Judikatura SDEU a její reflexe v českém právním řádu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Czech Invest Investiční pobídky Praha, Prosinec 2013.
Advertisements

Ekonomické posouzení možnosti zajištění údržby vozů metra na trase A a B formou plného outsourcingu Připraveno pro Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. Listopad.
ing. Květoslava Plechatá
Seminář ČLFA k Leases ED 10. září 2013 Dopady na poskytovatele leasingu.
KONEC ŠPINAVÉHO FINANCOVÁNÍ POLITICKÝCH STRAN Návrh novely o financování politických stran STRANA ZELENÝCH.
Zákon roku 2013 Tomáš Babáček, Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
Daň z přidané hodnoty.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
O co se jedná? Státu trvá 3 – 6 měsíce než DPH vrátí Často vrácení předchází finanční kontroly atd. Exportérům a firmám nárokujícím si velké odpočty DPH.
Specifické podmínky závěrečných Výzev 12. června 2014.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Transakční náklady českých ekonomických subjektů…
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Pokyn DR SR – vznik tzv. „klasické“ stálé provozovny na Slovensku
Dodání zboží uvnitř Společenství
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Judikatura SDEU (Nezákonná) správní praxe
Blanka Mattauschová MFČR – Odbor nepřímé daně
Audit seminář CGI duben 2014.
DPH v roce 2012 Ing. Olga Hochmannová
1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_010 Název školy Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Jazyková.
Zdaňovací období Novela DPH 2013
IFA Česká republika 1 International Fiscal Association, Česká republika Mezinárodní spolupráce v oblasti DPH a judikatura Nejvyššího správního soudu Václav.
IFA, Česká republika 17. května 2011
Přenos daňové povinnosti na odběratele C-409/04 Teleos C- 430/09 Euro Tyre Holding Für Informationen zur Anwendung dieses Template auf bestehende Präsentationen.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Daňové doklady Správnost DPH se prokazuje pomocí daňových dokladů vystavovaných podle § 26 – 35a ZDPH a následně též podle § 45 – 46 ZDPH (opravy), Daňové.
IFA Česká republika 1 Aktuální judikatura NSS 8. prosince 2009 Václav Pátek.
DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Předběžné posouzení potenciálu využití finančních nástrojů v OP PIK
DPH v účetnictví města Přeštice od Přeštice Obec s rozšířenou působností obyvatel, obyvatel správního obvodu ve 30 obcích Nevykonává.
Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle § 26 – 35 ZDPH a následně též podle § 42 – 46 ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji.
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Varianta č. 2 - Výrobci A, C - plátci DPH, B není plátce DPH A Vstupy PH % FinančníB úřad Vstupy 12.
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
Kontrolní hlášení IFA 10. března 2015
Zákon roku 2014 Tomáš Babáček Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
IV. Dovoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle § 26 – 35 ZDPH a následně též podle § 42 – 46a a 49 – 50 ZDPH (opravy), Daňové.
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Obsah A. Due diligence I. Základní vymezení II. Vymezení zadání
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle § 26 – 35 ZDPH a následně též podle § 42 – 46a a 49 – 50 ZDPH (opravy), Daňové.
Veřejné zakázky města nově od 2016 MĚSTO V PROMĚNÁCH ČASU A MYŠLENÍ LIDÍ 5. konference Platformy městských architektů a Společnosti Petra Parléře, o.p.s.
Daňová evidence Daň z přidané hodnoty. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Daňová evidence Pohledávky a závazky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Zákon o prokazování původu majetku Rozbor problematických otázek z hlediska ústavního, finančního a trestního práva Témata panelová diskuse 18. února 2015.
Řízení pohledávek Ing. Gabriela Dlasková.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Působnost valné hromady
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Daňová evidence – podpora v modulech IS GINIS® Express
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
GDPR Detective Jste připraveni na novou právní úpravu v oblasti ochrany osobních údajů?
Mezinárodní pronájem pracovní síly
Daň z přidané hodnoty 12. prosince 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Transkript prezentace:

Judikatura SDEU a její reflexe v českém právním řádu Tomáš Brandejs

Obsah C-424/12 SC Fatorie C-18/13 Max Pen EOOD IFA SDEU

C-424/12 SC Fatorie

C-424/12 SC Fatorie - situace Dodavatel chybně vystavil daňový doklad na dodávku stavebních prací včetně DPH (měl být aplikován režim přenesení daňové povinnosti na odběratele) Odběratel nárokoval odpočet daně Nárok na odpočet byl předmětem kontroly, DPH byla vrácena Teprve na základě druhé kontroly byl nárok zamítnut IFA SDEU

C-424/12 SC Fatorie – princip právní jistoty Česká perspektiva Daňový řád § 85-(5) Princip právní jistoty pro opakované kontroly SDEU v rozhodnutí Fatorie 47 Rumunský daňový řád RDŘ za výjimečných okolností umožňuje, aby byla v průběhu promlčecí lhůty provedena nová kontrola týkající se daného období, jestliže se zjistí dodatečné údaje, které v době kontroly nebyly daňovým kontrolorům známy, nebo chyby ve výpočtech, které mají vliv na výsledky této kontroly. 48 Je třeba uznat, že taková úprava, jejíž jasnost a předvídatelnost pro osobu povinnou k dani nebyla ve skutečnosti zpochybněna, je v souladu se zásadou právní jistoty. Kontroverzi bodů 47 a 48 lze vysvětlit IFA SDEU

C-424/12 SC Fatorie – další zavádějící tvrzení SDEU Šlo o opakovanou kontrolu? 37 Ze žádosti o rozhodnutí o předběžné otázce vyplývá, že faktura neobsahuje poznámku „přenesení daňové povinnosti“, že společnost Fatorie bez právního důvodu zaplatila dodavateli DPH chybně uvedenou na dané faktuře. 38 Tato situace zabránila správci daně provést kontrolu uplatnění režimu přenesení daňové povinnosti a vyvolala riziko ztráty daňových příjmů dotyčného členského státu. Kontroverzi bodů 37 a 38 lze vysvětlit s obtížemi, nutné zohlednit kontext případu Dopady do českého prostředí neutrální IFA SDEU

C-18/13 Max Pen EOOD

C-18/13 Max Pen EOOD - situace Obchod s kancelářskými potřebami nakupoval služby Jeho dodavatelé objektivně neměli personál k poskytnutí služby, navíc měli chyby v účetnictví Dodavatel (či některý z jeho subdodavatelů) DPH neodvedl FÚ identifikoval podvod na DPH, nepřiznal nárok na odpočet daně IFA SDEU

C-18/13 Max Pen EOOD – princip prokazování Česká perspektiva dle ustálené judikatury NSS „Zkoumání stěžovatelem tvrzené dobré víry ve vztahu k obchodnímu řetězci nemělo význam, protože nedoložil, že plnění přijal od tvrzené společnosti“ SDEU v rozhodnutí Max Pen 31 To, že se totožnost dodavatele ukázala jako sporná, nemůže samo o sobě vyloučit nárok na odpočet. Lze očekávat obrat v rozhodování NSS? IFA SDEU

Deloitte označuje jednu či více společností Deloitte Touche Tohmatsu Limited, britské privátní společnosti s ručením omezeným zárukou, a jejích členských firem. Každá z těchto firem představuje samostatný a nezávislý právní subjekt. Podrobný popis právní struktury společnosti Deloitte Touche Tohmatsu Limited a jejích členských firem je uveden na adrese www.deloitte.com/cz/onas. © 2014 Deloitte Česká republika