Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_Z_3.E_KOV_O8_OBYVATELSTVO EVROPY Autor Mgr. Kovaříková Eva Tematický okruh Regionální zeměpis světadílů Ročník Tercie / 8. Datum tvorby Anotace Obyvatelstvo Evropy. Výukový materiál určený k výkladu. Práce s atlasem. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výklad do hodiny a jako materiál k samostudiu, studenti si vypisují poznámky. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Metodický pokyn Prezentace je určena jako forma výkladu vyučujícího. Výklad je doplněn otázkami, které doplňují učivo. Po celou dobu výkladu si studenti vytvářejí poznámky do sešitů. K odpovědi na otázky vyučujícího využívají učebnici zeměpisu a školní atlas.

3 Obyvatelstvo Evropy

4 Počet obyvatel Úkol: Zjisti nejnovější počet obyvatel – využij veškerých dostupných prostředků (atlas, učebnice, PC) Obyvatelstvo a jeho průmyslové a obchodní činnosti se soustřeďují převážně do pobřežních oblastí, nížin a podél řek – zdůvodni Celkový počet obyvatel Evropy v posledním období klesá. Populační přírůstek je podstatně nižší než v ostatních světadílech - zdůvodni

5 Hustota zalidnění Přírodní podmínky, historický vývoj a ekonomická situace mají v jednotlivých částech světadílu vliv na hustotu zalidnění. Nejlidnatějším státem Evropy je Rusko, na 2. místě je Německo a poté následují tři státy s podobnými počty obyvatel, Velká Británie, Francie, Itálie. Nejméně lidnatým státem je Vatikán. Úkol: najdi počty obyvatel jednotlivých čtyř státu a vypočti jejich hustotu zalidnění.

6 Struktura obyvatelstva
V evropské populaci je zhruba vyrovnaný počet mužů a žen. Ženy se dožívají vyššího věku,a tak ve starších věkových skupinách výrazně převažují. Většina obyvatel se řadí k bílé (europoidní) rase. Nejvíce lidí hovoří indoevropskými jazyky Západní Evropa – germánské jazyky Jižní Evropa – románské jazyky Východní a jihovýchodní Evropa – slovanské jazyky Nejrozšířenějším náboženstvím v Evropě je křesťanství (římskokatolická, protestantská, pravoslavná církev, katolíci, protestanti)

7 Přirozený pohyb obyvatel
Vysvětli pojem přirozený pohyb. Počet obyvatel Evropy přibývá nejpomaleji ze všech světadílů. V některých státech obyvatel dokonce ubývá. Příčinou je nízká porodnost, která má několik důvodů - zkus jich několik vyjmenovat.

8 Migrace Obyvatel Vysvětli pojmy migrace x emigrace
Na rozmístění obyvatel se v Evropě podílelo několik událostí již v historii. Příkladem je velká řecká kolonizace, vpád Arabů, 1. a 2. světová válka. Zkus o těchto událostech povídat více. Dnes je cílem mezinárodního stěhování vyspělá západní Evropa, kam emigrují obyvatelé z východní a jihovýchodní Evropy, ale i z Afriky či Asie. Zachovává si tak populační růst. Důvodů migrace je několik – ekonomické, politický konflikt, náboženství atd.

9 Zdroje: JEŘÁBEK, Milan. Zeměpis 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Ilustrace Bohdan Štěrba. Plzeň: Fraus, 2006, 128 s. ISBN


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google