Stavební výrobky a aplikace Nařízení 764/2008 Požadavky na použití neharmonizovaných stavebních výrobků ve stavbách na vnitřním trhu EU Ministerstvo průmyslu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

1 Volný pohyb zboží – praktické poznatky s aplikací nař í zen í o vzájemném uznávání Informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Oznámení uvedení kosmetického prostředku na trh Evropského společenství („notifikace“ kosmetického prostředku) Ing. Miroslav Kapoun
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Volný pohyb zboží.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace Eva Černá.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Nová pravidla veřejné podpory
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
ZVLÁŠTNÍ PRAVOMOCI STAVEBNÍHO ÚŘADU
Nařízení o vzájemném uznávání a informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu SOLVIT setkání
Právo na informace Tereza Danielisová,
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 11 Poskytování informací o požadavcích na stavební výrobky s označením CE Kontaktní místo pro stavební.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
VOLNÝ POHYB ZBOŽÍ – SEKUNDÁRNÍ PRÁVO A JUDIKATURA SEMINÁŘ 2016.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
ZVLÁŠTNÍ PRAVOMOCI STAVEBNÍHO ÚŘADU
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Budoucnost „data retention“
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Stavební výrobky a aplikace Nařízení 764/2008 Požadavky na použití neharmonizovaných stavebních výrobků ve stavbách na vnitřním trhu EU Ministerstvo průmyslu a obchodu

Neharmonizovaná sféra Zásada vzájemného uznávání Čl. 34 (28) Smlouvy o EU (SEU) Judikatura Soudního dvora EU (SDEU) Výrobky vyrobené nebo uvedené na trh jednoho členského státu v souladu s jeho právními předpisy mají přístup na trh jiného státu. K omezení může dojít pouze na základě stanovených důvodů – důvod veřejného zájmu, přiměřenost, stanoveného cíle nelze dosáhnout jinak apod.

Problémy při aplikaci zásady vzájemného uznávání Orgány členských států vyžadují splnění požadavků národních předpisů, např. provedení dalších zkoušek, předložení dokumentů aj. Opatření je nepřiměřené Rozhodnutí příslušných úřadů není odůvodněno Podnikatel má omezené možnosti jak se bránit

Nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání Nahrazuje Rozhodnutí č. 3052/95 Účinné od 13. května 2009 Cílem je odstranit problémy při aplikaci zásady vzájemného uznávání Přednost před vnitrostátní právní úpravou

Působnost nařízení Vztahuje se na rozhodnutí příslušného orgánu, které na základě technického pravidla - zakazuje uvést výrobek na trh - nařizuje změnu či dodatečné zkoušky výrobku - nařizuje stažení výrobku z trhu

Technické pravidlo Čl. 2 odst. 2 nařízení Jakékoli ustanovení předpisu čl. státu - které není předmětem harmonizace - a zakazuje uvést výrobek na trh či musí být při uvádění dodrženo, a stanoví - požadované vlastnosti (úroveň jakosti, bezpečnost, rozměry, zkoušení, balení etc.) - jiný požadavek (podmínky použití, recyklace aj.) pokud by mohl mít významný vliv na uvedení na trh

Přínosy Nařízení Nařízení stanoví jasná pravidla jak musí správní úřad členského státu postupovat v případě, že se rozhodne omezit volný pohyb určitého výrobku na svém území Důkazní břemeno je na straně úřadu Posílení práv podnikatelů Ukládá zřídit kontaktní místo pro výrobky (ProCoP)

Procesní postup při přijímání rozhodnutí I. Písemné oznámení příslušnému podnikatelskému subjektu, že hodlá přijmout rozhodnutí dle čl. 2 Nařízení (tedy ještě před přijetím samotného rozhodnutí) Zamýšlené rozhodnutí musí být podpořeno vědeckými či technickými argumenty pro použití některého z důvodů uvedených v čl. 34 a 36 SEU (veřejná bezpečnost, ochrana života a zdraví, aj.) V oznámení musí být upřesněno technické pravidlo, na jehož základě je rozhodnutí přijímáno Příslušný úřad si může vyžádat informace o výrobku (jeho vlastnosti, snadno dostupné informace)

Procesní postup při přijímání rozhodnutí II. Podnikateli je poskytnuto alespoň 20 pracovních dnů k uplatnění připomínek Rozhodnutí musí být řádně odůvodněno + zohlednění podnikatelových připomínek Součinnost podnikatele – informace o výrobku Rozhodnutí se zároveň oznamuje i Evropské komisi

Nařízení 764/2008 a podmínky použití Čl. 2 (2) b) ii): „Pro účely tohoto nařízení se za technické pravidlo považuje i jakýkoliv jiný požadavek kladený na výrobek nebo na druh výrobku zejména z důvodu ochrany spotřebitelů nebo životního prostředí, který má vliv na jeho spotřební cyklus po jeho uvedení na trh, jako jsou podmínky použití, recyklace, opětovného používání nebo zneškodňování, pokud tyto podmínky mohou významně ovlivnit složení nebo charakter výrobku nebo druhu výrobku nebo jeho uvedení na trh.“

Proč je třeba pod Nařízení 764/2008 zahrnout i „podmínky použití“? Vzájemná provázanost mezi distribucí samotného výrobku a jeho následným použitím (např. u stavebních nebo strojírenských výrobků) Přímý vliv na samotnou distribuci či prodej výrobku Nutnost dodatečných nákladů spojených s úpravou výrobku Tyto požadavky nejsou vždy odůvodněné, nutné, přiměřené

Příklady judikatury Soudu Evropské unie Komise v. Portugalsko (C-432/03) – „polyethylenové trubky“ - orgán odmítl vydat povolení k instalaci do systému potrubí, aniž zohlednil certifikáty o schválení vydané jiným členským státech - podnik ani příslušný zahraniční orgán nebyl požádán o nezbytné informace - porušení povinnosti spolupráce vyplývající z čl. 34 a 36 SEU Komise v. Belgie (C-254/05) – „systém automatické požární signalizace“ - požadavek, aby komponenty systému bezpodmínečně vyhovovaly domácím technickým normám - k instalaci systému třeba schválení a přezkoušení (zdvojování kontrol) - rozpor s čl. 34 SEU (dodatečné náklady, může odradit od uvedení)

Závěry I. Požadavky na užití je třeba posuzovat ve světle čl. 34 SEU Soulad takových požadavků s čl. 34 SEU, je třeba vždy posuzovat individuálně Určité požadavky na užití výrobků mohou představovat opatření s účinkem rovnocenným množstevnímu omezení dovozu zakázanému článkem 34 SEU: bez ohledu na to, že se takové opatření stejnou měrou vztahuje jak na domácí, tak zahraniční výrobky pokud je přímým či nepřímým důsledkem znevýhodněné postavení výrobků z jiných členských států

Závěry II. Pokud dozorový orgán v případě neharmonizovaného výrobku, který je distribuován z jiného čl. státu hodlá požadovat splnění domácích podmínek použití → měl by se nejprve pokusit zjistit, zda takový výrobek splňuje požadavky v čl. státě, z něhož je distribuován Je-li třeba z důvodu ochrany veřejného zájmu trvat na splnění domácích požadavků → postup dle Nařízení (odůvodnění) Stavební výrobky (rozdílné klimatické a regionální podmínky) Stanovisko k užití neharmonizovaných stavebních výrobků

Děkuji Vám za pozornost JUDr. Tomáš Stehlík LL.M Ministerstvo průmyslu a obchodu Odbor vnitřního trhu a služeb EU Tel: