Obsah výchovně vzdělávací práce v účetnictví na OA a EL Kurs DEP 507

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Volitelné předměty pro 3. ročník 2012/13. Každý student současného 2. ročníku obchodní akademie si zvolí pro druhou polovinu svého studia volitelný blok.
Advertisements

Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Název: Access – formulář v návrhovém zobrazení Autor: Ing. Antonín Dvořák Datum (období) vytvoření: Předmět: Informační a komunikační technologie.
Název: Access - i mport dat z tabulky zpracované v Excelu Autor: Ing. Antonín Dvořák Datum (období) vytvoření: Předmět: Informační a komunikační.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
POTRAVINY A VÝŽIVA 2. ročník učebního oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K2
Struktura výuky.
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
(komentovaný přehled)
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE135 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:2. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
Průřezová témata.
Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 1. TÝDEN (25. – )
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Účetní systémy na PC (MPF_USPC)
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Didaktické metody Androdidaktika.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Školní kurikulum Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Obecná didaktika ÚVOD.
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Didaktické metody Androdidaktika.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Kurikulum: obsah školní edukace
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Transkript prezentace:

Obsah výchovně vzdělávací práce v účetnictví na OA a EL Kurs DEP 507

didaktika ekon. Předmětů a Didaktika účetnictví Didaktika ekonomických předmětů – oborová didaktika Didaktika účetnictví – speciální didaktika

Struktura didaktiky účetnictví Obecná část Společné otázky výuky účetnictví, tj.: cíle obsah metody a organizace vyučování Zvláštní část Didaktická analýza jednotlivých tematických celků, témat

Cíle ekonomického vzdělávání Z čeho vycházejí a kde jsou stanoveny? Dokumenty EU – zejména: White Paper on Education and Training, Teaching and Learning – Towards the Learning Society (tj. Bílá kniha – Vyučování a učení – cesta k učící se společnosti, 1996) Dokumenty ČR – kurikulární dokumenty: státní: Národní program rozvoje vzdělávání v ČR, Bílá kniha (2001) a rámcové vzdělávací programy (RVP) školní: školní vzdělávací programy (ŠVP)

Rámcové vzdělávací programy Rámcové vzdělávací programy  školní vzdělávací programy Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání 63-41-M/02 Obchodní akademie Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání 78-42-M/02 Ekonomické lyceum http://www.nuov.cz/ramcove-vzdelavaci- programy

Kompetence Kompetence = Klíčové kompetence Odborné kompetence souhrn schopností, znalostí, dovedností, postojů i hodnotové orientace, které jsou předpokladem nejen pro výkon určitých vymezených činností (pro výkon povolání), ale pro život člověka ve společnosti obecně. Klíčové kompetence soubor vědomostí, dovedností, postojů a hodnot, které jsou důležité pro osobní rozvoj jedince, jeho život ve společnosti i pracovní uplatnění, jsou tedy univerzálně použitelné Odborné kompetence soubor odborných vědomostí, dovedností, postojů a hodnot potřebných pro výkon daného povolání

Klíčové kompetence kompetence k učení, kompetence k řešení problémů, komunikativní kompetence, personální a sociální kompetence, občanské kompetence a kulturní povědomí, kompetence k pracovnímu uplatnění a podnikatelským aktivitám, matematické kompetence, kompetence využívat prostředky informačních a komunikačních technologií a pracovat s informacemi.

Odborné kompetence aplikovat poznatky z oblasti práva v podnikatelské činnosti, provádět typické podnikové činnosti, efektivně hospodařit s finančními prostředky, dbát na bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci, usilovat o nejvyšší kvalitu své práce, výrobků nebo služeb, jednat ekonomicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje.

Schopnosti, které bychom měli u žáků pěstovat (shrnutí) schopnost učit se s porozuměním schopnost analyzovat příčiny a souvislosti schopnost vysvětlit a použít informace schopnost inovace a změny schopnost pracovat v týmu

Jsou opravdu tyto cíle tak převratně nové? „Mnoho pedagogů věří, že i naše moderní osnovy jsou příliš zaměřené na fakta a věnují velmi malou pozornost dovednostem, jež se tolik nezapomínají – například logickému uvažování.“ PETTY, G. Moderní vyučování, Praha : Portál 2004, str. 211 „Vyučovati mládež není přednášeti jim z rozličných autorů hromady slov, frází, sentencí, nesmyslů všelijakých, a tím je vycpávati, ale otevírati jim rozum.“ KOMENSKÝ, J. A. (1592-1670), Didaktické spisy, Praha : SPN 1951

Profil absolventa  cíle předmětu účetnictví Viz RVP OA (list 16) Viz RVP EL (list 16) Hlavní cíl předmětu Schopnost promýšlet souvislosti, příčiny, vliv na finanční situaci  rozvíjení ekonomického, účetního myšlení Příprava pro praktickou činnost (mnohdy i řídící) Schopnost pracovat s informacemi Schopnost využívat výpočetní techniku

Obsah předmětu účetnictví Jaké učivo vybrat? Zásadní důraz na poznatky s obecnou, trvalou platností (tj. základní principy účetnictví) Zaměření na současnou právní úpravu v ČR Rámcové rozvržení obsahu vzdělávání v RVP OA (ukázka: list 58, listy 50 – 55) Rámcové rozvržení obsahu vzdělávání v RVP EL (ukázka: list 56, listy 53 – 55)

Uspořádání učiva Uspořádání v koncentrických okruzích Důvody: Oddělení obecných základů od účtování podle platné právní úpravy Návaznost na další ekonomické předměty (zejména na ekonomiku) Přiměřenost učiva Upevnění poznatků

1. Koncentrický okruh Obecné základy účetnictví Charakteristické rysy: Názvy účtů bez čísel a částečně i bez vazby na platnou právní úpravu Výběr základních účetních případů Uspořádání učiva podle hlavních oblastí činnosti (nákup majetku, mzdy, prodej apod.)

Zachycení koloběhu majetku v 1. koncentrickém okruhu

2. Koncentrický okruh Vytvoření hypotetického účtového rozvrhu na základě platné směrné účtové osnovy Používání čísel i názvů účtů (větší důraz klást i zde na název) Uspořádání podle účtových tříd

Možnosti uspořádání učiva ve 2. koncentrickém okruhu V pořadí podle čísel účtových tříd V pořadí podle učebnice Štohl (1, 0, 2, 3, 4, 5, 6) Munzar a kol. (2,1,0,3,4,5,6) V pořadí podle příčiny vzniku účetního případu (0,1,5,6,3,2,4) Kombinace účtových tříd a oblastí činnosti

Učivo účetnictví ve Školních pedagogických dokumentech Školní vzdělávací programy Viz ukázka Učební plány Tematické plány

Význam účetnictví pro přípravu absolventů OA Poznávací význam Studenti získávají systematický pohled na stav a pohyb majetku podniku a jeho zdrojů, na zachycení hospodářských procesů Studenti jsou vedeni k novému způsobu myšlení – systematičnost, schopnost spojovat ekonomická fakta Výchovný význam Formování morálních vlastností – poctivost, čestnost Formování pracovních vlastností – přesnost, důslednost, svědomitost, soustavnost, pečlivost

Vyučovací metody v účetnictví Metody expoziční Mluvená komunikace - popis, vysvětlování, výukový rozhovor, jednoduchá diskuse Psaná komunikace - práce s učebnicí, s právními předpisy, poznámkové zápisy, pracovní listy, zápis na tabuli Pozorování Schémata účtování, schéma skladby majetku a zdrojů atd., grafy Praxe, popř. exkurze

Vyučovací metody v účetnictví Fixační metody Cvičení Opakování Kombinované metody (tj. kombinace s expozičními metodami)

Vyučovací metody v účetnictví Metody kontroly výsledků výuky ekonomických předmětů Ústní zkoušky Písemné zkoušky Praktické zkoušky Didaktické testy Testy na počítači

Výukové metody koncepce problémového vyučování – možnosti využití v účetnictví Problémové otázky Problémový výklad (vysvětlování, přednáška) Problémový rozhovor Aktivizující metody diskusní metody metody situační či případové inscenační metody didaktické hry

Organizační formy výuky – možnosti využití v účetnictví frontální vyučování skupinové vyučování a kooperativní vyučování projektové vyučování domácí učební práce žáků praxe, exkurze