Projektové financování EIZ pro vědu a výzkum - dvoukolejnost a její důsledky Část první Ing. Věra Svobodová Bibliotheca academica 30. - 31. 10. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dostupnost a financování elektronických informačních zdrojů v ČR
Advertisements

Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Národní program udržitelnosti I
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Situace okolo financování informačních zdrojů pro r zasedání předsednictva Rady vysokých škol
Projekt NTK v programu LR Stav prací k Štěpánka Žižková.
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
Projektové financování EIZ pro vědu a výzkum - dvoukolejnost a její důsledky Část druhá Ing. Jiří Jirát, Ph.D. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.
Centrum pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace
Informační zdroje pro výzkum - INFOZ programy LI a 1N projekt NK ČR konsorcia Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
VZ Zajištění elektronických informačních zdrojů pro humanitní a společenské obory Řešitel: Západočeská univerzita v Plzni Univerzitní knihovna PhDr.Miloslava.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo. Zprávy Zpráva o realizaci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace PO1 – 15 projektů za 28,7 mld.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Příprava národních priorit výzkumu, experimentálního vývoje a inovací R. Haňka.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Národní program výzkumu III Konference SCHP Praha 23.ledna 2007.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY VE VÝZKUMU A VÝVOJI NA DVOUSTRANNÉ ÚROVNI Mezinárodně-smluvní rámec spolupráce  dohody o vědeckotechnické spolupráci.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Jindřichohradecké místní dráhy, a.s. Dvacet let působení v regionu Tak trochu jiná dráha.
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
CEITEC BRNO | ČESKÁ REPUBLIKA středoevropský technologický institut /central european institute of technology – ceitec/ vzdělávání, výzkum.
Informační den ÚVIS aneb co se nám vloni povedlo Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací a služeb Informační den
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Sněm RVŠ1 Financování VaV Sněm RVŠ2 Financování - institucionální podpora Návrh RVV na r (po krácení, před MPŘ): MŠMT - VZ +
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Projekt NATURA: vědecké informační zdroje přírodních věd.
6. zasedání sněmu RVŠ. Praha, Financování elektronických informačních zdrojů (EIZ) pro VaVaI na vysokých školách potřeba koncepčního řešení.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Pořizování EIZ, licenční centrum, aneb na co se máme připravit Věra Svobodová, Mendelova univerzita v Brně,
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Jarmila Dvořáčková Úskalí financování EIZ ve smlouvách s dodavateli Univerzitní knihovna Ostravské univerzity v Ostravě Jarmila.
Individuální projekt OP VVV
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Transkript prezentace:

Projektové financování EIZ pro vědu a výzkum - dvoukolejnost a její důsledky Část první Ing. Věra Svobodová Bibliotheca academica

Trocha historie i současnosti 1.Programy výzkumu, vývoje a inovací MŠMT  1998 – 2000 LB rozvoj informační infrastruktury  2000 – 2003 LI Informační zdroje pro výzkum a vývoj  2004 – N Informační infrastruktura výzkumu  2009 – 2011 VZ (INFOZ) Informační zdroje pro výzkum  2013 – 2017 LR Informace – základ výzkumu (1253 mil Kč)  v rámci institucionální podpory dostává AV ČR dotaci na konzorcium Web of Knowledge (2012 – 2015) 2.Operační program Výzkum, vývoj pro inovace (700 mil) Účelové financování = soutěž jednotlivých projektů strana 2

strana 3 Identifikace výzvy Vybavení odborných vědeckých a oborových knihoven Prioritní osa 3 – Komercionalizace a popularizace vědy Oblast podpory 3.2 Propagace a informovanost o výsledcích VaV Číslo výzvy 4.3 Vybavení odborných vědeckých a oborových knihoven Datum vyhlášení výzvy 1.srpna 2011 Datum ukončení výzvy 4. ledna 2012 (posléze posunuto na ) Příjem registračních žádostí 1. listopadu - 4. ledna /20. ledna 2012 Systém sběru žádostí kolová výzva Plánovaná alokace 700 mil. Kč

Bibliotheca academica, Brno, Vybavení odborných vědeckých a oborových knihoven Vyhlašovatelem a poskytovatelem podpory je MŠMT ČR, Řídící orgán OP VaVpI. Základní východiska výzvy: dostupnost zdrojů je základním předpokladem produkce kvalitních výsledků VaV sféry, v ČR je dostupnost vědeckých IZ pro širší odbornou veřejnost nedostatečná vědecké knihovny, zejména mimopražské s regionální působností se nacházejí v nevyhovujícím stavu Podporované aktivity: primárně pořízení licencí EIZ a listinných zdrojů, sekundárně obnova podpůrné infrastruktury jako je pořízení a obnova hw a sw, vybavení knihoven a studoven nábytkem, specializovanými knihovnickými technologiemi. strana 4

Vybavení odborných vědeckých a oborových knihoven strana 5 Informační zdroje v prvních sedmi prioritách aplikovaného výzkumu a vývoje: Biologické a ekologické aspekty udržitelného rozvoje Molekulární biologie a biotechnologie Energetické zdroje Materiálový výzkum Konkurenceschopné strojírenství Informační společnost Bezpečnost a obrana Z oblasti podpory byl vyloučen region hl. m. Prahy. Doba řešení projektů 30 měsíců ( ½ 2015), pět let udržitelnost - první tři roky udržitelnosti mohly být hrazeny z projektů. Řešitelé reagovali zkrácením doby řešení projektů do cca konce roku 2014, v roce 2017 končí úhrada zdrojů z projektových prostředků, na základě uzavřených smluv uhradit z vlastních prostředků výzkumných organizací. role AKVŠ – koordinace (schůzky v Olomouci, Pardubicích, Praze)

Seznam řešených projektů v rámci výzvy 4.3 OP VaVpI strana 6 číslo projektunázevřešitel CZ.1.05/3.2.00/ Informační zdroje pro medicínu a příbuzné obory Masarykova Univerzita CZ.1.05/3.2.00/ Informační infrastruktura výzkumu pro techniku Vysoká škola báňská – TU Ostrava CZ.1.05/3.2.00/ MENDELU RESEARCH LIBRARY Mendelova univerzita v Brně CZ.1.05/3.2.00/ Natura: vědecké informační zdroje přírodních věd Univerzita Palackého v Olomouci CZ.1.05/3.2.00/ VIZ: Vědecké informační zdroje pro výzkum a vývoj UJEP CZ.1.05/3.2.00/ SCI-INFO: vědecké informační zdroje pro ČR Západočeská univerzita v Plzni CZ.1.05/3.2.00/ Chemické elektronické informační zdroje pro VaV Univerzita Pardubice CZ.1.05/3.2.00/ STMFull: plnotextové databáze pro výzkum a vývoj Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně CZ.1.05/3.2.00/ RELICEO Masarykův onkologický ústav CZ.1.05/3.2.00/ Oborová knihovna zemědělského aplikovaného výzkumu Agrovýzkum Rapotín s.r.o.

Bibliotheca academica, Brno, Důsledky a komplikace bez Prahy - rozpad konzorcií z INFOZu, snížil se počet členů zahraniční dodavatelé museli přizpůsobit systém nabídky zdrojů (-), ale získali dlouhodobý kontrakt (+), u multioborových zdrojů nutnost upravit portfolio tak, aby splňovalo „sedm priorit“ bez humanitních a společenských věd, doporučení ŘO vyčerpat 75 % schválených způsobilých výdajů v prvním roce – z předplatného (náklady stávajícího roku) se staly investice (jedna platba na více let) se všemi důsledky (evidence v majetku, odpisy, pojištění…) včetně zmatku v hlavách pracovnic ekonomických oddělení díky doporučení hodnotícího panelu expertů snížit ceny zdrojů tak, aby mohly být financovány všechny projekty (8 + 2), se do obecného povědomí zaryla fáma, že v ČR se zdroje nakupovaly a nakupují draze strana 7

Bibliotheca academica, Brno, Důsledky a komplikace (2) rozpor mezi názvem výzvy a průběhem negociačního řízení, kdy byly ze strany ŘO silně kráceny výdaje na podpůrnou infrastrukturu (obnovu počítačového vybavení, vyřazena technologie RFID…) z názvu výzvy často vedení univerzit pochopilo, že se jedná o možnost financování vybavení knihovny, což v důsledku nebyla pravda zákon č. 137/2006 o veřejných zakázkách - i když producent doloží, že je vlastníkem zdroje, popřípadě má v ČR výhradní zastoupení, musí se zdroj soutěžit, minimálně přes JŘBU se všemi zákonnými lhůtami a postupy plus ex ante kontrola ŘO, ex post kontrola ŘO… „sčítací paragraf“ pro určení předpokládané hodnoty VZ za organizaci administrativní náročnost vznikl propletenec vzájemného partnerství… strana 8

Příklad Mendelovy univerzity v Brně VaVpI: řešitel projektu MENDELU RESEARCH LIBRARY, v rámci kterého jsou partnery JČU, VFU, MU, UTB a UJEP MENDELU partnerem v projektech: UPOL - Natura: vědecké informační zdroje přírodních věd UJEP - VIZ: Vědecké informační zdroje pro výzkum a vývoj UTB - STMFull: plnotextové databáze pro výzkum a vývoj ZČU - SCI-INFO: vědecké informační zdroje pro ČR LR:MENDELU partnerem v projektech: NTK - Efektivní zpřístupnění multioborových licencovaných EIZ, páteře informační infrastruktury výzkumu a vzdělávání VŠE - Zajištění kontinuálního přístupu do multioborové databáze ProQuest Central a do klíčových databází pro ekonomický výzkum ZČU - Zajištění informačních zdrojů pro humanitní a společenskovědní obory NK - Národní knihovna ČR – rozvoj informační infrastruktury VaVaI pro humanitní obory Akademie věd ČR - konzorcium Web of Knowledge strana 9

Bibliotheca academica, Brno, Do budoucna Změnit stávající způsob financování EIZ - účelové financování je nevyhovující Licenční centrum jako služba výzkumným organizacím – krok správným směrem strana 10