R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Advertisements

Nejvýznamnější památky města Vendula Hubáčková
Média a komunikace  Petr Hanskut Klášter Rosa Coeli.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
klikej Malebné středověké městečko s hradbami kolem historického středu leží ve Středních Francích (Mittelfranken) na řece Tauber asi 70 km západně od.
Naše město a škola Jakub Jakuba 9.C.  Vizovice jsou město v okrese Zlín ve Zlínskem kraji  Dominantou města je barokní zámek  jsou zde dvě trojúhelníková.
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Kostel sv. Petra a Pavla v Úštěku. Historie Na místě stál původně dřevěný kostelík sv. Michala ze 14. stol. Nynější děkanský kostel byl vystavěn jezuity.
Kostelec nad Černými lesy
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Prezentace Ústecký kraj.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Gotická kultura.
Teplice Připravila:Veronika Kozáková Informace Zajímavosti Výlety Ubytování Pár slov.
VELHARTICE.

Realizátorem projektu je Střední odborná škola ekologická a potravinářská, Veselí nad Lužnicí, Blatské sídliště 600/I Název projektu: Zkvalitnění vzdělávání.
Procházka historií a současností města Karviné
Kulturně historické objekty Slovenska
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Praha.
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Chráněná území v Olomouci a okolí
SLEZSKÉ ZEMSKÉ MUZEUM V OPAVĚ
Kouřim– naše domovské město
PAMÁTKY PRAHA.
Brno.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Opava.
A – 7I – 13R – 21 B – 8J – 14S – 22 C – 9K – 15T – 23 D – 10L – 16U – 24 E – 11M – 17V – 25 F – 6N –
spojené s pevninou dvěma mosty.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Plzeň Plzeň.
Hudba Rakousko-Uherska Autor: Květa Stejskalová. Rakousko-Uhersko byl státní útvar, který existoval v letech 1867 – Rakousko-Uhersko byl státní.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Barokní architektura © Markéta Ceháková, 2012.
Leží na severozápadě od naší republiky. Je rozdělen na 16 spolkových zemí. Za sousedy má nejen nás, ale i Polsko, Rakousko, Švýcarsko, Francii, Belgii,
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Kladruby.
Vrch Cvilín s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a rozhlednou tvoří výraznou dominantu města Krnova. Místo je osídleno již od.
MELODIE Úvod Tato internetová prezentace navazuje na první část, která byla zpracována v roce Jedná se o pokračování zajímavých budov a objektů,
Heřmanův Městec Vlastivědné zajímavosti, které bychom měli znát.
Olešnice je trojúhelníkové městečko ležící na Hornosvratecké vrchovině, která je součástí Českomoravské vrchoviny. Je přirozeným centrem severozápadního.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorŠárka Matějová Datum NázevVY_52_INOVACE_6_K.I.Dientzenhofer Ročník3.-4.
Ustecký kraj. Ústecký kraj leží na severozápadě Čech. Na východě sousedí s Libereckým krajem, na jihovýchodě se Středočeským krajem, na jihu má kratičký.
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
VY_32_INOVACE_47A_TÁBORSKO - SOBĚSLAV Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
VY_32_INOVACE_286_Rozhledny Jesenicka Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Vzdělávací obor,
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Klášter Vyšší Brod
MELODIE.
Chotěšov - klášter Chotěšov - klášter
Zručský park.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Kulturní památky Plzeň a Plzeňský kraj
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!

Jedním ze zajímavých míst v okolí Vídně je malé městečko Melk, jehož dominantou je stejnojmenný klášter. Opatství Melk se nachází asi 70 km západně od Vídně. Původně zde byl hrad, který od roku 976 sloužil jako sídlo markraběte Leopolda I. V roce 1098 věnoval Leopold II. tento hrad řádu Benediktinů a vznikl zde klášter. Ve 12. století byla potom při tomto klášteře založena škola a byly položeny základy knihovny. V letech 1702 až 1736 došlo k výstavbě barokního kláštera v dnešní podobě podle plánů stavitele Jakoba Prantauera. V roce 1978 pak proběhla velká rekonstrukce celého komplexu. I prohlídku takového místa, jako je klášter, je možno spojit se Strausovou hudbou !!!

Melk je okresní město v Dolním Rakousku. Leží na řece Dunaj

Dominantou komplexu je klášterní kostel sv Dominantou komplexu je klášterní kostel sv. Petra a Pavla z let 1702 – 1726 se dvěma věžemi

Pokud jste četli slavný román Umberta Eca Jméno růže, možná si ještě vzpomenete na postavu vypravěče. Je to starý mnich, který sedí ve své cele v klášteře v Melku, a vzpomíná na tajemné události z mládí

Obejít klášter se vším, co k němu patří, je procházka na celé odpoledne

Srdcem celého komplexu je bezpochyby knihovna

Hlavní místnost se může pochlubit 16 000 svazky a nádhernou stropní freskou od Paula Trogera

Spirálovité schodiště vede k dalším dvanácti místnostem knihovny, které nejsou otevřeny veřejnost

Skrývají ale více než 100 000 svazků, z nichž některé jsou velice cenné

Z kopule kostela vysoké 64 m je krásný rozhled po celém objektu a okolí

Mramorový sál sloužil v minulosti k přijímání důležitých hostů

Výzdobou kostela byli pověřeni nejvýznamnější mistři období baroka

Výzdobu interiéru dostal na starost Antonio Beduzzi

Fresky a oltáře Johann Michael Rottmayr a Paul Troger

Hlavní oltář a kazatelnu Guiseppe Galli-Bibiena

Sochařskou výzdobu prováděli Lorenzo Mattielli a Peter Widerin

Klášter v Melku byl odjakživa kulturním a duchovním centrem Klášter v Melku byl odjakživa kulturním a duchovním centrem. Dnes je možné si zde prohlédnout výstavu monitorující opatství v Melku od jeho počátků až do současnosti, klášterní kostel s nádhernými freskami od Johanna Michaela Rottmayra a Paula Trogena nebo knihovnu, která se nachází ve dvou podlažích a obsahuje na 80 000 knih. Nejen z terasy kláštera je krásný výhled do kraje. Tato stránka je tu zejména pro poslech hudby !!!!!! Opakujeme – slyšíte, že podle našich rakouských sousedů lze i prohlídku městečka s klášterem spojit s „lehkou“ hudbou Johana Strausse.

¡Přejeme Vám hezký den ! Prohlídka trvala od 17:56 h. Připravilo : a