Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová"— Transkript prezentace:

1 SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová
Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu

2

3 Spuštění, informace spuštění, informace

4 SCOPUS citační multioborová databáze
více než vědeckých časopisů (vše recenzované časopisy), referáty z konferencí a další publikace umožňuje uživatelům sledovat poslední trendy v oblasti výzkumu a vývoje nebo vývoj názorů a teorií v různých vědeckých disciplínách

5 SCOPUS databáze obsahuje bibliografické záznamy od r. 1823, reference (citační vazby) a částečně i abstrakty od r. 1995 na základě citačních vazeb je možné vysledovat aktuální vazby mezi vědci a vědeckými pracovišti.

6 Hledání Základní vyhledávací modul „Document search“ je obdobný jako v jiných databázích s rešeršními a limitními poli (tj. vyhledávacími poli a poli omezujícími určitými parametry rozsah vyhledávání, např. časové vymezení). Budeme vyhledávat publikace k tématu „Veřejné finance v Řecku “. Ve funkci Document search jako rešeršní dotaz zadáme do vyhledávacích (rešeršních) polí klíčová slova ve formulaci : public finance AND Greece a vpravo v roletovém menu výběrem položky Article Title, Abstract, Keywords zúžíme vyhledávání na dokumenty obsahující zadané termíny (klíčová slova) v názvu článku, abstraktu a klíčových slovech. V případě potřeby můžeme doplnit další pole kliknutím na konci pole vpravo na tlačítko +. Vyhledávání časově omezíme kliknutím na odkaz Limit na dokumenty vydané v letech (časově aktuálně relevantní jsou záznamy maximálně 5 let zpátky). Poté klikneme vpravo dole na tlačítko Search.

7 upřesnění vyhledávání
Výsledky hledání - 1 řazení záznamů upřesnění vyhledávání počet citací článku Vyhledané záznamy obsahují název dokumentu, autory, rok vydání a zdrojový dokument, v němž byl článek publikován. Jelikož se jedná o citační databázi, u každého záznamu je vpravo uveden počet citací tohoto dokumentu v časopise evidovaném ve Scopusu. Kliknutím na odkaz View at publisher otevřeme webovou stránku zdrojového dokumentu. Ve funkci Sort on můžeme v roletovém menu změnit řazení záznamů např. dle relevance (Relevance) nebo dle nejvyšší citovanosti (Cited by). Vyhledávání lze dodatečně upřesnit v levém sloupci v menu Refine dle roku vydání, jména autora, oboru, typu dokumentu, názvu časopisu atd. V dané sekci se vždy zobrazí několik položek, kliknutím na odkaz View more nebo View fewer upravíme počet zobrazených položek. Kliknutím na odkaz View secondary documents zobrazíme další tematické dokumenty.

8 Výsledky hledání - 2 citační analýza bibliogr. citace
Řazení vyhledaných záznamů jsme změnili dle nejvyšší citovanosti. Jako u jiných databází je možno si označené záznamy uložit, vytisknout nebo poslat em. Kliknutím na odkaz View citation overview si můžeme u vybraných položek zobrazit jejich citační analýzu, odkazem View Cited by: zobrazíme bibliografické citace označených dokumentů. Kliknutím na název záznamu zobrazíme detailní informace – plný záznam.

9 Konkrétní výsledek zasílání alertu podobné dokumenty
V plném záznamu kromě základních bibliografických údajů nalezneme u některých dokumentů i abstrakt, jazyk dokumentu, klíčová slova a soupis referencí, většinou prolinkovaných. Označené reference u dokumentu je možno si vytisknout , poslat em nebo uložit do některého z referenčních manažerů – kliknutím na odkaz Export. Po kliknutí na odkaz Set citation alert vygenerujeme možnost zadat (po registraci) zasílání em alert, tzn. průběžné informace (SDI) na nové citace k vybranému dokumentu. V části Related documents po kliknutí na prolinkované záznamy vyhledáme články, které byly citovány mnohými dokumenty citovanými v článku, k němuž máme zobrazený záznam. Tato funkce umožňuje vyhledání d alších dokumentů s podobnou tématikou. podobné dokumenty

10 Hledání autorů - 1 Ve funkci Author search vyhledáváme dle jména autora. V rešeršním dotazu hledáme dokumenty autora „Alesina, A“(Alberto Alesina) – významného světového ekonoma.

11 Hledání autorů - 2 Pro otevření vyhledaných dokumentů autora Alberta Alesiny klikneme na odkaz Show documents.

12 Hledání autorů – výsledky - 1
přehled citací Dokumenty autora „Alesina, A.“(Alberto Alesina).

13 Hledání autorů – výsledky - 2
články časopisech Pokračování předchozí stránky - autor „Alesina, A“(Alberto Alesina) publikoval v těchto časopisech.

14 Hledání autorů – citace
Citace autora „Alesina, A.“(Alberto Alesina) a jeho h-index.

15 Informace o autorovi h-index
Kliknutím na prolinkované jméno autora v soupisu výsledků nebo v plném záznamu se zobrazí veškeré dostupné informace k autorovi, včetně jeho článků v databázi, jeho h-index, odkaz na h-graph, atd. V oblasti scientometrie (a bibliometrie) nabízí údaje o h-indexu autora. Scientometrie - věda, která se zabývá měřením kvality a kvantity ve vědě, snaží se nalézat metody a metriky pro určení jednoho či druhého aspektu, obecněji se také vžil pojem měření výkonnosti vědy. h-index - Hirschův index - index ke kvalifikaci vědeckovýzkumného výkonu jednotlivce. Jedná se o kvantitativní ohodnocení kvality vědeckých článků publikovaných jedním vědeckým pracovníkem. Kliknutím na odkaz View Author Evaluator zobrazíme koláčový graf s rozdělením článků autora dle zdrojových časopisů, nebo dle vědních oborů, atd..

16 Přístup do databáze: www. vse
Přístup do databáze: Konzultace a poradenství: Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE


Stáhnout ppt "SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová"

Podobné prezentace


Reklamy Google