Strategie rozvoje neziskového sektoru kraje Vysočina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neziskovky a spolupráce
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
KOUS – činnost Koordinačního uskupení v letech
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Management sportovního klubu © Nymburk 2012
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Neziskové organizace a jejich financování
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Finanční možností svépomocných skupin
Strategie rozvoje NNO v kraji Vysočina Obsah: Pojem NNO Analýza NNO Strategie rozvoje NNO Krajská Konference NNO.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Strategie rozvoje neziskového sektoru kraje Vysočina.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ metoda Komunitní plánování je metoda metoda – jak zpracovávat rozvojové materiály pro různé.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
CZ / /0395 EuroChamber Praha Žadatel:Hospodářská komora hlavního města Prahy Partner: ČBL Komora Kontaktní osoba: Jan Hauser, tel:
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Lidé, procesy, partnerství
Krajské akční plánování
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Ing. Stanislava Správková
ORP a NNO Petr Holý.
Klíčové aktivity projektu
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Lidé, procesy, partnerství
Transkript prezentace:

Strategie rozvoje neziskového sektoru kraje Vysočina

Preambule „Má-li se kraj Vysočina dále smysluplně rozvíjet, je nutné mít společnou vizi, táhnout za jeden provaz a vzájemně se respektovat.“

Společnou vizí neziskového sektoru kraje Vysočina je: být zdravě fungujícím organismem, pružně reagujícím na potřeby obyvatel kraje být sebevědomým a respektovaným partnerem pro veřejnou i podnikatelskou sféru být vyhledávaným pro svoji profesionalitu, efektivitu a kvalitu služeb nabízet možnost smysluplného uplatnění

Abychom mohli táhnout za jeden provaz, tvořený mnoha různorodými prameny, vytvořili jsme Strategii rozvoje neziskového sektoru kraje Vysočina. Strategie nám pomůže lépe a efektivněji využít energii a potenciál, kterým neziskový sektor disponuje. Tuto strategii předkládáme pro doplnění strategie rozvoje kraje, předkládáme ji jako dokument, který svými programy vytváří příznivé prostředí pro naplňování rozvojových potřeb neziskového sektoru kraje Vysočina.

Má-li se naše spolupráce dále rozvíjet, je nutné otevřené vnímání, vzájemný respekt a důvěra. Prostředí s těmito kvalitami se snažíme vytvořit v neziskovém sektoru kraje Vysočina. To, co jsme do této doby vytvořili a čemu jsme se při své práci naučili, chceme sdílet s ostatními, s veřejnou správou i s podnikatelským sektorem. Naše společné dílo, kterého si vážíme jak pro množství dobrovolné práce, tak pro myšlenkový a znalostní potenciál do tohoto díla vetknutý, nabízíme k využití.

Formulovali jsme konkrétní kroky a našli programy, které považujeme za klíčové pro další rozvoj neziskového sektoru na Vysočině. Výsledky naší práce jsme projednali v širším kruhu neziskových organizací a po zapracování posledních připomínek předkládáme.

Popis a výstupy procesu Cíl: Strategie sleduje cíl posílení partnerství mezi jednotlivými neziskovými organizacemi, mezi celým neziskovým sektorem a krajem a naplňování jeho rozvoje ve spolupráci s ostatními institucemi a organizacemi, podnikatelským a veřejným sektorem v kraji. Zpracování strategie je dalším krokem ve dříve započatém procesu nazvaném „Hledání cest“ k rozvoji neziskovek na Vysočině (více v příloze č. 1).

Metodika: Pracovní setkání organizovalo Koordinační uskupení neziskových organizací kraje Vysočina za pomoci odboru regionálního rozvoje KrÚ kraje Vysočina. Facilitaci setkání týmu zajišťoval Ing. Jan Fiala z firmy e Consulting, s.r.o. Třebíč, a Ing. Dalimil Vítek z firmy AD VISION, s.r.o. Proběhla dvě víkendová pracovní setkání týmu (4. – 6. února 2005 a 8. – 10. dubna 2005). Jako procesní forma byla zvolena moderovaná týmová práce.

Tým pracoval v navrženém schématu zpracování strategického plánování, který byl představen facilitátorem procesu Ing. Vítkem. (podrobněji uvedeno v příloze č. 2). Volba pracovního postupu měla vazbu na připravované přijetí identického postupu v rámci aktualizace strategických dokumentů kraje.

Výběr členů týmu: Výběr členů týmu byl postaven na dobrovolném zájmu jednotlivých neziskových organizací o účast na tomto procesu. Tým složený ze zástupců neziskových organizací, kteří se již dříve zapojili do „Hledání cest“, byl dále rozšířen o nové zájemce. Práce týmu se účastnilo i několik pracovníků KrÚ (seznam všech účastníků viz příloha č. 3). Práce na formulaci strategie se účastnilo 26 zástupců neziskových organizací a 4 pracovníci KrÚ. Účast na obou setkáních byla 24 osob.

Výstupy: Na prvním setkání tým formuloval vizi neziskového sektoru kraje Vysočina, ke které bude neziskový sektor v průběhu dalších let směřovat. Následně tým vyšel z prioritních směrů navržených v rámci předchozí práce na „Hledání cest“ a formuloval programy vedoucí k naplňování těchto cílů. Na druhém setkání tým pracoval na utřídění výstupů z prvního setkání. Byly zkoumány vzájemné vazby jednotlivých programů. Pro další rozpracování programů byla využita metoda Logického rámce.

Následně se tým zaměřil na překryvy a vzájemné vazby mezi jednotlivými programy. Výsledkem je následující výčet finálních programů, jejichž detailní podoba ve formě logického rámce je uvedena v přílohách.

Výčet programů: 1) Strategie a marketing NNSKV (Příloha č. 4) 2) Zajištění lidské a finanční kapacity (Příloha č. 5) 3) Vzdělávání (Příloha č. 6) 4) Spolupráce (Příloha č. 7)

Závěr: Neziskové organizace kraje Vysočina urazily za poslední rok při budování spolupráce a partnerství velký kus cesty. Formulovaly společnou vizi, určily prioritní směry, kterými by se měl neziskový sektor na Vysočině ubírat a našly programy, které pomohou klíčové oblasti rozvoje neziskového sektoru řešit. Strategie není dokumentem statickým. Je to dokument, se kterým chce zejména Koordinační uskupení neziskových organizací kraje Vysočina dále pracovat a využívat jej. Zároveň je strategie k dispozici i ostatním partnerům.

„Hledání cest“ k rozvoji neziskovek na Vysočině Příloha č. 1 (výňatek ze závěrečné zprávy ze dne )

Cíl: Cílem práce týmu „Hledání cest“ bylo nalezení společných východisek, průniků zájmů a následné na nich založené definování prioritních směrů či cest, vedoucích k zajištění udržitelného rozvoje neziskového sektoru kraje Vysočina. Členové týmu se shodli na tom, že tento cíl vnímají jako potřebu, která je důležitá a naléhavá.

Prioritní oblasti – „cesty“: Tým dospěl k šesti prioritním cestám. Cesty jsou formulovány jako procesy, vedoucí neziskový sektor i jednotlivé NNO na Vysočině k zajištění udržitelného rozvoje. I. Prostřednictvím systematického vzdělávání a strategického plánování zkvalitňujeme řízení (management) s cílem zvyšování úrovně poskytovaných služeb.

II. Zvyšujeme finanční stabilitu neziskového sektoru zvládnutím způsobů vícezdrojového financování a působením na vytváření vnějšího systému financování neziskového sektoru. III. Neziskový sektor svojí občanskou participací a veřejně prospěšnou činností usiluje o zrovnoprávnění svého postavení ve společnosti, tak jak je běžné v zahraničních demokraciích. IV. Zvyšujeme podíl NS na rozvoji lidských zdrojů na Vysočině.

V. Na podkladě vyhledávání a pojmenování společenských potřeb NNO vytvářejí a nabízejí produkty a služby prospěšné široké veřejnosti (služby typu poskytovatel - uživatel, zapojování veřejnosti do rozhodovacích procesů, prosazování práv a zájmů občanů a občanských skupin). VI. Uplatňujeme princip partnerství uvnitř NS i navenek na základě vzájemné prospěšnosti.

Závěrečné shrnutí: Hlavním přínosem tohoto materiálu je zmapování situace neziskového sektoru v kraji Vysočina, s využitím znalostí a duševního potenciálu zástupců samotných NNO. Důležitým faktorem je skutečnost, že analýza vznikla z reálné potřeby NNO, což potvrzuje množství dobrovolné práce, kterou členové týmu při zpracování analýzy odvedli.

Významnou skutečností je i to, že zástupci NNO měli možnost projít tímto týmovým procesem, který dává dobrý základ pro další mezioborovou spolupráci. Dokládá to i skutečnost, že na posledních setkáních týmu se jeho členové zabývali otázkou pokračování práce týmu na formulaci a přijetí společné vize neziskového sektoru na Vysočině.

Logický rámec – Strategické plánování NNS Všeobecný cíl Kvalitní NNS (z vize) Účel/záměr programu NNS zná a využívá výhody strategického řízení a plánování/NNS je strategicky řízen a plánován Ověřitelné ukazatele Kvalitní image NNS Ověřitelné ukazatele % NNO, které přijaly a realizují strategický plán Příloha č. 4

Výsledky Standard fungování NNO je vytvořen a respektován („etický kodex“) Jsou realizovány programy NNO jsou informovány, je jim zprostředkováno poradenství a pomoc Uživatelé a veřejnost jsou informováni o službách a významu NNO (PR, publicita) Strategie je prezentována a široce respektována Ověřitelné ukazatele Počet NNO přihlášených k etickému kodexu Počet úspěšně podaných/ realizovaných projektů NNO Datum poslední aktualizace strategického plánu NNS kraje Vysočina % občanů se základním povědomím o NNO, jejich činnosti a službách Strategie je zahrnuta do rozvojových strategických dokumentů kraje

Funguje řídící jednotka strategického plánování NNS Zájmy NNO jsou prosazovány a obhajovány u klíčových partnerů Jsou mapovány NNO a jejich potřeby Počet NNO, které jsou zapojeny do koordinace ( ♥ ) Zpracovaná studie

Logický rámec – Zajištění lidské a finanční kapacity Všeobecný cíl NNS jako zdravě fungující organismus, který nabízí smysluplné uplatnění Účel/záměr programu NNO KV mají dlouhodobě stabilní finanční a lidské zdroje Ověřitelné ukazatele Roste počet zaměstnanců v NNS (fyzických osob a podle přepočtených úvazků) Roste počet dobrovolníků v NNS (fyzických osob a podle přepočtených úvazků) Příloha č. 5

Roste počet zaměstnanců a dobrovolníků ze znevýhodněných skupin Hospodářským výsledkem 95% NNO je zisk nebo je HV vyrovnaný U NNO KV roste objem rezerv Roste objem finančních prostředků se kterými NNO hospodaří Roste výše daňového základu u NNO

Výsledky Zrovnoprávnění NNO s rozpočtovými organizacemi v přístupu k veřejným financím NNO jsou vícezdrojově financovány Ověřitelné ukazatele Průměrná mzda v NNO srovnatelná s příspěvkovými organizacemi Podíl prostředků z FV a rozpočtu kraje pro NNO a pro rozpočtové organizace Počet dostupných soukromých zdrojů a objem prostředků pro financování NNO: programy firem regionální nadace veřejné sbírky

Počet dostupných veřejných zdrojů a objem prostředků pro financování NNO: grantové systémy obcí a měst grantový systém kraje dotace z resortů státní správy a státních fondů dotační programy EU pro NNO v ČR Počet NNO, u kterých příjem z jednoho zdroje nepřesáhne 50% Počet NNO u kterých alespoň 4 zdroje přesahují 5%

NNO jsou v systému víceletého financování Existují finanční nástroje podporující rozvoj NNO NNO mají vytvořen systém efektivního finančního řízení (pro získávání prostředků a nakládání s nimi) NNO poskytují místa pro zaměstnance ze znevýhodněných skupin Objem prostředků na víceleté financování přístupný pro NNO vzrůstá (Prostředky ze SF EU pro NNO,…) Dostupné překlenovací úvěry pro NNO a jejich objem Prostředky z daňových asignací (pokud bude schválen zákon) Objem příjmů z vlastních zdrojů a z vlastní činnosti Podíl pracovníků ze znevýhodněných skupin

Veřejná správa rozumí a podporuje význam zisku pro NNO NNO jsou schopné si zachovat z roku na rok zisk NNO jako zaměstnavatel je stabilní Objem prostředků v NNS roste Dobré finanční ohodnocení zaměstnanců NNS Smluvní podmínky pro přidělení veřejných prostředků umožňují zisk Zvyšuje se objem rezerv (zisk) Snižuje se rozptyl počtu úvazků v jednotlivých letech Objem prostředků v NNS na mzdy Průměrná mzda v NNS roste

Logický rámec – Vzdělávání Všeobecný cíl NNS je vnitřně posílen, nabízí smysluplné uplatnění, jeho image a atraktivita jsou zvýšeny Účel/záměr programu Systém vzdělávání pracovníků NNS KV úspěšně funguje a rozvíjí lidské kapacity Ověřitelné ukazatele Počet vyškolených pracovníků NNO Nárůst (o X%) počtu úspěšných projektů Nárůst (o X%) spokojenosti klientů Zvýšení (o X%) povědomí veřejnosti o NNS Příloha č. 6

Výsledky Známe potřeby a očekávání pracovníků v NNS Máme/vytvořili jsme vzdělávací programy odpovídající potřebám a očekáváním (NNO a zájemců zvnějška) Programy jsou úspěšně nabízeny pracovníkům NNO a zájemcům vně NNS Vzdělávací programy jsou neustále zdokonalovány na základě ZV Ověřitelné ukazatele 80% zjištěných potřeb pokryto vzdělávacími programy ku nepokrytým (snížení nepokrytých nebo v %) Poměr akceptovaných vzdělávacích programů vůči nabídnutým (95%=19:20) Indikátor akceptace nemá negativní odchylku větší než 10% za čtvrtletí (indik. je alespoň 85%)

Disponujeme dostatečným počtem kvalitních, neustále se zdokonalujících trenérů a lektorů Materiálně-technické zázemí je dostatečné a kvalitní pro zajištění vzdělávání Systém vzdělávání má dostatečnou publicitu vůči veřejnosti a politikům Projekt je úspěšně řízen Spokojenost s jednotlivými trenéry je min. 75% Spokojenost s mat. tech. zázemím ze str. lektorů je 90%, ze str. účastníků 80% Vzdělávací systém má 50% politiků a 10% občanů kraje

Logický rámec – Spolupráce Všeobecný cíl NNS jako zdravě fungující organismus Účel/záměr programu NNS je vzájemně provázán uvnitř a navenek Ověřitelné ukazatele Počet grantových schémat pro NNO vyhlašovaných obcemi Počet uzavřených smluv o spolupráci mezi NNO a podnikateli Počet NNO zapojených do příprav strategických dokumentů Počet NNO zapojených do činností sekcí Příloha č. 7

Výsledky Propagace dobrých příkladů partnerství Vzdělávání obcí o NNO a spolupráci (navenek) Prosazování a uplatňování komunitního plánování Metodická podpora obcím (financování NNO, zapojování veřejnosti) Ověřitelné ukazatele Počet informačních zdrojů, počet setkání NNO Počet proškolených pracovníků samospráv Počet obcí s komunitními plány a NNO do nich zapojených Počet obcí s metodikou oproti těm bez metodiky