Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Support.ebsco.com EBSCO Discovery Service Statistiky Tutorial 10. února 2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Support.ebsco.com EBSCO Discovery Service Statistiky Tutorial 10. února 2013."— Transkript prezentace:

1 support.ebsco.com EBSCO Discovery Service Statistiky Tutorial 10. února 2013

2 Vítejte v tutoriálu zaměřeném na sledování statistik využívanosti v rámci EBSCO Discovery Service. V tomto tutoriálu vysvětlíme, jakým způsobem jsou statistiky vytvářené a kde je může administrátor knihovny sledovat.

3 Pokud pro své EBSCO Discovery Service využíváte Search Box (implementované vyhledávací pole v rámci webové stránky), statistiky jsou rovněž zaznamenávány při každém jeho využití.

4 Administrátorské rozhraní eviduje různé atributy vyhledávání a využívanosti služby EBSCO Discovery Service. Po přihlášení do rozhraní EBSCOadmin naleznete statistiky pod záložkou Reports & Statistics. Pravděpodobně nejdůležitější hodnoty, Přihlášení (Session) a Počet vyhledávání (Search) naleznete při generování statistiky pro Session Usage Report.

5 Statistiky počtu přihlášení dle IP adresy (LoginCount ) naleznete pod možností IP Usage Reports.

6 Při zadání klíčového slova a potvrzení tlačítkem Hledat (Search) je provedené vyhledávání zaznamenáno ve všech databázích, jež jsou součástí profilu Vašeho EBSCO Discovery Service.

7 Jaké databáze jsou součástí profilu? Jako uživatel to snadno zjistíte, pokud nahlédnete do hodnot limiteru Zdroje obsahu (Content Provider) ve spodní části panelu po levé straně v okně seznamu výsledků. Všechny zdroje, které v tomto limiteru uvidíte jsou považovány za databáze, pro které je evidováno provedené vyhledávání.

8 V případě databází připojených prostřednictvím integrovaného vyhledávání jsou rovněž vedeny statistiky pro tyto databáze pokaždé, kdy uživatel klikne na tlačítko Hledat (Search).

9 Statistiku na úrovni databází lze vygenerovat pod možností Database Usage Report v rozhraní EBSCOadmin. Kromě evidence jednotlivých přihlášení (Searches) a počtu vyhledávacích dotazů (Searches) lze najít také např. statistiku přístupu k plnému textu (Full Text) či abstraktu (Abstract).

10 Jsou-li součástí Vašeho EDS také eBooks, statistiku lze rovněž vygenerovat prostřednictvím statistik. Při generování databází přes Database Usage Report jednoduše postačí zvolit eBook Collection v seznamu databází a následně vybrat pole, pro která hodláte statistiku sledovat.

11 Statistiky pro eBooks se zobrazí ve sloupci Requests.

12 Pro záznamy z knihovního katalogu (institucionálního repozitáře) kliknutí na titulek zapořítá ve statistice využití v poli Zobrazení abstraktu (Abstract View) nebo Prolinkování (LinkOut). Kliknutí na Zobrazit záznam v katalogu (View Catalog Record) započítá statistiku pro CustomLink (Catalog). Pro tyto odkazy není započítávána statistika

13 Kliknutím na CustomLink v seznamu výsledků je zapořítána statistika pro Link Out – CustomLink a CustomLink v rámci statistiky na úrovni databází pro konkrétní databázi, kam je uživatel odkazován. Kliknutím na Plný text je pak započítána rovněž odpovídající statistika. CustomLink PDF Full Text Link

14 Statistiky pro Full Text, Abstract a CustomLink lze najít pod sloupcem Requests v rámci Session Usage Report. CustomLink PDF Full Text Link Abstract View

15 Pokud upravujete možnosti vyhledávání, přidáváte/měníte limitery a expandery, je při těchto změnách vždy provedeno nové vyhledávání a zároveň dochází k započítání statistik v případě, kdy uživatel klikne na tlačítko Aktualizovat (Update).

16 Při výběru z faset po levé straně na seznamu výsledků a potvrzení výběru dojde k novému vyhledávání a rovněž zapořítání statistiky.

17 Zobrazením rychlého náhledu abstraktu je opět zaznamenána statistika pro zobrazení abstraktu.

18 Kliknutím na Plný text HTML je rovněž zaznamenána statisika v rámci Session Usage Report.

19 Pokud uživatel klikne na některý odkaz (Předmětové heslo, jméno autora, atp.) v rámci podrobného záznamu, je provedeno nové vyhledávání, zaznamenané do statistik.

20 SmartLink – pokud databáze Academic Search a Business Source pokrývají daný článek, avšak pouze Business Source obsahuje plný text a zároveň databáze není součástí EDS profilu, kliknutím na odkaz Plný text PDF je zaznemenána statistika proSmartLink FROM v Academic Search a SmartLink TO v Business Source.

21 SmartLinks: Smart Link To a Smart Link From statistiky jsou dostupné v rámci Database Usage Report.

22 Pořadí odkazů (Link Order) a nastavení (Options): Ač může u záznamu být zobrazeno více odkazů, vždy se započítává pouze ten odkaz, který byl zvolen uživatelem. Pořadí odkazů, ve kterém se zobrazují pravděpodobně ovlivní, které odkazy budou uživateli preferovány.

23 Statistika na úrovni databází (Database Report): Všimněte si, že databáze často generují statistiku pro linkování do jiné databáze CustomLink-out: To závisí na množství plného textu dostupného v konkrétní databázi a pořadí odkazů, ve kterém se zobrazují u záznamů.

24 Aktivita odkazů podle jejich cíle (Link Activity by Target Report): Zde vidíte, jaké CustomLinks jsou využívané a kam nejčastěji odkazují své uživatele.

25 Aktivita odkazů dle zdroje (Link Activity by Source Report): Zdroj bez vyplněného popisu znamená, že uživatel navštívil odkaz přes vlastní uloženou záložku či trvalý odkaz.

26 Statistika rozhraní (Interface Report): Statistika nabízí náhled, jaké rozhraní je nejvíce preferováno svými uživateli, nebo jaké funkce EBSCO Discovery Service jsou nejvíce využívané.

27 Pro více informací navštivte prosím adresu http://support.ebscohost.com nebo nás kontaktujte přímo na EPPrague@ebscohost.comhttp://support.ebscohost.com EPPrague@ebscohost.com


Stáhnout ppt "Support.ebsco.com EBSCO Discovery Service Statistiky Tutorial 10. února 2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google