Zobrazit / Záhlaví a zápatí / Datum Zobrazit / Záhlaví a zápatí / Název dokumentu Výročí 80 let činnosti Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Advertisements

Úvod do mezinárodního práva rodinného
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Mezinárodní insolvenční právo– základní principy v EU
Osvojení dítěte Mgr. Dana Ilíková
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Organizace sociální správy
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Sociální patologie SCPT SCPA
SOS dětské vesničky.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Přeshraniční únosy dětí
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Náhradní rodinná péče -NRP
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
1 Stáže studentů v advokátních kancelářích poskytujících pro bono služby Pro bono junior.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
MEZINÁRODNÍ OSVOJENÍ © Michaela Janočková, Co je to „mezinárodní osvojení dítěte“? I v mezinárodním měřítku platí definice přijetí.
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
Specifické adopce a judikatura ESLP
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Přeshraniční spor rodičů příklad špatné praxe (Jihlava, ) Markéta Nováková.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_068 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Institut ochránce práv dětí
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Správní právo procesní
Když vlastní rodina chybí
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
ERRC & MDAC proti ČR (kolektivní stížnost k EVSP)
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Specifické metody SP LS 16
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Děti se závažnou zdravotní a sociální anamnézou v kontextu mezinárodního osvojení Mikulov, Petra Jonášková.
Základní principy Úmluvy o ochraně dětí a spolupráci při mezinárodním osvojení Mikulov, 15. – Markéta Nováková.
Transkript prezentace:

Zobrazit / Záhlaví a zápatí / Datum Zobrazit / Záhlaví a zápatí / Název dokumentu Výročí 80 let činnosti Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí

Historie ÚMPOD 1930 – vzniká Společnost pro mezinárodněpráv- ní ochranu mládeže v republice Československé 1949 – národní správa společnosti 1952 – zahrnutí do působnosti Úřadovny ochra- ny mládeže v Brně 1956 – vzniká Ústředí pro mezinárodněprávní ochranu mládeže 2000 – transformace do podoby Úřadu pro me- zinárodněprávní ochranu dětí

Agendy Právní pomoc při vymáhání výživného Mezinárodní únosy dětí Zajištění práva styku Zprostředkování mezinárodních adopcí Výkon funkce kolizního opatrovníka Ostatní činnosti

Zvláštní limity činnosti ÚMPOD Rozpor postavení ÚMPOD jako orgánu sociálně-právní ochrany (zájmy dítěte) a justičního orgánu (nestrannost) Neochota celé řady zahraničních institucí spolupracovat Velká abstraktnost úpravy mezinárodního a unijního práva Nekomerčnost problematiky (a tím podmíněný nezájem o poskytování kvalitní právní pomoci ze strany advokátů) Povaha agendy (a to zejména v mezinárodním srovnání) vede k formálnosti jejího vedení

Nové trendy v činnosti Spolupráce s interními psychology podpora zaměstnanců při práci s klienty podpora vyjednávání (mediace) Zavedení systému supervizí cílených na prevenci syndromu vyhoření a negativních jevů kolektivní práce Respektování svébytnosti klienta Prosazování „neformálních metod práce se zapojením selského rozumu v mezích zákona“ Kooperace a pomoc ostatním subjektům nad rámec zákonných povinností ÚMPOD Získávání dostatku informací z různých zdrojů

Vymáhání výživného Preference dohody o placení výživného před nuceným výkonem Co nejrozsáhlejší lustrace majetkových poměrů povinného (katastr nemovitostí, registr silničních vozidel, výplata dávek), spolupráce se soudy Snaha o odstranění příčin málo pružné spolupráce s některými zeměmi (zejména Itálie, Španělsko, Polsko, Ukrajina) Cíl do budoucna: prolomení mlčenlivosti ve vztahu k bankám a zdravotním pojišťovnám

Principy mezinárodního únosového práva Obvyklý český mezinárodně-únosový případ: česká žena si najde v zahraničí partnera, časem otěhotní, po narození dítěte se vztahy partnerů zhorší a žena neúnosnou situaci řeší návratem do České republiky. Preambule haagské Úmluvy o civilních aspektech mezinárod- ních únosů dětí: Smluvní státy, pevně přesvědčeny, že ve věcech péče o děti (a) mají zájmy dětí prvořadou důležitost, přejíce si (b) chránit děti mezinárodní úpravou před škodlivými účinky jejich protiprávního přemístění nebo zadržování a (c) stanovit postupy k zajištění jejich bezodkladného návratu do státu jejich obvyklého bydliště, (d) jakož i zajistit ochranu práva styku s nimi Jaké je pořadí cílů (a) až (d), když vlastní text úmluvy klade důraz na rychlé navrácení dítěte do státu, z něhož bylo přemístěno.

ÚMPOD a únosy a právo styku Fakticky řešíme konflikt rodičů, jehož nástrojem se stává dítě Rámcový cíle ÚMPOD: (1) prevence únosů a (2 ) zajištění nemanipulativního styku dítěte s oběma rodiči Pracujeme na škále hypotetických cílů: a)obnovení rodinného soužití v úplné podobě b)dohoda o setrvání dítěte v jednom státě se zajištěním širokého práva styku druhého rodiče c)dohoda o střídavé výchově d)navrácení dítěte do státu protiprávního přemístění Realizaci návratového řízení před soudem považujeme za neefektivní (pro stát, pro rodiče a zejména pro dítě) Cíl v oblasti práva styku: odstranit průtahy v soudních řízeních

Proces mezinárodní adopce Po té, co proběhne neúspěšně vnitrostátní procedura zprostředkování náhradní rodinné péče, dojde k zařazení dítěte do evidence dětí vhodných k mezinárodnímu osvojení Vyhledání vhodných žadatelů z evidence žadatelů o mezi- národní osvojení – tzv. spárování (matching) Zajištění zprostředkování kontaktu mezi žadateli a dítětem, tzv. interakce; pro případ neúspěšné či neúspěšně se vyvíjející interakce je velký prostor pro mediaci (vyjednávání) Podle výsledku interakce se uděluje souhlas s mezinárodním osvojením a umístění dítěte do předadopční péče v cizině; posléze může dojít k definitivnímu rozhodnutí o osvojení

Priority v oblasti mezinárodních adopcí Osvojení je primárně službou pro dítě, nikoliv prostředkem uspokojení potřeb žadatelů. Adopce není soukromá věc (nezaměňovat se zásahem do soukromí), proto do ní stát intervenuje prostřednictvím zákonné úpravy a nelze ji vždy srovnávat s biologickým rodičovstvím Pravidla pro Institucionální rámec: 1.Spolupráce s těmi státy, které poskytují garance zásad ochrany práv dětí podle Úmluvy o právech dítěte, eventuálně haagské adopční úmluvy či Evropské úmluvy o osvojení dětí 2.Znalost kompetence žadatelů pro budoucí roli nebiologického rodiče a příprava na tuto roli 3.Kvalitní postadopční servis, tj. systém podpory osvojitelů zahrnující také pěstování schopnosti identifikovat včas potřebu pomoci

Kompetence ÚMPOD při zprostředkování adopcí Pro jakoukoliv adopci do ciziny je podle českého práva vyžadován souhlas ÚMPOD Při adopcích z ciziny: a)souhlas ÚMPOD je vyžadován při adopcích podle haagské Úmluvy o ochraně dětí a spolupráci při mezinárodním osvojení b)s některými státy má Česká republika smlouvu o právní pomoci c)v případech neuvedených v písm. a) a b) není žádná právní úprava, tudíž ani žádná kompetence ÚMPOD pro zprostředkování ÚMPOD zprostředkoval za 10 let podle haagské úmluvy 333 adopce do ciziny s necelým 1 % neúspěšnosti.

Haagské adopce z ciziny … adopce ze států, které jsou smluvními státy haagské adopční úmluvy Základní výhoda: garance splnění požadovaných principů Základní nevýhody: pomalost, neochota jiných států spolupracovat s Českou republikou jako neatraktivním partnerem, specifické požadavky partnerských států V případě haagských adopcí jsme oslovili 18 států s návrhem spolupráce; po opakovaných kontaktech se zaměřujeme na další kroky se 4 státy: Filipíny (probíhá již zařazování českých žadatelů do evidence), Burkina Faso a Bulharsko, další komunikace probíhá Togem a Burundi

Nehaagské adopce z ciziny … adopce ze států, s nimiž nemá Česká republika žádnou mezinárodně-smluvní úpravu Základní výhoda: rychlost Nevýhody: riziko korupce, neexistuje garance zajištění principů moderního práva mezinárodního osvojení V tuzemsku neexistuje v současné době ani systém specifické přípravy žadatelů o osvojení dětí z ciziny, ani systém postadopčního servisu pro osvojitele dětí ze zahraničí, který by elimiminoval rizika s takovou mezinárodní adopcí spojená S ohledem na úsporná opatření se jeví smysluplné zajišťovat systém osvojení z ciziny prostřednictvím akreditovaných organizací pod dohledem státu

Děkuji