RNDr. Zdeňka Chocholoušková, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace PODMÍNKY PRO ŽIVOT- VODA
Advertisements

Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Voda ve všech skupenstvích
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Voda a její okolí.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Kapalnění Do sklenice nalijeme vodu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚĎA.
ŽIVOTODÁRNÁ KAPALINA CHEMIE TÉMA: Koloběh vody v přírodě,
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Zdeňka Chocholoušková
Částicová stavba pevných, kapalných a plynných látek
Proč se říká Zemi „MODRÁ PLANETA“?
Látka a těleso.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Světadíly Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
Najdi podobu vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Prvouka 3. ročník ZŠ „Neživá příroda“
S krtkem do vesmíru Průvodce světem techniky CZ.1.07/1.3.00/ S Krtkem do vesmíru.
Didaktika geografie.
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:NOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
1 Prezentace Přírodopis lehce a zábavně – elektronická učebnice přírodopisu pro ZŠ
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B36Fy6_Tělesa a látky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Skupenství látek Látky se v přírodě vyskytují jako:  Pevné (pevné látky)  Kapalné (kapaliny)  Plynné (plyny) Těmto třem podobám říkáme skupenství.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: Výklad nového učiva. Autor: Mgr.Eva Palovská,2011 Ověření ve výuce: 5. 3.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_17_Příroda živá a neživá.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Skupenství látek NÁZEV ŠKOLY
Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník)
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
EU_32_sada 2_07_PV_Počasí-koloběh vody_Duch
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
VODA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_528.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Změny skupenství.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu: CZ. 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ATMOSFÉRA.
VY_32_INOVACE_C8-001 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Hydrosféra koloběh vody v přírodě
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Transkript prezentace:

RNDr. Zdeňka Chocholoušková, Ph.D. Tvořivá biologie RNDr. Zdeňka Chocholoušková, Ph.D. Plzeň, 6. května 2010

SOKRATES/COMENIUS/ SOFIA (128958-Cp-1-2006-1-FR-COMENIUS-C2.1), « Science orchestration preparing holistic-inducting actualisation »

Projekt EU – 5 univerzit: University of Cyprus, Nicossia, Kypr St Patrick’s College, Dublin, Irsko Univerza v Lubjana, Slovinsko Západočeská Univerzita v Plzni, Česká republika UCO (Catholic University) Angers Francie.

Sophia

Dr. Z. Chocholoušková M. Dolenská Česká republika Dr. Z. Chocholoušková M. Dolenská P. Prknová Kypr C.Angeli Irsko H. Gash T. Mc Cloughlin Francie P.Picot, B. David Slovinsko B. Badj S. ROBERT Kypr N. Valanides

Konstruktivistický přístup Klasická vyučovací hodina v ČR je založena na výkladu učitele. Poté učitel napíše poznámky na tabuli a děti si je opíší do sešitu. Při konstruktivistické hodině učitel motivuje žáky k vytváření problému (emočního a rozumového). Společně se snaží nalézt řešení. Děti nejen pozorují, ale i vytvářejí vlastní pokusy a vysvětlují své myšlenky týkající se problému. Jejich poznatky se doplňují o nové informace a posouvají je na vyšší úroveň. x

Konstruktivistický přístup Motivační část – vytváření rozumového a emočního problému Žákovský či frontální experiment Vytváření/ testování jednoduchých hypotéz Meeting v Dublinu, 2009

241 učitelů nižšího stupně SŠ Cílová skupina : 80 - 1. stupeň ZŠ základních škol 164 – nižší stupeň středních škol 693 žáků prvního stupně ZŠ a 675 žáků nižšího stupně SŠ 261 učitelů 1. stupně ZŠ 241 učitelů nižšího stupně SŠ

Základní otázka: Jsou učitelé přírodních věd schopni experimentovat a používat jiné přístupy ve vyučovacím procesu?

Témata vyučovacích modulů v jednotlivých zemích: Irsko Síla Hustota Kypr Světlo a stín Spalování Slovinsko Poznávání rostlin Fotosyntéza Česká republika Voda Výživa Francie Dýchání

Moduly vytvořené během projektu v ČR Modul 1 – voda Modul 2 – výživa Modul 3 – směsi Modul 4 – smysly (zrak) Meeting v Ljubljaně, 2008

Proč se říká Zemi „MODRÁ PLANETA“?

Otázky pro všeználky Napište, co jste právě viděli na obrázcích. Vytvořte z napsaných pojmů skupinky, podle vašeho uvážení. Připište, co jednotlivé obrázky ve skupinkách spojuje. Už víte o čem si dnes budeme povídat?

Co jsme viděli? Déšť na ulici Oblaka před tornádem Západ slunce u moře Ledová kra na moři Ledovec Oblázkové dno Obláčky Oblaka z letadla Padající kapka Sněhová vločka Kroupy Jinovatka Kresba mrazu na skle

Příklady skupinek

Otázky pro neználky Každý z vás nyní napíše, co by vás o těchto obrázcích zajímalo. Pokud chceš znát odpověď, přihlaš se a řekni otázku. Možná ti odpoví spolužák, učitel nebo encyklopedie.

Pokusy pro žáky Ledová kostka v kádince Rostlina v plastovém sáčku Zamžené zrcadlo

Voda Různé formy vody na Zemi: mrak, pára, sníh, led, kroupa, kapka, déšť, moře, řeka, louže, jinovatka … Tyto podoby jsou dány skupenstvím vody Pevné skupenství – led, sníh, kroupa Kapalné skupenství – voda, kapka Plynné skupenství – pára, mrak

Najděte konkrétní příklady těchto forem vody.

VODA Za jakých podmínek vzniká led? Za jakých podmínek vzniká pára?

Už víš proč se říká Zemi „MODRÁ PLANETA“?