Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODNIKATELSKÉ DOVEDNOSTI PRO ROZVOJ MSP A NNO V K RÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Projekt CZ.1.07/3.2.10/ Společnost pro právní a ekonomické vzdělávání.
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Projekt „ROVNÁ ŠANCE“ Prezentace Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v.
Vzdělávání zaměstnanců v Centru pro podporu zaměstnanců
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Pracovněprávní vztahy v organizaci
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky1 Slučitelnost rodiny a zaměstnání v rodinné politice města Brna, aneb v čem se.
R ODINNÉ KOMPETENCE OBSAH Co jsou to kompetence Co jsou to rodinné kompetence Proč je rodičovství skvělá příležitost pro rozvoj určitých kompetencí.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
 Stanovení a upřesnění potřeby a to v množství, kvalitě i čase  Profil pracovního místa a profil personálu  Zmapování zdrojů uchazečů  Volba dokumentů.
Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem Sociologický výzkum – mnohopřípadová studie Martin Pobořil Daniel Topinka.
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
Konference rodinných a mateřských center , Vsetín Možnosti personální politiky organizací Aktivity AERV v rámci projektu - koordinátor pro práci.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
1 BOJ NA TRHU PRÁCE aneb bojujeme se ctí Kateřina Cempírková HR manager 21. května 2008, Praha.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
ZAMĚSTNÁNÍ RODINA Slučitelnost má mnoho faset Pracovní doba „flexibilní, férová, v zájmu rodiny“  Flexibilní pracovní doba pro rodiče  Částečné úvazky.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podpora částečných úvazků?
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Business partnering a role (v) HR Iva Pechová Leden 2008.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Jak na rovné příležitosti? V 5 krocích. 1. Vyjasnění postoje Tlak na rovnost žen a mužů, zejména na rovnost žen a mužů při práci, roste. Je to dáno zvláště.
Studentská digitální karta Institut Trhu Práce Bc. Jan Heřmánek Okresní zastoupení ITP při HK – Ústí nad Labem.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
MARKETINGOVÝ MIX.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v našem případě konkrétně jde.
PRŮZKUM UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ VEŘEJNÉ A SOCIÁLNÍ POLITIKY
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Flexibilní formy práce Aktivní politika zaměstnanosti – modul Ia.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Představujeme Vám projekt TechIN - Propojení studia a praxe, TEMPO TRAINING & CONSULTING s.r.o. Okresní hospodářskou komorou Karviná. který realizuje společnost.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Způsoby slaďování rodinného a pracovního života v zahraničí
Ing. Veronika Dostálková MBA
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Škola jako partner firmy
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Státní správa – zaměstnavatel znevýhodněných skupin
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
„Žijeme a pracujeme na Vysočině“ představení projektu
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
CÍLEM JE ZAMĚSTNÁNÍ VE STŘEDOČESKÉM KRAJI STRUČNÁ INFORMACE O PROJEKTU
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Kariérové poradenství a podnikavost
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu práce  Rovnost šancí mužů a žen  Skupiny ohrožené dlouhodobou nezaměstnaností  Přístup zaměstnavatelů k zaměstnancům

Etapy projektu  Rešeršní studie stavu v ČR  Kvantitativní - sociologický průzkum  Kvalitativní průzkum – mnohopřípadová studie  Příklady dobré praxe  Příručka ekonomicko-legislativních aspektů  Mailing list a dotazníky pro zaměstnavatele - verifikace  Implementační část a diskusní fórum

Sociologický průzkum  Matky vracející se po mateřské dovolené na trh práce  Bariéry: omezená nabídka ze strany zaměstnavatelů, nedostatečná obeznámenost s netradičními formami  Trend k využívání alternativních forem nejčastěji práce na částečný úvazek, práce z domova a pružná pracovní doba  Alternativní metody jsou atraktivním doplňkem rodičovské dovolené  Jsou přínosem, protože návrat je postupný,  Nepociťují profesní propad a ztrátu dovednosti, více si důvěřují, což je přínosem také pro zaměstnavatele

Oslovení zaměstnavatelů  Celkem osloveno 750 organizací  Metoda:  Cíle: informovat, vytipovat partnery pro implementační fázi  Dotazník: získání zpětné vazby  Výstup: 20 organizací projevilo zájem  Bariéry: charakter práce, organizační náročnost, nízká obeznámenost

Implementační část  Vytipované organizace navštívit  Nabídnout konzultační služby při využití netradičních metod  Poskytnout informace o výsledcích projektu  Nabídnout komentář k příručce pro zaměstnavatele  Získat další informace a zpětnou vazbu  Prosadit konkrétní změny v konkrétní organizaci

Zaměstnanci  Ženy, které se vracejí na trh práce po mateřské dovolené  Zaměstnané matky a otcové, kteří pociťují nesoulad či nevyváženost práce a soukromí  Prarodiče, kteří často alternativně suplují rodiče  Pracovníci bez rodičovských povinnosti, kteří chtějí nastolit harmonii mezi osobním a pracovním životem  Absolventi středních a vysokých škol bez praxe

Zaměstnavatelé  Chápou zavedení nových forem zaměstnávání jako možnost kultivace vlastní firemní kultury, nástroj personální politiky a strategie  Mají takový předmět činnosti, který je pro uplatnění nových forem zaměstnání vhodný a dokonce žádoucí  Nemají dostatek informací a zkušeností s jejich pozitivními dopady.

Doporučení zaměstnavatelům  Porozumět lépe důvodům a motivům, proč zaměstnanci nové formy vyhledávají  Umět rozlišit formy práce, které je možné více uvolnit  Připravit se na nové způsoby řízení organizace či firmy, na nutnost změnit styl řízení při zaváděních nových forem

Doporučení zaměstnavatelům  Hledat shodu nejen ve formě, ale v obsahu - provést revizi pracovních míst  Zvážit, která pracovní místa lze více rozvolnit, časově i prostorově – posoudit možnosti  Klást důraz na rozvoj firemní kultury a motivaci zaměstnanců  Integrovat zaměstnance, kteří jsou dočasně mimo organizaci a neztratit s nimi kontakt

Doporučení všem  Obeznámit se s netradičními formami práce a také s jejich výhodami a riziky  Požadovat a aktivně je nabízet  Komunikovat o možnostech a pochopit stanoviska druhé strany  V budoucnu klesne počet těch, kteří budou vyhledávat práci na celý úvazek  Pro obě strany procesu bude zajímavé a žádoucí alternativní metody využívat

Jde to …ale je třeba  Provokovat a facilitovat proces komunikace mezi zaměstnanci a zaměstnavateli  Současně zvyšovat informovanost a zájem, cíleně působit na veřejnost a zaměstnavatele - kampaň  Vyrovnat deficit nabídky možností volby mezi profesní dráhou a rodičovstvím  Řešit netradičními metodami dlouhodobé a opakované nezaměstnanosti  Oslovit, motivovat a zapojit do procesu komunikace média  Vytvářet šance a příležitosti