Chemická termodynamika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jiří Machačný Termochemie 1.
Advertisements

Chemické reakce a teplo
AZ kvíz Chemické opakování
Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE
Chemická termodynamika I
Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Základy termodynamiky
Chemická termodynamika
ZÁKLADY TERMODYNAMIKY
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
 Cesta přechodu systému z jednoho stavu do druhého 1) Chemická termodynamika - studuje energetickou stránku chemického děje, podmínky k ustanovení.
Typy chemických reakcí
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
OBECNÁ CHEMIE TERMOCHEMIE Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
Fyzikální a analytická chemie
FS kombinované Chemické reakce
VY_32_INOVACE_05-14 Chemická kinetika I
VY_32_INOVACE_05-13 Termochemie
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Termochemie, reakční kinetika, Rovnováha
Chemické reakce Chemická reakce je děj, při kterém se výchozí látky mění na jiné látky zánikem původních a vznikem nových vazeb Každá změna ve vazebných.
Teplo a chemické reakce
Oxidačně-redukční reakce
Kinetika ∆c ∆t.
TEPLO A CHEMICKÉ REAKCE
IX. Chemická THERMODYNAMIKA Jen stručně a zjednodušeně. Podrobnosti – učebnice obecné, příp. fyzikální chemie.
Termodynamika a chemická kinetika
CHEMICKÉ REAKCE.
Změny při chemických reakcích
Kinetika chemických reakcí
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Chemický děj.
Kinetika chemických reakcí
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
OBECNÁ CHEMIE CHEMICKÁ REAKCE Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
Fyzikálně-chemické aspekty procesů v prostředí
I. Věta termodynamická ΔU = U2 – U1 = W + Q dU = dQ + dW
FMVD I - cvičení č.4 Navlhavost a nasáklivost dřeva.
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
Termodynamika Termodynamika studuje fyzikální a chemické děje v systémech (soustavách) z hlediska energie Proč některé reakce produkují teplo (NaOH + H2O)
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o reakcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák vyčíslí správně základní.
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Základní charakteristiky látek
Chemie anorganických materiálů I.
Dynamická podstata chemické rovnováhy
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Termodynamika materiálů 8. Chemická rovnováha jednoduchých reakcí pevných látek Jindřich Leitner  Jindřich Leitner.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
1) Podmínka zachování druhu atomů - Na levé i pravé straně chemické rovnice nesmí chybět žádný druh atomů reagujících látek, může však být obsažen v látce.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu a procvičení stechiometrických.
Termodynamika (kapitola 6.1.) Rozhoduje pouze počáteční a konečný stav Nezávisí na mechanismu změny Předpověď směru, samovolnosti a rozsahu reakcí Nepočítá.
Termodynamika Základní pojmy: TeploQ (J) - forma energie Termodynamická teplotaT (K) 0K= -273,16°C - nejnižší možná teplota (ustane tepelný pohyb) EntropieS.
T ERMOCHEMIE – REAKČNÍ TEPLO, TERMOCHEMICKÉ ZÁKONY RNDr. Marta Najbertová.
Název vzdělávacího materiálu: Termochemie Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/13 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
Název vzdělávacího materiálu: Rovnováhy Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
Chemické reakce. Chemická reakce je děj, při kterém z výchozích chemických látek vznikají jiné chemické látky. Výchozí chemické látky = REAKTANTY Vzniklé.
EU peníze středním školám
TEPLO A PALIVA. TEPLO A PALIVA TEPLO – typy chemických reakcí endotermická reakce = reakce, při které se teplo spotřebovává např. rozklad CaCO3.
Výpočty z chemických rovnic
FYZIKÁLNÍ CHEMIE.
Ch_16_Exotermické a endotermické reakce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_C9-003 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
Chemická termodynamika
Transkript prezentace:

Chemická termodynamika Změny energie při chemických reakcích. Reakční teplo. Termochemické zákony.

Základní pojmy chemické termodynamiky Chemická termodynamika – studuje změny energií při chemických reakcích; zabývá se též jejich termodynamickou uskutečnitelností a rovnováhami, které se v soustavách ustavují. Náročná problematika ustavování chemických rovnováh se probírá v chemii 1. ročníku jako samostatná kapitola. Termodynamická soustava – je část prostoru (např. s chemickými látkami), který je vymezen skutečným nebo myšleným ohraničením. Termodynamické soustavy podle ohraničení: Izolované Uzavřené Otevřené Stav termodynamické soustavy je určen tzv. základními stavovými veličinami, které lze rozlišit na: Veličiny přímo měřitelné (lze u nich měřit jejich absolutní hodnotu). Např. teplota (T), tlak (p), objem (V), látkové množství (n). Veličiny („stavové funkce“), u kterých nelze měřit absolutní hodnotu, ale lze zjišťovat pouze jejich změnu. Např. vnitřní energie (U), entalpie (H), Gibbsova energie (G), entropie (S). V chemii 1. ročníku se probírat nebudou. S některými se setkáte v učivu fyziky, event. v učivu chemie 4. ročníku.

Změny energie při chemických reakcích (1) Při chemických reakcích dochází ke štěpení vazeb ve výchozích látkách a ke vzniku nových vazeb v produktech. Na rozštěpení chemických vazeb se energie spotřebovává (tzv. energie disociační ED ) a při vzniku chemických vazeb se energie uvolňuje (tzv. energie vazebná EV). Energetická bilance (EB) dané chemické reakce se vyčíslí porovnáním energie dodané k rozštěpení vazeb u výchozích látek s energií, která se uvolní při vzniku nových vazeb. A/ Výpočet energetické bilance použitím znaménkové konvence. Provádí se součet disociačních energií všech zaniklých vazeb a součet vazebných energií všech vzniklých vazeb. Energie disociační (dodaná) se uvádí v kJ/mol s kladným znaménkem. Energie vazebná (uvolněná) se uvádí v kJ/mol se záporným znaménkem. Energetická bilance = Σ(ED) + Σ(EV); (Σ = součet). B/ Výpočet energetické bilance bez znaménkové konvence. Od součtu energií všech zaniklých chemických vazeb se odečítá součet energií všech vzniklých chemických vazeb. Jednotkou energie vazby je kJ/mol (jako kladná hodnota).

Změny energie při chemických reakcích (2) Je-li součet energií všech zaniklých chemických vazeb větší, než je součet energií všech vazeb vzniklých [Σ(ED) > Σ(EV)], pak je energetická bilance dané chemické reakce kladná. Při této reakci energie soustavy roste. Reakce je endergonická. Je-li součet energií všech vznikých chemických vazeb větší, než je součet energií všech vazeb zaniklých [Σ(EV ) > Σ(ED)], pak je energetická bilance dané chemické reakce záporná. Při této reakci energie soustavy klesá. Reakce je exergonická. Reakce, při kterých reagující soustava uvolňuje energii do svého okolí, se nazývají reakce exergonické. Reakce, při kterých reagující soustava spotřebovává energii ze svého okolí, se nazývají reakce endergonické. V přírodě samovolně probíhají nejčastěji reakce exergonické. Výpočet energetické bilance reakce: H2 + Cl2 → 2 HCl ; — vazba zanikající; — vazba vznikající; H—H + Cl—Cl → H—Cl + H—Cl ; Energie vazeb: ED(H–H) = 436 kJ/mol; ED(Cl–Cl) = 243 kJ/mol; EV(H–Cl) = - 432 kJ/mol; EB = Σ(ED) + Σ(EV) = 436 kJ/mol + 243 kJ/mol + 2 .(- 432 kJ/mol); EB = 185 kJ/mol; Energetická bilance dané reakce je - 185 kJ/mol; její hodnota napovídá, že jde o reakci exergonickou.

Základy termochemie a reakční teplo (1) Termochemie je oddíl termodynamiky, který se zabývá tepelnými jevy při chemických reakcích. Teplo uvolněné nebo pohlcené při chemické reakci závisí na množství reagujících látek, na jejich skupenství, modifikaci i na různých podmínkách (teplota, tlak apod.). Závislost množství vyměňovaného tepla na látkovém množství reagujících látek – příklad: a) rozklad 1 molu peroxidu vodíku: H2O2 → H2O + ½ O2 ; Uvolní se teplo (Qma) 97,9 kJ/mol; b) rozklad 2 molů peroxidu vodíku: 2 H2O2 → 2 H2O + O2 ; Uvolní se teplo (Qmb) 195,8 kJ/mol; Závěr: Při rozkladu dvojnásobného látkového množství peroxidu vodíku se uvolní dvojnásobné množství tepla. Proto je nutno při uvádění vyměňovaného tepla uvádět i rovnici děje, u které jsou zřejmá látková množství látek (event. jejich poměry). Reakce probíhající v tzv. jednotkovém rozsahu – při ní zreagují taková látková množství reaktantů, jaká uvádějí stechiometrické koeficienty v platné chemické rovnici daného děje. Reakční teplo Qm je teplo, které soustava příjme nebo uvolní za konstantního tlaku a konstantní teploty při jednotkovém látkovém rozsahu reakce. Jednotkou je kJ/mol.

Základy termochemie a reakční teplo (2) Poznámky k definici reakčního tepla: Uvedená definice reakčního tepla vychází z termodynamické funkce – entalpie. Představuje změnu entalpie: Qm = ΔH . Entalpie je termodynamická veličina (funkce), která v sobě zahrnuje vnitřní energii soustavy a její schopnost konat objemovou práci za konstantního tlaku. Podrobnější výklad je součástí učiva obecné chemie ve 4. ročníku. Tato část učiva není pro 1. ročník chemie povinná. V uvedené definici konstantní teplota představuje podmínku, že teplota výchozích látek i produktů během reakce zůstává stejná. Standardní reakční teplo ΔH º nebo Qm º - je reakční teplo za tzv. standardních podmínek (tj. teplota 25 ºC, tlak 101,325 kPa; nejstálejší modifikace). Termochemická rovnice je způsob zápisu chemického děje v termochemii. Tato rovnice obsahuje, oproti běžné rovnici, ještě údaj o reakčním teple. Hodnota reakčního tepla rovněž závisí na skupenství, modifikaci a struktuře látek v reakční soustavě. Proto se v termochemické rovnici uvádějí u reaktantů a produktů i symboly pro skupenství, modifikaci, roztok apod. Termochemické rovnice - příklady: Zn(s) + 2 HCl(aq) → H2(g) + ZnCl(aq) ; ΔH = Qm = - 154,0 kJ/mol; 2 H2O2(l) → 2 H2O(l) + O2(g); Qm = - 195,8 kJ/mol; C(graf) + O2(g) → CO2(g); ΔH = - 383,7 kJ/mol; s – pevné skupenství; l – kapalina; g – plynné skupenství; aq – vodný roztok; graf – modifikace grafit; ΔH, Qm – reakční teplo.

Termochemické zákony (1) Reakce exotermické - při nich soustava teplo uvolňuje a předává ho do okolí, Qm < 0 ; Reakce endotermické - při nich soustava teplo pohlcuje, Qm > 0 ; První termochemický zákon Formulovali jej v r. 1780 A. L. Lavoisier a P. S. Laplace. Jeho formulace v moderní podobě: Reakční teplo určité reakce a reakční teplo téže reakce probíhající za stejných podmínek opačným směrem je až na znaménko stejné. Obecně pro reakci A ← → B platí: Qm(A → B) = - Qm (B → A) Příklad: přímá a zpětná reakce a) H2(g) + I2(g) → 2 HI(g) ; Qma = -129 kJ/mol ; b) 2 HI(g) → H2(g) + I2(g) ; Qmb = +129 kJ/mol ; Platí zde: Qma = - Qmb

Termochemické zákony (2.1) (animace1) Termochemické zákony (2.1) První termochemický zákon Příklad: přímá reakce a) H2(g) + I2(g) → 2 HI(g) ; Qma = -129 kJ/mol ; E H2(g) + I2(g) (H) (ΔH) Reakce je exotermická. Uvolní se 129 kJ/mol tepla. Qma = -129 kJ/mol 2 HI(g) Reakční změna

Termochemické zákony (2.2) (animace2) Termochemické zákony (2.2) První termochemický zákon Příklad: zpětná reakce b) 2 HI(g) → H2(g) + I2(g) ; Qmb = +129 kJ/mol ; E H2(g) + I2(g) (H) (ΔH) Reakce je endotermická. Spotřebuje se 129 kJ/mol tepla. Qmb = +129 kJ/mol 2 HI(g) Reakční změna

Termochemické zákony (2.3) (animace3) Termochemické zákony (2.3) První termochemický zákon Příklad: přímá a zpětná reakce a) H2(g) + I2(g) → 2 HI(g) ; Qma = -129 kJ/mol ; b) 2 HI(g) → H2(g) + I2(g) ; Qmb = +129 kJ/mol ; Qma = - Qmb ; Qma + Qmb = -129 kJ/mol +129 kJ/mol = 0; E E H2(g) + I2(g) H2(g) + I2(g) (H) (H) (ΔH) (ΔH) Qma = -129 kJ/mol Qmb = +129 kJ/mol 2 HI(g) 2 HI(g) Reakční změna Reakční změna

Termochemické zákony (2.4) (animace4) Termochemické zákony (2.4) První termochemický zákon Příklad: přímá a zpětná reakce a) reaktanty → produkty ; Qma b) produkty → reaktanty ; Qmb Qma = - Qmb E reaktanty produkty (H) (ΔH) Reakční teplo určité reakce a reakční teplo téže reakce probíhající za stejných podmínek opačným směrem je až na znaménko stejné. Qma Qmb produkty reaktanty Reakční změna

Termochemické zákony (3.1) Druhý termochemický zákon (Hessův) Objevil jej v 19. století G. H. Hess. Jeho formulace v moderní podobě: Reakční teplo určité reakce je stejné jako součet reakčních tepel postupně prováděných reakcí, vycházejících ze stejných výchozích látek a končících stejnými produky. Jiná – obecnější formulace: Reakční teplo kterékoliv chemické reakce nezávisí na způsobu přeměny výchozích látek v produkty, ale pouze na počátečním a konečném stavu soustavy. Obecné schéma: A C Qm(A → C) = Qm(A → B) + Qm(B → C) B Příklad: Souhrnná reakce: a) C(grafit) + O2(g) → CO2(g) ; Qma = -393,1 kJ/mol ; Dílčí reakce: b) C(grafit) + ½ O2(g) → CO(g) ; Qmb = -110,5 kJ/mol ; c) CO(g) + ½ O2(g) → CO2(g) ; Qmc = -282,6 kJ/mol ; Protože reakce a) se rovná součtu reakcí b) a c), platí rovněž: Qma = Qmb + Qmc

Termochemické zákony (3.2) (animace1) Termochemické zákony (3.2) Druhý termochemický zákon Příklad: Souhrnná reakce: a) C(s, gr) + O2(g) → CO2(g); Qma = - 393,1 kJ/mol ; E C(s,gr) + O2(g) (H) (ΔH) Qma = - 393,1 kJ/mol CO2(g) Reakční změna

Termochemické zákony (3.3) (animace2) Termochemické zákony (3.3) Druhý termochemický zákon Příklad: Souhrnná reakce: a) C(s, gr) + O2(g) → CO2(g); Qma = - 393,1 kJ/mol ; Postupné reakce: b) C(s, gr) + ½ O2(g) → CO(g); Qmb = - 110,5 kJ/mol ; E E C(s,gr) + O2(g) C(s, gr) + ½ O2(g) (H) (H) (ΔH) Qmb = - 110,5 kJ/mol (ΔH) CO(g) Qma = - 393,1 kJ/mol CO2(g) Reakční změna Reakční změna

Termochemické zákony (3.4) (animace3) Termochemické zákony (3.4) Druhý termochemický zákon Příklad: Souhrnná reakce: a) C(s, gr) + O2(g) → CO2(g); Qma = - 393,1 kJ/mol ; Postupné reakce: b) C(s, gr) + ½ O2(g) → CO(g); Qmb = - 110,5 kJ/mol ; c) CO(g) + ½ O2(g) → CO2(g); Qmc = - 282,6 kJ/mol ; Qma = Qmb + Qmc = - 110,5 kJ/mol - 282,6 kJ/mol = - 393,1 kJ/mol ; E E C(s,gr) + O2(g) C(s, gr) + ½ O2(g) (H) (H) (ΔH) Qmb = - 110,5 kJ/mol (ΔH) CO(g) ½ O2(g) Qma = - 393,1 kJ/mol (ΔH) Qmc = - 282,6 kJ/mol CO2(g) CO2(g) Reakční změna Reakční změna

Termochemické zákony (3.5) (animace4) Termochemické zákony (3.5) Druhý termochemický zákon Příklad: Souhrnná reakce: a) reaktanty1 → produkt; Qma Postupné reakce: b) reaktant2 → meziprodukt; Qmb c) meziprodukt → produkt; Qmc (reaktanty1 + reaktant2 = reaktanty) Qma = Qmb + Qmc E reaktanty reaktanty1,2 (H) (ΔH) Reakční teplo určité reakce je stejné jako součet reakčních tepel postupně prováděných reakcí, vycházejících ze stejných výchozích látek a končících stejnými produky. Jiná – obecnější formulace: Reakční teplo kterékoliv chemické reakce nezávisí na způsobu přeměny výchozích látek v produkty, ale pouze na počátečním a konečném stavu soustavy. Qmb meziprodukt (ΔH) Qma (ΔH) Qmc produkt produkt Reakční změna

Termochemické zákony (3.6) Druhý termochemický zákon - příklad: Souhrnná reakce: a) 2 NaOH(aq) +CO2(g) → Na2CO3(aq) + H2O(l); Qma = - 109 kJ/mol; Postupné reakce: b) NaOH(aq) +CO2(g) → NaHCO3(aq); Qmb = 37 kJ/mol; c) NaHCO3(aq) + NaOH(aq) → Na2CO3(aq) + H2O(l); Qmc = - 146 kJ/mol; Qma = Qmb + Qmc = 37 kJ/mol - 146 kJ/mol = - 109 kJ/mol; E E (H) (H) NaHCO3(aq) + NaOH(aq) (ΔH) 2 NaOH(aq) +CO2(g) Qmb = 37 kJ/mol NaOH(aq) +CO2(g) (ΔH) (ΔH) Qma = - 109 kJ/mol Qmc = - 282,6 kJ/mol Na2CO3(aq) + H2O(l) Na2CO3(aq) + H2O(l) Reakční změna Reakční změna

Termochemické zákony (4) Využití termochemických zákonů – při výpočtu reakčního tepla reakcí, kde tato tepla nelze měřit přímo. Příklad: Vypočítejte reakční teplo reakce: 2 H2(g) + O2(g) → 2 H2O (l); Qma = ? Známe termochemickou rovnici: 2 H2O (l) → 2 H2(g) + O2(g) ; Qmb = 457,2 kJ/mol. Řešení: Zadaná termochemická rovnice představuje zpětnou reakci k reakci, pro kterou hledáme reakční teplo. Podle 1. termochemického zákona proto platí, že Qma = -Qmb . Reakční teplo zadané reakce je - 457,2 kJ/mol. Vypočítejte reakční teplo děje: C(grafit) + 2 H2(g) → CH4(g); Qm = ? pomocí následujících termochemických rovnic: a) C(grafit) + O2(g) → CO2(g) ; Qma = - 393 kJ/mol ; b) H2(g) + ½ O2(g) → H2O (l) ; Qmb = - 286 kJ/mol ; c) CH4(g) + 2 O2(g) → CO2(g) + 2 H2O (l) ; Qmc = - 889 kJ/mol ; Řešení: Zadanou rovnici získáme sečtením rovnice a) s dvojnásobkem rovnice b) a odečtením rovnice c). Proto podle 2. termochemického zákona platí pro reakční tepla: Qm = Qma + 2 Qmb – Qmc = [-393 + 2 . (-286) – (-889)] kJ/mol = -76 kJ/mol. Reakční teplo pro uvedenou chemickou reakci činí – 76 kJ/mol.

Autor: © RNDr. Miroslav TURJAP 2013