Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autor: Mgr. Nikol Charvátová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_1B_16_Vzduch Téma: Prvouka a přírodověda na 1. stupni

2 Anotace Žáci si zopakují poznatky neživé přírody ze třetího ročníku ZŠ. Dále se podrobněji seznámí s pojmy: složení vzduchu, vodní pára, kysličník uhličitý a dusík. Také si zopakují jaký má význam vzduch ve vodě a na závěr si společně s učitelem, nebo pomocí práce ve skupinách s odbornou literaturou (obrazové průvodce, knihy) zodpoví odpovědi na otázky a společně provedou pokusy.

3 Vzduch

4 Znáš odpověď na otázky? Víš co dýcháme?
Voda je látka kapalná. Víš, jaká látka je vzduch? Bude mít prázdná duše stejnou hmotnost jako duše napuštěná? Zapal svíčku. Pak uzavři prostor kolem svíčky třeba tak, že ji přiklopíš sklenicí. Pozoruj chvíli svíčku. Co se stane?

5 Pojmy: vzduch, kysličník uhličitý, dusík.
Všichni živočichové i rostliny potřebují ke svému životu vzduch. Ze vzduchu získávají dýcháním kyslík. Součastně vydechují do vzduchu jinou plynnou látku – kysličník uhličitý. Největší objem však ve vzduchu zaujímá další plynná látka - dusík.

6 Pojmy: vodní pára a jiné látky.
Ve vzduchu je také vodní pára a jiné látky. Některé z nich škodí lidskému zdraví (prach, výfukové plyny atd.…). Člověk si tak sám znečišťuje ovzduší.

7 Pojmy: dusík. Ve vzduchu je nejvíce dusíku a kyslíku. Dále vzduch obsahuje kysličník uhličitý, vodní páru a různé další látky. Některé z nich vznikají činností člověka a zhoršují naše životní prostředí.

8 Jaký význam má vzduch ve vodě?

9 Pokusy Pozorování, jak se při zahřívání mění objem vzduchu.
Plastovou láhev naplňte asi do poloviny studenou vodou. Zašroubujte víčko se zasunutým brčkem (konec brčka musí být ponořen ve vodě). Otvor ve víčku utěsněte plastelínou. Láhev pak postavte do nádoby s horkou vodou a vodu v nádobě zahřívejte. Nakonec odpovězte na otázku. Bude se v plastové láhvi ohřívat voda a bude se ohřívat i vzduch uzavřený v lahvi?

10 Pokusy Pozorování působení tlaku vzduchu.
Vezměte plastovou láhev s otvorem ve dně. Otvor zatmelte plastelínou a láhev naplňte až po okraj vodou, zašroubujte ji uzávěrem, který má ve víčku otvor a otvor ve víčku rovněž zatmelte plastelínou. Nad umývadlem plastelínu ze dna láhve odstraňte. Pozorujte zda voda otvorem vytéká či nevytéká. Dále odstraňte plastelínu z víčka láhve. Nyní voda otvorem vytéká?

11 Citace Obrázek: version="1.0"?> Obrázek: version="1.0"?> version="1.0"?> version="1.0"?>

12 Citace Obrázek: version="1.0"?> Text – vlastní tvorba autora.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice"

Podobné prezentace


Reklamy Google