváření, editace a propojování se zdroji support.ebsco.com.
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Katalog.mendelu.cz Průvodce katalogem knihovny MENDELU.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 19. října 2015.
Textový Editor.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Albertina a Report Mgr. Libuše Simandlová
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
EconLit with Full Text Ivana Reznerová
Ústřední knihovna FSS MU
DynaMed ~ Jednoduché prohledávání
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
(ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz)
Transkript prezentace:

Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání

Vítejte v turotiálu zaměřeném na seznámení s EBSCO Discovery Service (EDS). EDS představuje vyhledávací rozhraní pro přístup k veškerým tištěným a elektronickým fondům Vaší knihovny/instituce skrze jediný vyhledávací řádek a jednotný seznam výsledků. V tomto tutoriálu se podíváme na to, jak v EDS jedoduše vyhledávat a ukážeme si některé unikátní funkce. Jelikož je EDS při instalaci přizpůsobeno potřebám konkrétní instituce, může se stát, že EDS ve Vaší kniovně se bude mírně lišit.

Můžeme začít zcela jednoduchým dotazem, např. Global warming - postačí zadat klíčová slova do vyhledávacího řádku. Po zadání klíčových slov postačí potvrdit tlačítkem Hledání. Algoritmus pro výpočet relevance a množství pokrytých zdrojů včetně detailního bibliografického popisu umožní, abyste v mnoha případech našli relevantní zdroje i při zadání takto jednoduchého dotazu.

Nicméně, pokud byste chtěli mít k dispozici více možností, postačí zvolit odkaz pod vyhledávacím řádkem - Možnosti hledání. Pod vyhledávacím řádkem se následně objeví další limitery a expandery, které je možné použít při vyhledávání.

Díky možnostem hledání se můžeme například zaměřit jen na lokální zdroje (katalog knihovny), jsou-li integrované. Případně pak lze vybrat rovněž jazyk plného textu dokumentu a mnoho dalších možností. Některé možnosti vyhledávání lze také použít pro filtrování v okně seznamu výsledků. Pokud chcete zaměřit vyhledávání na dostupnost dokumentu ve více lokacích knihovny, stiskněte při označování klávesu CTRL.

U některých vyhledávaných dotazů Vám při orientaci v tématu pomohou tzv. Research Starters. Jedná se o akademickou obdobu online encyklopedického slovníku. Je-li dostupné téma v Research Starters, zobrazí se v rámečku hned nad prvními výsledky vyhledávání. Pro zobrazení celého tématu zvolte odkaz Další.

V seznamu výsledků je orientace jednoduchá. Více informací o dokumentu získáte kliknutím na název dokumentu nebo na ikonu po pravé straně od názvu. Je-li k dispozici plný text, najdete vždy pod základními informacemi o dokumentu odkaz k němu. Pokud se jedná o záznam z katalogu knihovny, uvidíte buď informaci o aktuální dostupnosti titulu a/nebo možnost prolinkování k záznamu v katalogu.

Je několik způsobů, jak upřesnit Vaše vyhledávání. Nejjednodušším je využití limiterů a filtrů po levé straně seznamu výsledků. Zde postačí vybrat, jaký filtr chcete použít. Každý limiter zobrazuje nejčastější počty dokumentů a hodnoty v konkrétním seznamu výsledků. Kliknutím na Zobrazit další zobrazíte až 50 nejčastějši se vyskytujících hodnot v rámci daného dotazu.

Při aktivaci limiterů vždy konkrétní vybraná hodnota zobrazí ve vrchní části levého sloupce. Každý z využitých limiterů lze opět odstranit klinutím na symbol. napravo od vybraného limiteru. Plný text, je-li k dispozici, se pak zobrazuje opět vždy pod základními informacemi o dokumentu, a to nehledě na to, z jakého zdroje pochází.

Podrobný záznam dokumentu, který lze zobrazit kliknutím na název dokumentu, vypadá následovně. Případné odkazy k plnému textu naleznete po levé straně okna. V případě záznamu z katalogu knihovny zde naleznete prolinkování do katalogu. Je-li k dispozici více kopií stejné knihy, naleznete informaci o tom v tabulce ve spodní části okna. V pravé straně okna se pak nacházejí nástroje pro další zpracování dokumentu, například odeslání em, trvalý odkaz nebo export do citačního manažeru.

Plný text dokumentu, nachází-li se ve formátu PDF na platformě EBSCOhost (nedochází k prolinkování do dalších platforem), vypadá, jak lze vidět na tomto obrázku. V levé straně okna naleznete možnost prokliknutí do dalších článků v rámci tohoto vydání daného časopisu. V pravé části jsou stejné nástroje pro zpracování dokumentu, jako v okně podrobného záznamu.

Kdykoliv během vyhledávání můžete zvolit odkaz v pravém horním rohu pro získání více informací o možnostech vyhledávání.

Pro více informací navštivte Stránku podpory uživatelů EBSCO Support Site