Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

ČR EU Obecná strategická úroveň
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Chci čerpat evropské fondy i v dalších letech Praha září, 2010 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
1 VŠFS KS LS 2004/05 SF a FK Rámec podpory společenství ČR
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Evropský sociální fond v ČR
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy Ing. Olga Pokorná Ministerstvo dopravy, Odbor mezinárodních vztahů a EU Konference PPP 2004.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Public Private Partnership – PPP 2004 Možnosti získání příspěvků z fondů EU při realizaci PPP projektů v ČR  Ing. Olga Pokorná (Ministerstvo dopravy ČR)
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Finanční zdroje EU Zdroje čerpání finančních prostředků z EU pro ČR v programovém období :  strukturální fondy  Fond soudržnosti (Kohezní fond)
Fondy EU.
Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
R EGIONÁLNÍ POLITIKA EU Základy regionalistiky. V ÝVOJOVÉ ETAPY RP EU 1958, Vývoj po roce více než třetina rozpočtu EU
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Financování rozvojových projektů Evropské zdroje a financování rozvojových projektů v rámci ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Členství ČR v EU II. Pozice ČR v regionální politice EU (do roku 2006) 9. března 2009.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
FONDY EU Programové období
Mgr. Bc. David Póč Katedra veřejné ekonomie
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
Regionální politika RP ČR.
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Praha listopad, 2011 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
FONDY EU Programové období
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální politika EU Vědomé zásahy regulativní povahy do autonomního fungování tržních sil Cíl: –Dosáhnout strukturálních změn, které by trh sám vytvořil.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Evropské fondy a jejich fungování v České Republice
Viktorie Klímová Cíle politiky HSS Cíl 1 - Podpora rozvoje zaostávajících regionů Cíl 2 - Podpora oblastí potýkajících.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika ČR
Regionální politika EU v období
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální a strukturální politika
Financování ÚSC z prostředků EU
Předvstupní podpora Agenda 2000 – 2006 a její plnění v ČR
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Oldřich Vlasák Hradec Králové, 9. března 2006
Strukturální politika
Podpora podnikání ze SF
Transkript prezentace:

Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie

Hospodářská politika EU Politika hospodářské a sociální soudržnosti Sloučení politik z důvodu zlepšení koordinace Regionální Sociální Zemědělské Jedna třetina prostředků unie

Strukturální fondy jako nástroj Snižování rozdílů mezi jednotlivými regiony EU Rozvoj zaostávajících regionů Restrukturalizace průmyslových oblastí Ekonomická diverzifikace venkovských oblastí Revitalizace zanedbaných městských čtvrtí Článek 158 smlouvy o Evropské unii

Cíle regionálních politik a fondů EU Cíl 1: Prosazování rozvoje a strukturálního přizpůsobení regionů, jejichž rozvoj zaostává. Cíl 2: Podpora hospodářské a společenské přeměny oblastí, jež čelí strukturálním problémům. Cíl 3: Podpora přizpůsobování a modernizace politiky a systémů vzdělávání, školení a zaměstnanosti.

Fondy a jejich rozsah Evropský fond pro regionální rozvoj ( ERDF ) Evropský sociální fond ( ESF ) Evropský zemědělský orientační a záruční fond ( EAGGF ) Finanční nástroj pro orientaci rybolovu ( FIFG ) Fond soudržnosti – Kohezní fond Evropská investiční banka

Iniciativy společenství Interreg Equal Urban Leader Programy evropské komise Transition facility, INTI

Lisabonská strategie Strategický dokument Unie z roku 2000 Cíle: Unijní ekonomika se stane do konce roku 2010 nejkonkurenceschopnější a nejdynamičtější znalostní ekonomikou, schopnou udržitelného hospodářského růstu s větším množstvím lepších pracovních míst a s větší sociální soudržností.

Lisabonská strategie a její 3 pilíře Ekonomický Sociální Ekologický Strategie je každoročně hodnocena Evropskou radou

Strukturální fondy a jejich principy Koncentrace Koordinace Programování Partnerství Spolufinancování Doplňkovost

Základní legislativa Evropských Společenství ve vztahu k fondům Nařízení Rady (ES) č. 1260/1999 ze dne 21. června 1999, o obecných ustanoveních o strukturálních fondech Nařízení Komise (ES) č. 1685/2000 ze dne 28. července 2000, kterým se stanoví podrobná pravidla pro provádění nařízení Rady (ES) č. 1260/1999 týkající se způsobilosti výdajů na činnosti spolufinancované strukturálními fondy Nařízení Komise (ES) č. 1145/2003 ze dne 27. června 2003, kterým se mění Nařízení (ES) č. 1685/2000 upravující pravidla způsobilosti pro získání spolufinancování ze Strukturálních fondů Nařízení Komise (ES) č. 1159/2000 ze dne 30. května 2000, o informačních a propagačních opatřeních, která mají být prováděna členskými státy v souvislosti s pomocí ze strukturálních fondů Nařízení Komise (ES) č. 448/2001 ze dne 2. března 2001, kterým se stanoví podrobná pravidla pro provádění nařízení Rady (ES) č. 1260/1999 ohledně postupu při provádění oprav financování u pomoci poskytované v rámci strukturálních fondů Nařízení Komise (ES) č. 438/2001 ze dne 2. března 2001, kterým se stanoví podrobná pravidla pro provádění nařízení Rady (ES) č. 1260/1999 ohledně řídících a kontrolních systémů pro pomoc poskytovanou v rámci strukturálních fondů Nařízení (ES) č. 1783/1999 Evropského parlamentu a Rady ze dne 12. července 1999, o Evropském fondu pro regionální rozvoj Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1784/1999 ze dne 12. července 1999, o Evropském sociálním fondu

Rámec podpory Společenství Smlouva mezi vládou ČR a Evropskou komisí Vymezuje prioritní cíle a oblasti Definuje základní institucionální uspořádání Určuje finanční rámec Podkladem pro vyjednávání je Národní rozvojový plán

Národní rozvojový plán NRP - základní národní dokument NRP pro uplynulé období 2004 – 2006 - 6 prioritních os Posílení konkurenceschopnosti průmyslu a podnikatelských služeb Rozvoj dopravní infrastruktury Rozvoj lidských zdrojů Ochrana a zkvalitňování životního prostředí Rozvoj venkova a multifunkčního zemědělství Rozvoj cestovního ruchu

Operační programy 2004 - 2006 Společný regionální operační program ( SROP ) Operační program Rozvoj lidských zdrojů ( OP RLZ ) Operační program Průmysl a podnikání Operační program Infrastruktura Operační program Rozvoj venkova a multifunkčního zemědělství

Související dokumenty operačních programů Programové dodatky Příručky pro žadatele Příručky pro příjemce

Regiony a územní statistické jednotky - Regiony NUTS v ČR