Síly působící na tělesa ponořená v ideální tekutině...

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
I. Statické elektrické pole ve vakuu
5. Práce, energie, výkon.
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
Základy mechaniky tekutin a turbulence
Dynamika.
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Posuvný a rotační pohyb tělesa.
Křivočarý pohyb bodu. křivočarý pohyb bodu,
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
Konstanty Gravitační konstanta Avogadrova konstanta
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Molekuly plynu jsou v neustálém neuspořádaném pohybu Mezi jednotlivými molekulami plynu nepůsobí žádné síly (kromě.
Dynamika.
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
Skalární součin Určení skalárního součinu
Vzájemné působení těles
Gravitační pole Gravitační síla HRW kap. 14.
pohyb tělesa, posuvný a rotační pohyb
Zrádnost bažin aneb Jak chodit po „vodě“
9. Hydrodynamika.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
3. Mechanika tuhého tělesa … 3.2 Dynamika tuhého tělesa
Hydromechanika.
1. Přednáška – BBFY1+BIFY1 základy kinematiky
Rychlost okamžitá rychlost hmotného bodu:
FII-4 Elektrické pole Hlavní body Vztah mezi potenciálem a intenzitou Gradient Elektrické siločáry a ekvipotenciální plochy Pohyb.
Mechanika kapalin a plynů
Proudění kapalin a plynů
RF 4.1. Elementární difúzní teorie Elementární difúzní teorie je asymptotickým přiblížením jednorychlostní transportní teorie. Platí: v oblastech dostatečně.
FI-08 Mechanika tekutin
Elektron v periodickém potenciálovém poli - 1D
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Práce a energie Mechanická práce: Obecně: pokud F je konstantní a svírá s trajektorií všude stejný úhel F dr délka trajektorie (J)
HRW kap. 3, také doporučuji projít si dodatek E
Rovnice rovnováhy plošné síly: objemová síla:.
Hydrodynamika ustálené proudění rychlost tekutiny se v žádném místě nemění je statické vektorové pole proudnice – čáry k nimž je rychlost neustále tečnou.
Proudění tekutin Částice tekutiny se pohybuje po trajektorii, která se nazývá proudnice.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
Gravitační pole – princip superpozice potenciál: v poloze [0,0] v poloze [1,0.25]
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
Navierovy-Stokesovy rovnice
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
Mechanické kmitání, vlnění
Polární soustava souřadnic
Mechanika kontinua – Hookův zákon
Přípravný kurz Jan Zeman
Rovnoměrně rotující vztažná soustava
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Gravitační pole Gravitační síla HRW2 kap. 13 HRW kap. 14.
Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Mechanické kmitání, vlnění
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF
Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF
Transkript prezentace:

Síly působící na tělesa ponořená v ideální tekutině...

Síly působící na tělesa ponořená v ideální tekutině Eulerova rovnice pro ideální (stlačitelnou) tekutinu: a v... zrychlení kvůli objemovým silám Hydrostatika: Potenciální proudění nestlačitelné ideální tekutiny bez obj. sil: V daný okamžik je proudové pole určeno pouze okamžitou rychlostí těles, nezáleží na historii ani na zrychlení! Čas vstupuje do hry pouze přes okrajovou podmínku.

Těleso obecného tvaru Proč zrovna tento tvar derivace? Jiné prostorové derivace 1. řádu neexistují, konstantní vektor krát gradient je nejobecnější derivace 1. řádu. 2. řád: Daleko od tělesa zanedbáme! Potenciál - lineární kombinace řešení Laplaceovy rovnice: a jeho prostorovou derivaci 1. řádu, tedy: přičemž nás zajímá řešení daleko od tělesa (blízko - nutná znalost tvaru). Řešení zvolíme: Proč zrovna toto řešení (a je to vůbec řešení)?

Řešení Laplaceovy rovnice (sférické souř.) Obecné řešení: harmonické funkce rozložitelné do báze R n (r) Y lm ( ,  ) Úhlová část: dále Y lm ( ,  )=T lm (  ) X m (  ) 2  -periodicita: m musí být celé číslo

Řešení Laplaceovy rovnice (sférické souř.) Úhlová část – závislost na  : Legendreova rovnice pro k=l(l+1) Řešení – přidružené Legendreovy polynomy: Pro dané k je řešením jak P l m, tak P -l-1 m, tyto polynomy jsou si rovny.

Řešení Laplaceovy rovnice (sférické souř.) n>0 nefyzikální! n=0 nezajímavé n=-1 nejvyšší zajímavý řád, tedy k=0!  Radiální část: Pro dané k je řešením jak r n tak r -1-n. Celkové řešení v nejvyšším řádu pro velká r: QED Další řády, budou-li třeba, vyjádříme radši pomocí prostorových derivací tohoto řešení.

Těleso obecného tvaru Potenciál - lineární kombinace řešení Laplaceovy rovnice: a jeho prostorovou derivaci, tedy:Řešení zvolíme: Lze ukázat z podmínky nulového průtoku uzavřenou plochou (nestlačitelnost). Pozn.: Toto není zajištěno automaticky díky řešení Laplaceovy rovnice (která v sobě již obsahuje podmínku nestlačitelnosti) kvůli singularitě řešení v počátku souřadné soustavy. Energie proudění uvnitř koule o velkém průměru R (R  ∞)  Hybnost tekutiny (nelze přímo)  Síla působící na těleso je dána změnou hybnosti tekutiny

Těleso obecného tvaru Energie proudění uvnitř koule o velkém průměru R: integrál přes S 0 vymizí kvůli okrajové podmínce Dosadit za potenciál a rychlost, zanedbat členy malé pro R jdoucí do nekonečna, zintegrovat přes celý prostorový úhel, použít trik se středováním skalárního součinu polohových/normálových vektorů.

Těleso obecného tvaru m ij – tenzor indukované / přidané hmotnosti silové působení tekutiny na těleso Stacionární proudění (+ potenciální + nestlačitelná id. tekutina): d’Alembertův paradox Platí pouze pro těleso pohybující se rovnoměrně přímočaře obtékané stacionárním potenciálním prouděním ideální kapaliny v jejím nekonečném objemu. Přestává platit, pokud existuje mechanismus schopný disipovat energii nebo ji transportovat pryč, např. viskozita, gravitační vlny, zvukové vlny. P – celková hybnost tekutiny u – rychlost tělesa