Metrologie v zeměměřictví (přednáška pro předmět ING3)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Revize Nového přístupu
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
PrecisPlanner 3D Software pro plánování přesnosti měření v IG
Polní kalibrace elektronických měřicích systémů
4. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů II
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
2. Přesnost měřených a vytyčovaných délek
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Svaz strojírenské technologie PORADA OBCHODNÍCH ŘEDITELŮ SST Hustopeče
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Metrologie v zeměměřictví (přednáška pro předmět ING3)
STROJÍRENSTVÍ Kontrola a měření Úvod do metrologie (ST36)
Měření vybraných technických parametrů v uzlových bodech Karel Šefčík, Český metrologický institut (moderátor) Ladislav Pospíchal, MEgA Měřicí Enegetické.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
KONTROLA A MĚŘENÍ Metrologie
ETALONY P4a.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Měření úhlů.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
CMI web presentation, May 2003 PŘIDRUŽENÉ LABORATOŘE ČMI krátká prezentace 2003 V prezentaci jsou uvedeny přidružené laboratoře: Laboratoř státního etalonu.
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Stavebnictví Geodézie Vytyčení stavby (STA27) Ing. Zdeněk Pšeja.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Tato prezentace byla vytvořena
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Technická normalizace
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Kalibrace analytických metod
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Akreditace (nebo být akreditovaný)
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
„AUTORIZACE METROLOGICKÝCH STŘEDISEK K OVĚŘOVÁNÍ TACHOGRAFŮ – SPOLUPRÁCE ÚNMZ A ČKS“ Ing. Jiří Kuba Úřad pro technickou normalizaci, metrologii.
Technické normy ČSN ISO DIN IEC BSI ANSI
MĚŘENÍ a INDIKACE z pohledu Zákona o metrologii Zaměření : SON - workshop Obsah : výběr základních ustanovení Zákona o metrologii, v platném znění, a navazujících.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Posuzování shody stavebních výrobků
Metrologické zabezpečení systémů prediktivní údržby
Technická grafika Normalizace.
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Technická normalizace
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
4. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů II
Akreditace je za námi, co s volným časem?
Technická normalizace
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon 505/1990 Sb., o metrologii závazný pro všechny organizace zabývající.
Transkript prezentace:

Metrologie v zeměměřictví (přednáška pro předmět ING3) Lenka Línková 12. 5. 2009 http://k154.fsv.cvut.cz/~linkova

Metrologie = věda zabývající se měřením, zahrnuje teoretické i praktické aspekty ve vztahu k měření, bez ohledu na to, v jaké oblasti se tato měření vyskytují (ČSN 01 0115). definování jednotek měření a jejich realizace etalony a návaznost měření Návaznost měření – měření je provedeno přístrojem, u kterého je zajištěna vazba na hierarchii etalonů.

Nejdůležitější předpisy z oblasti metrologie zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii + prováděcí vyhlášky zákon č. 20/1993 Sb., o zabezpečení výkonu státní správy v oblasti technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky

Zákon č. 20/1993 Sb. – zřizuje Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ), vymezuje orgány státní správy pro oblast technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví. Zákon č. 22/1997 Sb. – zabývá se tvorbou a vydáváním českých technických norem (obecně nejsou závazné), vymezuje pojmy autorizace, akreditace a posuzování shody výrobků.

Zákon 505/1990 Sb. o metrologii základní poslání = úprava práv a povinností podnikatelských subjektů, orgánů státní správy a subjektů pověřených výkonem státní správy, za účelem zabezpečení jednotnosti a správnosti měřidel a měření. závazný pro všechny organizace zabývající se měřením

Zákon dělí měřidla na: etalony pracovní měřidla stanovená (stanovená měřidla) pracovní měřidla nestanovená (pracovní měřidla) certifikované referenční materiály a ostatní referenční materiály = zhotovené vzorky látek nebo materiálů (především pro oblast chemie)

Etalon = měřidlo, které slouží k reprodukci a uchování jednotky fyzikální veličiny a dále slouží k předání hodnoty této jednotky méně přesným měřidlům (hierarchie etalonů). Etalony mají sloužit výhradně k navazování měřidel nižší přesnosti, nemají se používat k rutinnímu měření.

Celosvětově nejvyšším etalonem je mezinárodní etalon, deponovaný v Mezinárodním úřadě vah a měr v Sèvres u Paříže. Na mezinárodní etalony jsou v určitých stanovených periodách navazovány státní etalony. Na státní etalony jsou navazovány etalony sekundární, od kterých jsou odvozovány hodnoty etalonů v celém národním hospodářství.

Stanovená měřidla = měřidla, která MPO stanoví k povinnému ověřování s ohledem na jejich význam v závazkových vztazích (například při prodeji, při poskytování služeb atd.), pro stanovení poplatků a daní, pro ochranu zdraví, pro ochranu životního prostředí atd. Stanovená měřidla jsou uvedena ve vyhlášce č. 345/2002 Sb. (65/2006 Sb.).

Před uvedením stanovených měřidel do oběhu má jejich výrobce a po provedení opravy těchto měřidel opravce povinnost zajistit jejich prvotní ověření. Z geodetických měřidel patří mezi stanovená měřidla měřická pásma (položka 1.1.2) s neomezenou dobou platnosti ověření.

Pracovní měřidla = měřidla, která nejsou etalonem ani stanoveným měřidlem. Před uvedením pracovních měřidel do oběhu má jejich výrobce a po provedení opravy těchto měřidel opravce povinnost zajistit jejich prvotní kalibraci. Zákon opravňuje uživatele stanovit si způsob návaznosti svých pracovních měřidel.

Navazování etalonů = kalibrování Navazování stanovených měřidel = ověřování Navazování pracovních měřidel = kalibrování (lhůty u kalibrací si vlastník pracovních měřidel určuje sám) Ověřování provádí pouze státní metrologické orgány – Český metrologický institut (www.cmi.cz) a autorizovaná metrologická střediska. Ověřené stanovené měřidlo se opatří úřední značkou nebo se vydá ověřovací list.

Kalibraci pracovních měřidel si vlastníci těchto měřidel mohou zajistit sami pomocí svých hlavních etalonů, prostřednictvím Českého metrologického institutu nebo akreditovaných kalibračních laboratoří nebo u jiných uživatelů měřidel, kteří mají příslušné hlavní etalony navázané na jejich etalony ČMI nebo na etalony zahraničních subjektů.

Ověřování a kalibrace měřidel – shrnutí

Útvar Metrologie a IG ve VÚGTK Zdiby www.vugtk.cz pověřen výkonem funkce autorizovaného metrologického střediska – ověření stanovených měřidel v oboru délka (měřická pásma) referenční délkový etalon = laserový interferometr s vlnovou délkou 633 nm azimutální etalon, geodetická délková kalibrační základna Hvězda a Koštice.

akreditován jako kalibrační laboratoř pro kalibraci měřidel v oboru délka a úhel pro: elektronické, laserové a ultrazvukové dálkoměry, totální stanice, teodolity, nivelační přístroje a latě, vodováhy

Geodetická délková základna Hvězda základna pro kalibraci dálkoměrů se 7 body stabilizace bodů betonovými bloky 40x40x110cm (shora zapuštěn bronzový čep s otvorem o průměru 1,5 mm) celková délka základny 960,8725 m úseky základny určeny měřením délek ve všech kombinacích a z vyrovnání MNČ, přesnost určení délky jednotlivých úseků σ ≤ 1,0 mm

Azimutální základna Židovské Pece hlavní bod základny pro kalibraci úhlových geodetických přístrojů je stabilizován betonovým blokem 20x20x80 cm s bronzovým čepem s vyvrtaným otvorem o průměru 1,5 mm jednotlivé směry azimutálního etalonu (4) jsou signalizovány měřicí značkou na stěnách budov (rovnoměrně v rozsahu 400 gon) základna určena pro kalibraci teodolitů, totálních stanic, gyroteodolitů apod.

Geodetická délková základna Koštice stabilizace bodů provedena do hloubky 5 až 9 metrů, konstrukce pilířů uzpůsobena pro nucenou centraci přístrojů a hranolů úseky základny byly určeny měřením ve všech kombinacích a z vyrovnání MNČ úsek E1 (body 1-7)  460 m    σ ≤ 0,6 mm úsek E2 (body 1-12)  1450 m    σ ≤ 0,9 mm úsek E3 (body 12-13) 3238 m   σ ≤ 2,6 mm   úsek E4 (body 12-14) 4358 m σ ≤ 3,2 mm úsek E5 (body 12-15) 10456 m   σ ≤ 6,8 mm

Technická normalizace v zeměměřictví Účel normalizace – dosáhnout alespoň nezbytně nutné úrovně užitných vlastností. Norma (technická) = dokument vypracovaný za všeobecného souhlasu, který uvádí pravidla a směrnice pro všeobecné řešení. V normě je zachycena současná úroveň rozvoje vědy a technologií. Normy v ČR vydává Úřad pro technickou normalizace, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) – české normy mají označení ČSN.

Cíle norem: ochrana spotřebitelů a veřejného zájmu zjednodušení výrobních činností sjednocení měřicích metod, jednotek měření a kontroly měřidel – metrologie stanovení metod vyhodnocení výsledků zajištění návaznosti na rozhraní různých oborů

Většina norem je pouze doporučených, závazné normy stanovuje zákon Většina norem je pouze doporučených, závazné normy stanovuje zákon. Pro obor zeměměřictví jsou závazné normy uvedeny v příloze vyhlášky č. 31/1995 Sb. Mezinárodní organizace pro standardizaci ISO vydává mezinárodní normy. Evropské normy mají označení EN.

ČSN ISO 17123 Optika a optické přístroje – Terénní postupy pro zkoušení geodetických a měřických přístrojů Část 1: Teorie Část 2: Nivelační přístroje Část 3: Teodolity Část 4: Elektrooptické dálkoměry Část 5: Elektronické tachymetry Část 6: Rotační lasery Část 7: Optické provažovače

norma přijímá anglickou verzi mezinárodní normy z roku 2002 (v ČR vyšla 2005, část 1 v češtině 2009) uvádí terénní postupy pro určování a vyhodnocování přesnosti geodetických přístrojů a jejich příslušenství při použití pro stavební a zeměměřické práce postupy jsou míněny jako terénní kontrola vhodnosti přístroje pro daný úkol uvedené postupy jsou navrženy tak, že systematické vlivy mohou být z velké části kompenzovány nebo zanedbány.