Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kulturně historické objekty Slovenska

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kulturně historické objekty Slovenska"— Transkript prezentace:

1 Kulturně historické objekty Slovenska

2 Děvín-Devín zřícenina bývalého hradu ve stejnojmenné bratislavské městské části Devín. Jeho pozůstatky leží na návrší nad soutokem řek Moravy a Dunaje. Dowina je latinského původu a znamená to „dívka“. Odtud i české názvy Děvín, Dívčí hrady apod., jež se vyskytují na mnoha místech. V anglicky mluvících zemích je Dovina (dívka) občas se vyskytující ženské křestní jméno. Souřadnice: 48° 10′ 26″ s. š., 16° 58′ 41″ v. d. Patří k významným místům slovenské historie, je Národní kulturní památkou. Toto místo bylo kontinuálně osídlené od mladší doby kamenné až do 19. století.

3

4 Strečno-Strechun, Strechyn, Streczen, Streczan, Strežín
hradní stavba, která se nalézá 7 km východně od města Žilina směrem na Vrútky a Martin na vysokém skalní ostrožně nad řekou Váh. Hrad je přístupný od železniční zastávky v osadě Nezbúdská Lúčka na protějším břehu Váhu přes lávku pro pěší nebo přívozem pod hradem, autobusová zastávka a parkoviště pro osobní automobily se nalézá přímo pod hradním ostrožnou.

5

6 Bratislavský hrad nejdůležitějším hradem v Bratislavě, hlavním městě Slovenska. Nachází se na jižním výběžku Malých Karpat, na ostrohu tyčícím se na levém břehu 85 metrů nad Dunajem na křižovatce evropských dálkových cest.

7

8 Trenčínský hrad se tyčí nad městem na vysokém bradlu. Trenčínský hrad byl postaven na místě slovanského hradiště a od 11. století sloužil jako královský strážní hrad. K jeho nejstarším památkám patří románská rotunda, ale zaujme i Matúšovou věží z dob panování Matúše Čáka Trenčínského. V dolní části hradu se nachází dělová bašta, kaple a zejména pověstná Studna lásky, známá legendou o tragické lásce Turka Omara ke krásné Fatimě. K zajímavým objektem hradu patří i historická kasárna a Hodinová věž.

9

10 Spišský hrad V nadmořské výšce 634 m, na vápencové skále převyšující okolní terén o 200 m, vládne Spišské kotlině jedna z nejcennějších památek Spiše, národní kulturní památka Spišský hrad. Je nejen dokladem vývoje architektury u nás od 12. do 18. století, ale svojí rozlohou převyšující 4 hektary (přesně m2) se považuje za jeden z největších hradních komplexů střední Evropy.

11

12 Čachtický hrad překrásná zřícenina, která nabízí nádherný výhled na okolí. Kvůli pověsti o krvavé a nemilosrdné hraběnce Báthoryové je hrad Čachtice nazýván tajemným hradem v Karpatech.

13

14 Zvolenský zámek dominantou města Zvolen a nachází se na vyvýšeném bradlu nad soutokem řek Slatina a Hron. Zvolenský zámek je zachován v původní neporušené podobě a je zapsán jako národní kulturní památka.

15

16

17


Stáhnout ppt "Kulturně historické objekty Slovenska"

Podobné prezentace


Reklamy Google