Od 1. 1. 2014 jsme spolek. A co teď? Mgr. Jaroslav Benák jaroslav.benak@law.muni.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Ing. Vítězslav Paděra
Advertisements

FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU
Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Od jsme spolek. A co dál. Mgr. Jaroslav Benák jaroslav
Ekonomika neziskových organizací
Myslivecká sdružení podle občanského zákoníku
Obchodní společnosti.
Společenství vlastníků od
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Vznik společenství vlastníků jednotek, práva a povinnosti.
Ustavení a vznik.
Komanditní společnost
Autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR. autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR Stávající Stanovy ERC byly přijaty Prezidiem ERC v ČR dne
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Nestátní neziskové organizace.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Právo na informace Tereza Danielisová,
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Transformace NNO dle NOZ od roku 2014 Mgr
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Evropská občanská iniciativa
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Aktuální změny v legislativě v důsledku přijetí nového občanského zákoníku.
Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru Zimní semestr 2013.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
OBCHODNÍ REJSTŘÍK. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1162Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma:
STÁTNÍ PODNIK.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Komanditní společnost
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Zrušení a zánik obchodní korporace Zrušení obchodní korporace je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou je.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2014.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Shromáždění delegátů 2015 Jednací řád (úpravy) Jaroslav Majer Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích Hlávkova 23, Přeštice.
Obchodní rejstřík. Firemní právo Mgr. Monika Tichá Základy obchodního práva.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Právní formy neziskových organizací Mgr. Jaroslav Benák jaroslav
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Společnost s ručením omezeným charakteristika
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Charakteristika společnosti
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Působnost valné hromady
Další vnitrostátní předpisy
Postup při zřizování obchodní společnosti
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Od 1. 1. 2014 jsme spolek. A co teď? Mgr. Jaroslav Benák jaroslav.benak@law.muni.cz

OBSAH Proč to měníme? Jak se v tom vyznat? Co pro to musíme/máme/můžeme udělat? Spolkový rejstřík! Co s tím teď dál?

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ Zákon o sdružování občanů Dopady, problémy Rok 1990 Pár paragrafů Problémy s tím, co v zákoně není Dopady, problémy Pestrá paleta občanských sdružení Rozhodovací praxe MVČR

Jak se v tom vyznat?

NOVÉ PŘEDPISY Občanský zákoník – 89/2012 Sb. (NOZ) Zákon o obchodních korporacích – 90/2012 Sb. „Rejstříkový zákon“ – 304/2013 Sb. (RejstřZ) Daňové změny – zejména – 344/2013 Sb. Zákon o statusu veřejné prospěšnosti

? OBECNÉ ZÁSADY NOZ § 1 - 14 SPOLEK § 214 - 302 PRÁVNICKÉ OSOBY § 1 - 14 ? SPOLEK § 214 - 302 PRÁVNICKÉ OSOBY § 118 - 209 KORPORACE § 210 - 213

Co pro to musíme máme můžeme udělat?

ONO SE TO SAMO NĚJAK… Sdružení = automaticky spolek (§ 3045 NOZ)

MUSÍME do dvou let upravit název (§ 3042 NOZ) do tří let upravit stanovy (§ 3041 NOZ ) do tří let upravit údaje v rejstříku (§ 122 RejstřZ)

MÁME Minimalistická varianta 1 až 2 odpoledne

MŮŽEME Celková revize poslání a fungování organizace 1 až 2 roky

A chceme být spolek?

PRO SPOLEK TYPICKÉ Členská základna Společná činnost Vzájemně či veřejně prospěšná Hlavní činnost + vedlejší činnost (i podnikání)

SPOLEK – HLASY PRO SPOLEK - HLASY PROTI Je jednodušší zůstat spolkem než se transformovat Kdokoliv může být členem spolku Správa spolku je snadná a levná Spolek je častá právní forma (literatura, lobbing) SPOLEK - HLASY PROTI Pravidla pro účetnictví a určení základu DPPO Nelze rozdělovat zisk Neustálá diskuse o (ne)vhodnosti spolkové formy

NECHCEME BÝT SPOLKEM transformace založení nového subjektu s případnou likvidací spolku

Jak se budeme jmenovat?

NÁZEV SPOLKU Musí obsahovat Příklad „spolek“ „zapsaný spolek“ „z.s.“ K 31. 12. 2013 vzniklo občanské sdružení Dobře zapsaný spolek. Co musí udělat do konce roku 2015?

NÁZEV SPOLKU Na změnu názvu jsou jen dva roky. Výjimka pro tradiční názvy (§ 3042 NOZ)

Mají se členové podílet na rozhodování?

PARTICIPATIVNÍ DIREKTIVNÍ organizační struktura spolku O všem rozhoduje shromáždění členů O všem rozhoduje vůdce postavení členů, práva a povinnosti Nejsou rozdílné druhy členství Členové musí poslouchat Rozlišují se druhy členství Členové mají právo na info

Jaké máme mít orgány?

SPOLEK MUSÍ MÍT Nejvyšší orgán Statutární orgán Příklad nejdůležitější koncepční záležitosti spolku Statutární orgán zastupuje spolek navenek Příklad Jak to bude vypadat ve vůdcovském spolku? Jak to bude vypadat ve 100% participativním spolku? Jak to může vypadat v půlce osy?

SPOLEK MŮŽE MÍT Kontrolní komisi Rozhodčí komisi Jakýkoli další orgán

POKUD STANOVY MLČÍ, TAK nejvyšším orgánem je členská schůze členská schůze se schází jednou za rok statutární orgán má 5leté funkční období

POKUD STANOVY MLČÍ, TAK Pravidla pro svolávání a jednání orgánů Pozvánka na schůzi nejméně měsíc dopředu Pozvánka musí obsahovat program schůze Změna programu schůze jen se souhlasem všech členů orgánu Pravidla pro jednání orgánů Usnášeníschopnost – nadpoloviční většina členů orgánu Pro přijetí rozhodnutí – nadpoloviční většina přítomných

POBOČNÝ SPOLEK

Členství

CO SE ČLENŮ TÝČE K čemu máme členy? Budeme vybírat členské příspěvky? Máme zájem přijímat další členy? Budeme zájemce vybírat nebo bereme kohokoli? Budeme vybírat členské příspěvky? Jak a proč vyloučit člena spolku?

POKUD STANOVY MLČÍ, TAK O přijetí za člena rozhoduje nejvyšší orgán Členské příspěvky se nevybírají Vyloučení člena Závažně porušil povinnost Spolek ho vyzval k nápravě Uličník v přiměřené lhůtě Nezjednal nápravu NEBO bez výzvy pokud to nelze odčinit nebo způsobil zvlášť závažnou újmu O vyloučení člena rozhoduje statutární orgán

Peníze tedy majetek a financování

NUTNO ROZHODNOUT Co s vneseným majetkem při zániku členství? Mohou členové užívat majetek spolku pro osobní účely? Co s likvidačním zůstatkem?

POKUD STANOVY MLČÍ, TAK STANOVY NEMLČÍ, POKUD Likvidační zůstatek připadne jinému spolku nebo obci STANOVY NEMLČÍ, POKUD Určí konkrétní vypořádání nebo Popíší způsob rozhodnutí o vypořádání např. „o likvidačním zůstatku rozhoduje členská schůze dvoutřetinovou většinou“

FINANCOVÁNÍ Nemění se Nově jiný daňový režim Členské příspěvky Podnikatelská vedlejší činnost Sponzorské „dary“ Nově jiný daňový režim Dary Úroky z vkladů

Dispozitivní ustanovení NOZ

DISPOZITIVNÍ USTANOVENÍ NOZ Přečíst zákon nebo Projít manuál ČRDM Vyloučit, co se spolku nehodí

Přechod do nového režimu

JAK NEZAČÍT OD NULY Přechodná ustanovení stanov „Členové orgánů, kteří svou funkci vykonávají ke dni účinnosti těchto stanov, se považují za zvolené podle těchto stanov.“

Spolkový rejstřík

CO TO JE? Něco jako obchodní rejstřík Řeší to krajské soudy podle sídla spolku Přístupný bezplatně na internetu Zapisují se tam stanovené informace Prokazuje komukoli Že spolek existuje Kdo ho zastupuje Kde sídlí Co dělá

JAK TO FUNGUJE? Žádosti na elektronickém formuláři Interaktivní vyplnění na webu MSp www.justice.cz

KDO A KDY PODÁVÁ NÁVRH? Kdo a kdy to musí podat? Když to neudělá? statutární orgán hned (bez zbytečného odkladu) Když to neudělá? po uplynutí 15 dnů kdokoli, kdo doloží právní zájem

CO DĚLÁ REJSTŘÍKOVÝ SOUD? Lhůty 3 pracovní dny na výzvu k doplnění žádosti (§ 88 RejstřZ) 5 pracovních dní na rozhodnutí (§ 96 RejstřZ) Pokud ve lhůtě nevydají žádné rozhodnutí, zapisují se skutečnosti 6. den po doručení žádosti (§ 98 RejstřZ) Peníze (soudní poplatek) Za každý dopis soudu (libovolný počet změn) 1000 Kč (zatím)

OVĚŘOVAT PODPISY? pro řadu věcí úředně ověřené podpisy osvobození pro NNO od poplatku za ověřování POZOR – prohlášení nového statutára není osvobozeno

ČASU ZATÍM DOST Přechodné období 3 roky (§ 122 odst. 3 RejstřZ) Uvést obsah rejstříku do souladu s realitou

Co s tím dál?

JAK NA TO? Projednám možné změny stanov ve spolku Rozhodnu se pro MUSÍM – MÁM – MŮŽU Připravím návrh nových stanov a prodiskutuji návrh s ostatními Podle starých stanov svolám orgán oprávněný měnit stanovy Postupem podle starých stanov schválíme nové stanovy

Obstarám podklady pro zápis do rejstříku Prohlášení vlastníka nemovitosti, kde sídlíme, že souhlasí s tím, že tam sídlíme, s úředně ověřeným podpisem Prohlášení členů nového statutárního orgánu s úředně ověřeným podpisem Vyplním formulář na zápis změn do spolkového rejstříku Vytisknu formulář Nechám úředně ověřit podpis na formuláři Koupím kolek (1000 Kč) a nalepím jej na formulář Doručím vše na podatelnu příslušného soudu Spokojeně si oddechnu