Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Organizace a řízení nákupu materiálu Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Logistika v silniční dopravě
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Účtování pořízení zásob koupí
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek - pořízení.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý majetek – pojem, členění Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Zásoby podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Smlouvy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Operativní a analytická evidence zásob
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
 Projekt CZ.1.07/1.1.38/  Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku  uměleckých řemesel a oborů gastro  TENTO PROJEKT JE.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Příprava výrobního procesu Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Struktura obchodní smlouvy Vypracovali: Jana Polednová Ondřej Tvrdoň.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční analýza podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Prodejní a odbytová činnost Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Účetní doklady Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek - oceňování Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – pořízení, evidence, vyřazení Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
- DODACÍ LIST – seznam zaslaného zboží a jeho množství (resp. seznam provedených prací). Odběratel si podle dodacího listu může zkontrolovat úplnost dodávky.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
EKONOMIKA ZÁSOBOVÁNÍ Ing. Hana Kročová
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Nákup materiálu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ZÁSOBOVÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a.
Odbytové činnosti Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
zpracovaný v rámci projektu
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Odbyt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Struktura obchodní smlouvy
EVIDENCE ZÁSOB.
Logistika. Osnova výkladu  Čím se logistika zabývá?  Co logistika řeší?  Organizace skladového hospodářství  Řízení zásob  Náklady na zásobování.
Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK PODNIKU – OBĚŽNÝ MAJETEK Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Podnikové činnosti Ročník / obor studia: I. –
Zásoby I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Oběžný majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_20. Obsah Charakteristika oběžného majetku Členění oběžného majetku Koloběh oběžného majetku Hospodaření se zásobami.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
LOGISTIKA LOGISTIKA LOGISTIKA - vychází (z logis, ubytování) znamená původně přechodné ubytování a zásobování vojska - nauka, která se zabývá fyzickými.
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Ekonomika Zásobovací činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Autor: Ing. Sikorová Renata
Transkript prezentace:

Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Organizace a řízení nákupu materiálu Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

1 / Výběr vhodného dodavatele - záleží na ceně dodávaného materiálu a jeho kvalitě - důležitá je spolehlivost dodavatele - roli sehrávají servisní služby, zvýhodnění při nákupu většího množství nebo při opakovaném odběru - záleží i na termínu dodání, době splatnosti a dopravě materiálu

2/ Uskutečnění dodávky – právní podmínky nákupu - sepsání smlouvy mezi kupujícím a prodávajícím - právní podmínky jsou řešeny obchodním zákoníkem Dva druhy smluv: 1. kupní smlouva – závazek, že koupenou věc dodá prodávající kupujícímu a že na něj převede vlastnické právo k této věci - kupující se zavazuje zaplatit kupní cenu - mezi náležitosti smlouvy patří kupní strany, předmět smlouvy, kupní cena, dobu, míst a způsob předání,reklamační podmínky, splatnost faktury atd. 2. smlouva o dílo – zhotovitel se zavazuje k provedení určitého díla pro objednatele, ten je povinen zaplatit

- odpovědnosti za plnění smlouvy a/ odpovědnost za vady – nekvalitní materiál b/ odpovědnost za škodu – např. odběrateli v důsledku nedodání dodávky c/ odpovědnost za prodlení – např. pokud dodavatel nedodá dodávku včas, je povinen zaplatit úrok z prodlení - vady jsou často předmětem sporů, člení se na: a/ vady právní – vznikají, jestliže je zboží zatíženo právem třetí osoby b/ vady zboží či díla – mohou být kvantitativní, kvalitativní, zjevné, skryté, odstranitelné, neodstranitelné

3/ Převzetí a zaplacení dodávky - zboží musí být při přejímce zkontrolováno, zda odpovídá uzavřené smlouvě - kontrola se provádí srovnáním skutečnosti s dodacím listem - s dodávkou je zasílána odběrateli faktura, která musí být ve lhůtě splatnosti uhrazena

 Je to obor, který se zabývá fyzickými toky materiálu od dodavatele k odběrateli ( doprava, přejímka, uskladnění) a informačními toky zejména v podobě dokladů ( dodací list, příjemka, skladní karta, výdejka, faktura)  Má rozhodnout, jak dopravit materiál levně, rychle, účelně  Logistické náklady se podílí na ceně výroby %  Řetěz začíná nákupem materiálu a končí marketingem prodeje výrobku  V rámci logistiky je nutné zvolit vhodnou dodávkovou cestu, logisticky zabezpečit dodávky a vhodně vyřešit dodávkový režim

 Převzatý materiál se ukládá do skladu  Ve skladě jsou uloženy zásoby pro zajištění plynulé výroby  Materiál je zde chráněn před povětrnostními vlivy a krádeží  Sklad může mít podobu budovy, haly, přístřešku, oploceného prostranství, nádrže  Sklady by měly být vybaveny vysokozdvižnými vozíky, žebříky, počítači  Hlavní činností skladů je přijímání materiálu, uložení a péče o materiál a jeho výdej  Sklady mohou být uspořádány takto: 1. centralizovaně – jeden velký sklad s odpovědným vedoucím, výhodou je přehlednost a jednodušší evidence a organizace 2. decentralizovaně – více skladů, v každém odpovědný vedoucí, výhodou je, že sklady jsou umístěny blízko místa zpracování materiálu 3. kombinovaně – jeden velký sklad a několik menších, nejčastější způsob skladování

 Pro řízení zásob se používá metoda ABC  Zásoby jsou rozděleny do 3 skupin podle druhu materiálu a podle procenta roční spotřeby  Není totiž možné věnovat všem druhům materiálu stejnou pozornost  Evidence zásob je v současnosti nepředstavitelná bez využití počítačů Skupina A – patří sem základní materiál, jsou to druhy s velkou roční spotřebou ( cca 70 % podíl na celkové roční spotřebě Skupina B- zahrnuje různorodé druhy materiálu, jde o materiál s cca 20% podílem na roční spotřebě Skupina C – patří sem kancelářské potřeby, čistící prostředky atd, jejich nákup se plánuje souhrnnou částkou, mají cca 10% podíl na roční spotřebě

1/ Jaký je rozdíl mezi převzetím materiálu a přejímkou? 2/Uveďte, jak bude vhodné skladovat:  Plechy  Písek  Cement  Ředidlo  Bramborové hranolky  Počítače 3/ Uveďte, jaké zásoby potřebujeme: A/ v domácí kuchyni b/ při výrobě knih c/ v opravně bot d/ v dopravním podniku

 Biňovec, K. Přehled učiva k maturitní zkoušce z ekonomiky. Fortuna, ISBN  Švarcová Jena, ing a kolektiv, Ekonomie, stručný přehled. Ing. Jena Švarcová, Ph.D., CEED nakladatelství a vydavatelství, ISBN  Klínský Petr, Munch Otto, Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy Fortuna, 2003, ISBN