VY_32_INOVACE_CHK4 2660 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
Struktura sacharidů - testík na procvičení –
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
Monosacharidy Cukry.
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
„EU peníze středním školám“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_403.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
VY_32_INOVACE_CHK4_4260ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vzorce sacharidů O H C C C H O C Mgr. Lenka Fasorová.
Vypracoval Miloslav Čunek
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY CUKRY RZ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Glukosa a její vznik.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Mgr. Richard Horký.  Patří mezi přírodní látky látky (jako také Tuky, Bílkoviny, NK)  jsou nejpohotovějším zdrojem energie  1 gram sacharidu = 17kJ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cukry Alice Skoumalová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy – obecný přehled
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
SACHARIDY.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_CHK4 2660 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 1.10.2012 Autor: PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých organismů Obor vzdělání: Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Sacharidy II - monosacharidy Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 20 minut

Monosacharidy ALDÓZY – mají 1 aldehydickou skupinu z chemického hlediska je považujeme za polyhydroxyaldehydy nebo polydydroxyketony v molekule mohou mít 3-7 atomů uhlíku dělí se na: ALDÓZY – mají 1 aldehydickou skupinu KETÓZY – mají 1 ketonickou skupinu

Optická aktivita monosacharidy jsou opticky aktivní sloučeniny obsahují alespoň jedno  centrum stáčí rovinu polarizovaného světla  o určitý úhel doleva nebo doprava  chirální levotočivý (-) pravotočivý (+)

Polarimetr měří úhel otočení roviny polarizovaného světla http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=y2Xqp25sjEc měří úhel otočení roviny polarizovaného světla změřením úhlu otočení je možno určit neznámou organickou látku lze zjistit koncentraci rozpuštěné látky sacharometr – ukazuje přímo koncentraci cukru v roztoku

Vzorce sumární – uvádí celkový počet jednotlivých prvků v molekule sacharidu glukosa - C6H12O6 strukturní – vyjadřují i vazby mezi prvky lineární (acyklické) – otevřené - Fischerovy vzorce glukosa

cyklické - uzavřené - Haworthovy vzorce α - D - glukopyranosa Sacharidy s pětičlenným cyklem - FURANÓZY Sacharidy s šestičlenným cyklem - PYRANÓZY

Reakce reakce na aldehydové skupině: redukcí vznikají acyklické cukerné alkoholy – alditoly (sorbit-jako sladidlo pro diabetiky) oxidací aldóz vznikají aldonové kyseliny reakce na hydroxylové skupině: esterifikací vznikají estery biologicky nejvýznačnější jsou estery s kyselinou fosforečnou

Ethanolové kvašení – působením mikroorganismů (kvasinek) se monosacharidy přeměňují na ethanol a oxid uhličitý C6H12O6  2C2H5OH + 2CO2 1

Pentózy ribóza – součást nukleotidů 3 2

Hexózy Typické složení medu 4 6 5 Složka Fruktóza Glukóza Sacharóza Jiné cukry Voda Popel Obsah 38% 31% 1% 9% 17% 0,17% 5 6

Glukóza označovaná jako hroznový cukr nebo krevní aldohexóza bílá krystalická látka, sladké chuti, rozpustná ve vodě obsažena v ovoci, včelím medu, v krvi

Glukóza vyrábí se hydrolýzou škrobu alkoholové kvašení za nepřístupu vzduchu, účinkem bakterií: C6H12O6  2C2H5OH + 2CO2 v tělech živočichů oxiduje, uvolněná energie se spotřebuje na životní procesy C6H12O6 + O2  6CO2 + 6H2O + energie použití: lékařství – součást nitrožilní výživy výroba ethanolu, vitamínu C

Glukóza Glykémie – označení koncentrace glukózy v krvi. Hyperglykémie – zvýšené množství glukózy v krvi Hypoglykémie – snížené množství glukózy v krvi Cukrovka – diabetes mellitus zvýšená hladina cukru v krvi špatná funkce slinivky břišní, která tvoří inzulín léčba – dodání inzulínu do těla

Fruktóza ketohexóza, ovocný cukr obsažena v ovoci, včelím medu nejsladší cukr součást sacharózy

Úkoly 1) Jaká je normální hladina glukózy v krvi? 2) Jakými onemocněními mohou lidé trpět, je-li tato hladina cukru v krvi a moči porušena? 3) Který sacharid je součástí nukleových kyselin? 4) Najdi: A) co je to Glukopur ? B) k čemu slouží?

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Aldehydy http://cs.wikipedia.org/wiki/Ketony http://cs.wikipedia.org/wiki/Monosacharidy http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=y2Xqp25sjEc http://en.wikipedia.org/wiki/File:DGlucose_Fischer.svg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Alpha-D-Glucopyranose.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Ethanol http://cs.wikipedia.org/wiki/Nukleotid http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:RNA-Nucleobases.svg&filetimestamp=20100325190434 http://cs.wikipedia.org/wiki/Med http://cs.wikipedia.org/wiki/Gluk%C3%B3za http://cs.wikipedia.org/wiki/Glykemie http://cs.wikipedia.org/wiki/Diabetes_mellitus http://cs.wikipedia.org/wiki/Frukt%C3%B3za Kliparty Office [online]. 2012 [cit. 2012-10-01]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz http://www.celostnimedicina.cz/cukrovka.htm#ixzz25m2bH836 http://priznaky.vitalion.cz/glukoza-v-moci/ Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002, 80-86285-56-1