1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Advertisements

Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Daně.
Rozpočtové určení daní na Slovensku
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
Změny právních předpisů s účinností od
1 PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava – Kyjev Jaroslava Fojtíková Da ň ový poradce.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
TÉMA: Daň z nemovitostí
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Fiskální význam daně z nemovitostí 18. února 2010 Mgr. Peter Chrenko náměstek ministra financí.
Správa místních poplatků v prostředí daňového řádu – první zkušenosti
Daňová soustava – přímé daně II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 10. prosince 2014.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
Jak dál s daní z nemovitostí? Odbor legislativy majetkových daní a poplatků Alena Holmes.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Daň z přidané hodnoty Eliška Lacinová Základní pojmy  Předmět  Osvobození od DPH  Plátce DPH  Poplatník  Základ daně  Správce daně.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Správa místních poplatků
Finanční a rozpočtové právo
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Současná pravidla regulace hazardu na území obcí a připravované změny od roku 2016 Odbor 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Ostrava 9. 4.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Druhy daní Daně FO.
Majetkové daně Michal Radvan. Definice majetkových daní Přímé daně Přímé daně Vyměřované na základě majetku (in rem) Vyměřované na základě majetku (in.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1104Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Předmět zdanění Jméno.
Daň z nemovitých věcí 1. 2 okruhy (zákon č. 338/1992 Sb.) – POZEMKY na území ČR evidované v katastru nemovitostí (§ 2) – STAVBY (budovy a inženýrské stavby)
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ II. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Zelená nafta Seminář k novele zákona o spotřebních daních
Majetkové daně Michal Radvan.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Novela zákona o místních poplatcích
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Daň z nemovitostí.
Finanční právo II Majetkové daně, daň z hazardních her, poplatky, JOPP
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Stavební pozemky (teze)
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Novinky v předškolním vzdělávání
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - staveb
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Poplatky za „komunální odpad“
Transkript prezentace:

1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování

1. Současný stav a možnosti obcí ovlivnit výnos daně z nemovitostí 2. Nová koncepce zdanění nemovitostí 3. Navrhovaná novela zákona o místních poplatcích

Výnos daně z nemovitostí ,7 mld. Kč 6% daňových příjmů obcí

Zvýšení daně z nemovitostí v posledních letech  od 2008 koeficienty 0,3 a 0,6 nahrazeny koeficientem 1,0; ze zákona koeficient 1 stanoven pro obce do obyvatel - § 6/4/a) a §11/3/a)  od 2009 možnost uplatnění plošného fakultativního místního koeficientu  od 2009 omezení osvobození  od 2010 zdvojnásobení většiny základních sazeb

Samostatná působnost obce o.z.v.o. – zmocnění  modifikující sazbu daně  § 6 odst. 4 písm. b) pro části obce  §11 odst. 3 písm. a) pro části obce  §11 odst. 3 písm. b) pro celou obec  upravující daňovou povinnost - § 12  upravující osvobození § 4 odst.1 písm. v)  O.z.v.o. platné k předchozího zdaňovacího období a účinné k 1.1. zdaňovacího období  upravující osvobození - § 17a odst.1 a 2 OZVO účinné nejpozději k následujícího zdaňovacího období

Povinnost obce § 16a odst.1 –přijmout vyhlášku tak, aby nabyla platnosti nejpozději do 1.října předchozího zdaňovacího období- s výjimkou § 17a –do 5ti kalendářních dnů ode dne nabytí platnosti zaslat jedno vyhotovení příslušnému FÚ

Novela zákona o DNE zařazení staveb bez svislé nosné konstrukce do režimu daně z pozemků zvláštní sazba daně pro zpevněné plochy pozemků užívaných k podnikatelské činnosti nebo v souvislosti s ní

Nová řešení pro daň doporučení OECD řešení pro pozemky – prioritní účast obcí řešení pro stavby - MF

Návrh nového řešení daně ■ výše daně by měla lépe zohledňovat rozdílné úrovně jednotlivých lokalit ■ – rozlišení polohové výhodnosti pozemků v zastavěném nebo zastavitelném území obce Mapa pro daňové základy

Mapa ■ kombinovaný systém  zpracování, aktualizaceOBEC  postupy a konzultace MF ČR nebo GFŘ ■ mapa - grafická a textová část ■ digitální mapa veřejné správy - ideální

Mapa Grafická část ■ základem kopie katastrálních map ■ vymezení zón pozemků ■ odlišení zón pomocí barev

Mapa Textová část ■ seznamy jednotlivých zón  výčet parcelních čísel pozemků  včetně druhu, využití, výměry pozemků  základ daně za m 2 pozemku nebo koeficient ■ popis východisek včetně odchylek a omezení ■ rozdíly fyzický x právní stav

Výnos místních poplatků 2010 Místní poplatky – 2,4 mld. Kč Poplatky za komunální odpad – 4,1 mld. Kč

Novela zákona o místních poplatcích Prioritou není zvyšování jednotlivých MP –změny znemožňující obcházení poplatkové povinnosti –odstranění výkladových problémů –rozšíření poplatníků u poplatku za komunální odpad

Změny sazeb místních poplatků Poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt – až 20 Kč/osobu a den Poplatek za povolení vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst a částí měst – až 40Kč/den Poplatek za provoz systému „ nakládání s KO“ –až 1000Kč/osobu a den

Poplatek za provoz systému „ nakládání s KO“ Rozšíření okruhu poplatníků –cizinci s přechodným pobytem na dobu delší než 90 dní –cizinci pobývající na území ČR přechodně po dobu delší 3 měsíců –cizinci, kterým byla poskytnuta dočasná ochrana nebo azyl –osoby vlastnící byt nebo rodinný dům, ve kterých není hlášena k pobytu žádná FO.

Děkuji za pozornost.