Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Advertisements

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
Farní charita Litomyšl
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Obecná a vývojová psychologie dne
Identita dětí v náhradní rodinné péči
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Rodina a její funkce.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rodina.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
„Rodina na prahu 21.století“ Rodina na cestě změn a růstu Taťjana Horká – soukromá psychiatrička a psychoterapeutka pro děti, dorost a dospělé. Pracoviště.
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
Rodina a její podoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
VY_32_INOVACE_2B7. Uznávaný dětský psycholog, který se věnoval problematice rodinné výchovy, ústavní péče, terapií postižených dětí. Definoval.
RODINA ZÁKLADNÍ JEDNOTKA STÁTU
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Občanská výchova 7. ročník
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Náhradní rodinná péče -NRP
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_068 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Práva a povinnosti mezi manželi
Rodina, náhradní rodinná péče
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Když vlastní rodina chybí
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
19. září Manželství, rodina.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková

 Biodromální psychologie = psychologie běhu života  Domov dětí je předznamenán v domově rodičů (vychovatelů)  Ženská nebezpečí – dítě je vším, otec je vytěsněn  Mužská nebezpečí – nezmění styl života  Společná starost o dítě = prevence rodinných rozvratů a rozvodů

 Domov je místo, kde žijí „naši lidé“  Vědomí vlastního JÁ podporuje více vztahů v rodině – nejméně tři  Dítě si přivede kamarády -> chlubí se domovem, předvádí „své lidi“  Pojem domova se utváří velice brzy  Lidské vztahy jsou více než blahobyt  Co děti ve svém domově získají, předávají dál!

 Nejstarší lidská společenská instituce  Pro dítě je důležité prostředí stálé, citově příznivé, vřelé a přijímající  Rodiče = lidé, kteří se k dítěti chovají mateřsky/otcovsky  Rodina ovlivňuje vývoj dítěte v nejcitlivějších fázích  Rodina uspokojuje základní psychické potřeby  Rodina je modelem mezilidských vztahů

 Spočívá na manželství  Na příchod dítěte máme být vnitřně připraveni  Doba těhotenství = doba duševní pohody, klidu, radostné naděje a přípravy  Plod v posledních měsících slyší, vidí, má vyvinutou chuť, pamatuje si a učí se

 Dítěti záleží na „jeho lidech“ – jeho rodina  Nevlastní rodičovství = osvojení, adopce  Adopce – dítě podle zákona nabývá všech práv a povinností, jako by mělo rodiče vlastní. Dostává jméno nových rodičů.  Pěstounská péče – jméno po biologických rodičích, stát přispívá na jeho výchovu, vlastní rodiče neztrácejí všechna práva a povinnosti. Pěstounům je dítě svěřeno soudem.  Dětský domov

 Uspokojování základních psychických potřeb je proces probíhající i v opačném směru – od dětí k rodičům  1. potřeba náležitého přísunu podnětů  2. potřeba smysluplného světa  3. potřeba životní jistoty  4. potřeba vlastní společenské hodnoty  5. potřeba otevřené budoucnosti  Tak jak děti rostou k dospělosti, rodiče s nimi zrají k životní moudrosti.

 Podstatný znak rodinné výchovy = trvalost a hloubka citových vztahů mezi dětmi a rodiči  Dítě má s vychovatelem povrchní a časově omezený citový vztah  Dospělí lidé mohou citově obsáhnout nejvýše deset dětí

 Jeden z klíčových rysů rodinné výchovy  Naplnění potřeby je ohroženo u rozvodu  Odloučení rodiče od osudu dítěte, jeho budoucnosti  Rodič je frustrován – nemá uspokojenou základní psychickou potřebu – dělá naschváli

 Jeden z principu charakterizující rodinnou v.  Rodina = škola života  Rozhovory kolem rodinného stolu a rodinné plánování  Důležité je zachovat intimitu, jak rodičů, tak dítěte  V rodinné výchově není nad upřímnost – každá osobní stylizace je výchovně neužitečná, dokonce nebezpečná.