Magyar Bányászati Szövetség Maďarský svaz důlního průmyslu 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1) 336-7801

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lisabonská strategie a maďarská politika zaměstnanosti László Kordás 29. duben 2006 Balatongyörök.
Advertisements

Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Péče a pracovní vztahy Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Konference INOVACE 19. září 2013 Podpora podnikání malých a středních podniků ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Ing. Tomáš Hajdušek náměstek.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Privatizace a liberalizace v energetickém průmyslu, ztráty a příležitosti v důlním průmyslu Balatongyörök, 29. duben 2006 Vilmos Holló ředitel majetkové.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Kde se EHSV nachází? Postavení EHSV v rámci institucí EHSV Evropská komise Evropský parlament Rada.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Tato prezentace byla vytvořena
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Rozhodovací proces v Evropské unii
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Státní správa Petr Machala.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
1 RESPONSIBLE CARE Odpovědné podnikání v chemii, Adaptabilita chemického průmyslu, projekt esf Svaz chemického průmyslu České republiky Ing. Ladislav Špaček,
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Právo sdružovací, kolektivní vyjednávání a sociální dialog v České republice Arnošt Blumentrit člen předsednictva OSD Subregionalní seminář MOP 16. – 17.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Rady pro rozvoj lidských zdrojů - komunikace a koordinace Kamil Ubr, OŠMS Krajského úřadu kraje Vysočina.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Závěrečná konference projektu
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Transformace uhelných regiónů z evropské perspektivy
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Komunitární program PROGRESS
Transkript prezentace:

Magyar Bányászati Szövetség Maďarský svaz důlního průmyslu 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)

Magyar Bányászati Szövetség

Historie dialogu v důlním odvětví v době socialismu Státní podniky řízené státem Homogenní odborové organizace, s plnou organizovaností a zvláštními oprávněními Při vynášení rozhodnutí podnikový „čtverec” Charakteristika: spolupráce řízená státními a politickými orgány, možnost zasahování do podnikového rozhodování

Magyar Bányászati Szövetség Historie dialogu v důlním odvětví v době po změně režimu Doprovodným projevem procesu privatizace státních podniků a restrukturalizace důlního odvětví bylo významné snížení počtu zaměstnaných osob Ze strany zaměstnanců: vzájemně si konkurující odborové organizace na více úrovních, pokles organizovanosti (rozpolcení procesu uplatňování zaměstnaneckých zájmů) Ze strany zaměstnavatelů: v roce 1992 byl založen svaz MBSZ Spolupráce: –za společné cíle –„záchrana“ Dne horníků –společně založená vyznamenání pro horníky a důlní záchranáře

Magyar Bányászati Szövetség

Historie dialogu v důlním odvětví v souvislosti s připojením k EU Podmínkou přístupu do EU bylo vytvoření systému institucí pro sociální dialog odpovídající praxi EU V roce 2003 byl na celostátní úrovni zahájen proces organizování Založení Komise pro dialog v důlním odvětví 22. května 2003 (se schválením ministra práce a sociálních věcí)

Magyar Bányászati Szövetség Oborový dialog v Maďarsku

Magyar Bányászati Szövetség Fóra sociálního dialogu v maďarském hospodářství Celostátní koordinační rada Komise oborového dialogu (31 odvětví, pododvětví, odborných odvětví) Práci komisí oborového dialogu koordinuje Odborný koordinační sbor, v zastoupení po 2 osobách ze strany samospráv-zaměstnanců- zaměstnavatelů (jednatel zaměstnavatele: ZÁ.) Příprava zákona za účelem regulace činnosti koordinačních fór

Magyar Bányászati Szövetség Zastoupení v Komisi pro dialog v důlním odvětví Ze strany zaměstnanců: - Odborová organizace pracujících v důlním a energetickém průmyslu - Odborová organizace důlního odvětví společnosti MOL Ze strany zaměstnavatelů: - Maďarský důlní svaz (který reprezentuje důlnictví jako celek)

Magyar Bányászati Szövetség Hlavní cíle činnosti Komise pro dialog v důlním odvětví Oboustranná spolupráce v záležitostech týkajících se odvětví Konzultace s vládou Spolupráce v mezinárodních záležitostech týkajících se odvětví Příprava Oborové rámcové kolektivní smlouvy

Magyar Bányászati Szövetség Řízení práce Komise pro dialog v důlním odvětví Čestný předseda: Dr. Péter Esztó, předseda Maďarského důlního úřadu Spolupředseda ze strany zaměstnanců: Ferenc Rabi, předseda BDSZ Spolupředseda ze strany zaměstnavatelů: Dr. Ákos Zoltay, hlavní tajemník MBSZ Tajemnice Komise pro dialog v důlním odvětví: Krisztina Vujkov

Magyar Bányászati Szövetség

Mezinárodní spolupráce Komise pro dialog v důlním odvětví Zaměstnanecká strana: BDSZ-EMCEF Ferenc Rabi, předseda Sociální komise EMCEF Zaměstnavatelská strana: MBSZ-EUROMINES-EURACOAL-IMA Dr. Ákos Zoltay, předsedající Komise EU pro sociální dialog v těžebním (důlním) průmyslu

Magyar Bányászati Szövetség Důsledky rozhodnutí parlamentu EU Strategie zachovatelného rozvoje Lisabonská strategie Energetická politika, strategie Úmluva uzavřená v Kiotó, směrnice (SO 2, CO 2, NO x ) NATURA 2000 Směrnice pro důlní odpad Energetická daň REACH

Magyar Bányászati Szövetség Regulace EU pro důlní odpad Haldy Poskytnutí záruk Poskytnutí záruk v souvislosti s ochranou životního prostředí a přírody Náš návrh: poskytování záruk obsahuje Důlní zákon, proto by se neměl vztahovat na důlnictví Vyšehradská čtyřka: Stáhnout z bodů programu

Magyar Bányászati Szövetség Hlavní stanoviska Komise pro dialog v důlním odvětví Zvýšení kvóty CO 2 Energetická politika Novelizace zákona pojednávajícího o důlním odvětví Národní plán rozvoje Příprava Oborové rámcové kolektivní smlouvy NATURA 2000

Magyar Bányászati Szövetség Realizace lisabonské strategie V zájmu využití přírodních zdrojů PRIORITA PRO STRATEGII NEROSTNÉHO BOHATSTVÍ! Iniciativa zaměřená na přezkoumání a zrušení takové regulace, která poškozuje konkurenceschopnost Strategie energetické politiky Vytýčení cílů Vytýčení cílů

Magyar Bányászati Szövetség Děkuji Vám za pozornost. Mnoho zdaru !