HARMONIZOVANÉ NORMY APLIKOVATELNÉ PRO IVD

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novinky v klinické biochemii III 24. – 26. dubna 2009 v Akademickém a univerzitním centru Nové Hrady (v prostorách zámku) Srdečně vás zveme na kurz.
Advertisements

Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I
Revize Nového přístupu
3.národní seminář k projektu RegMet
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Integrovaný systém řízení (ISŘ)
Presentation Title.
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Verifikace a ISO ISO kapitola Plná verifikace pro in house(„místní“) postupy Redukovaná verifikace pro standardizované a evaluované.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Návrhy řešení méně obvyklých a hraničních situací přípravy na akreditaci a při validaci/verifikaci Antonín Jabor Katedra klinické biochemie IPVZ, LF2 UK.
POCT představuje optimalizaci diagnostického procesu v místě péče o nemocného, kdekoli je to potřeba (u lůžka, v ambulanci, doma, v záchrance…)
Glukometry Monitorování glukózy v ambulantních i lůžkových zařízení
Strategické hlukové mapování
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
1 ve spolupráci s ČSKB pořádají pracovní seminář ve spolupráci s ČSKB pořádají pracovní seminář Řízení kvality IVD při vývoji, výrobě a použití v klinických.
Systémy managementu jakosti
Konsolidovaná laboratoř, organizace práce na laboratoři, kontrola kvality, laboratorní informační systém Miroslav Průcha.
Externí hodnocení kvality Kontrolní materiály
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
EN ISO Správná výrobní praxe
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Akreditační systém v ČR a v EU
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Dokumentace systému managementu jakosti
Ing. Eva Sýkorová Ministerstvo zdravotnictví ČR
Lab Tests Online Projekt Americké asociace klinické chemie (AACC) s cílem vysvětlit význam laboratorních testů laické veřejnosti Lab Tests Online.
Zdravotní péče v souvislosti s použitím zdravotnických prostředků.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
1 RIZIKO NEAUTORIZOVANÉHO DOVOZU aneb jak se ze shodného výrobku může stát neshodný Petr Šmídl CZEDMA / IMMUNOTECH.
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
BMT Medical Technology s.r.o. Ing. Lenka Žďárská
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Tato prezentace byla vytvořena
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
1 Povinnosti výrobce k řízení kvality v Evropské unii, revize směrnice 98/79/ES a dalších dokumentů Eva Sýkorová Immunotech a.s.
BC_EHK_N Externí hodnocení kvality (EHK) Petr Breinek.
Kalibrace analytických metod
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Akreditace (nebo být akreditovaný)
Lékařské přístroje, klinický provoz
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2007 SLP – správná laboratorní práce
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa. Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor.
PRAHA 17/10/07 Přínos pro laboratoře pružná reakce na vývoj v oboru, požadavky kliniků, pacientů čas finance flexibilita – týká se systému managementu.
Kalibrace analytických metod Miroslava Beňovská s využitím přednášky Dr. Breineka.
Point of care testing Ondřej Wiewiorka.
Flexibilní akreditace příklady - klinická biochemie
Standardizace odborné zdravotní péče
Interní postupy MAS Brdy
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
Kalibrace analytických metod
Transkript prezentace:

HARMONIZOVANÉ NORMY APLIKOVATELNÉ PRO IVD Petr Šmídl CZEDMA / IMMUNOTECH 1 1

Směrnice 98/79/ES stanoví, že se výrobce musí kromě ní samé řídit dalšími nařízeními a směrnicemi, pod které spadá ten konkrétní výrobek, např. „EURATOM“ „Low Voltage Directive“ „EMC Directive“

Směrnice 98/79/ES stanoví, že se výrobce musí kromě ní samé řídit všemi aplikovatelnými harmonizovanými normami. Normy česky.pdf V ČR normy automaticky povinné, pokud je povinnost je aplikovat není stanovena. 3

Hodnocení funkce zdravotnických prostředků pro diagnostiku in vitro Zkoušení stálosti činidel pro diagnostiku in vitro 4

EN ISO 14971:2009 Zdravotnické prostředky - Aplikace řízení rizika na zdravotnické prostředky EN ISO 18113-1:2009 (Část 1 - 5) Diagnostické zdravotnické prostředky in vitro - Informace poskytované výrobcem (štítky) Část 1: Obecné požadavky Část 4: Činidla pro „selftesty“ Část 2: Činidla pro prof. Použití Část 5: Přístroje pro „selftesty“ Část 3: Přístroje pro prof. použití 5

EN ISO 17511:2003 Diagnostické zdravotnické prostředky in vitro – Měření veličin v biologických vzorcích – Metrologická návaznost hodnot přiřazených kalibrátorům a kontrolním materiálům EN ISO 18153:2003 Diagnostické zdravotnické prostředky in vitro – Měření veličin v biologických vzorcích – Metrologická návaznost hodnot katalytické koncentace enzymů přiřazených kalibrátorům a kontrolním materiálům 6

EN ISO 15193:2009 Diagnostické zdravotnické prostředky in vitro – Měření veličin v biologických vzorcích – Požadavky na obsah a prezentaci referenčních postupů měření EN ISO 15194:2009 Diagnostické zdravotnické prostředky in vitro – Měření veličin v biologických vzorcích – Požadavky na certifikované referenční materiály a na obsah podpůrné dokumentace 7

B. Friedecký, M. Engliš, J. Franeková, A. Jabor, J. Kratochvíla, P B. Friedecký, M. Engliš, J. Franeková, A. Jabor, J. Kratochvíla, P. Schneiderka, M. Tichý, Doporučení České společnosti klinické biochemie ke stanovení biochemických markerů poškození myokardu, Praha 2007: Požadavek, aby kalibrace diagnostických zdravotnických prostředků in vitro (IVD) pro stanovení kardiakálního troponinu I (cTnI) byla návazná na referenční materiál NIST SRM 2921 NIST SRM 2921 naprosto nesplňoval požadavky EN ISO 15194, a to na první pohled do certifikátu NIST. Tento fakt konstatovala i publikace, jejímž spoluatorem byl i pracovník NIST. V této době již byla publikována řada sdělení, a to i členy výboru AACC pro standardizaci troponinu I, o nevhodnosti SRM 2921 (komutabilita, stabilita). 8

Děkuji za pozornost 9