VY_32_INOVACE_CHK4 2660 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 1.10.2012 Autor: PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých organismů Obor vzdělání: Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Sacharidy II - monosacharidy Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 20 minut
Monosacharidy ALDÓZY – mají 1 aldehydickou skupinu z chemického hlediska je považujeme za polyhydroxyaldehydy nebo polydydroxyketony v molekule mohou mít 3-7 atomů uhlíku dělí se na: ALDÓZY – mají 1 aldehydickou skupinu KETÓZY – mají 1 ketonickou skupinu
Optická aktivita monosacharidy jsou opticky aktivní sloučeniny obsahují alespoň jedno centrum stáčí rovinu polarizovaného světla o určitý úhel doleva nebo doprava chirální levotočivý (-) pravotočivý (+)
Polarimetr měří úhel otočení roviny polarizovaného světla http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=y2Xqp25sjEc měří úhel otočení roviny polarizovaného světla změřením úhlu otočení je možno určit neznámou organickou látku lze zjistit koncentraci rozpuštěné látky sacharometr – ukazuje přímo koncentraci cukru v roztoku
Vzorce sumární – uvádí celkový počet jednotlivých prvků v molekule sacharidu glukosa - C6H12O6 strukturní – vyjadřují i vazby mezi prvky lineární (acyklické) – otevřené - Fischerovy vzorce glukosa
cyklické - uzavřené - Haworthovy vzorce α - D - glukopyranosa Sacharidy s pětičlenným cyklem - FURANÓZY Sacharidy s šestičlenným cyklem - PYRANÓZY
Reakce reakce na aldehydové skupině: redukcí vznikají acyklické cukerné alkoholy – alditoly (sorbit-jako sladidlo pro diabetiky) oxidací aldóz vznikají aldonové kyseliny reakce na hydroxylové skupině: esterifikací vznikají estery biologicky nejvýznačnější jsou estery s kyselinou fosforečnou
Ethanolové kvašení – působením mikroorganismů (kvasinek) se monosacharidy přeměňují na ethanol a oxid uhličitý C6H12O6 2C2H5OH + 2CO2 1
Pentózy ribóza – součást nukleotidů 3 2
Hexózy Typické složení medu 4 6 5 Složka Fruktóza Glukóza Sacharóza Jiné cukry Voda Popel Obsah 38% 31% 1% 9% 17% 0,17% 5 6
Glukóza označovaná jako hroznový cukr nebo krevní aldohexóza bílá krystalická látka, sladké chuti, rozpustná ve vodě obsažena v ovoci, včelím medu, v krvi
Glukóza vyrábí se hydrolýzou škrobu alkoholové kvašení za nepřístupu vzduchu, účinkem bakterií: C6H12O6 2C2H5OH + 2CO2 v tělech živočichů oxiduje, uvolněná energie se spotřebuje na životní procesy C6H12O6 + O2 6CO2 + 6H2O + energie použití: lékařství – součást nitrožilní výživy výroba ethanolu, vitamínu C
Glukóza Glykémie – označení koncentrace glukózy v krvi. Hyperglykémie – zvýšené množství glukózy v krvi Hypoglykémie – snížené množství glukózy v krvi Cukrovka – diabetes mellitus zvýšená hladina cukru v krvi špatná funkce slinivky břišní, která tvoří inzulín léčba – dodání inzulínu do těla
Fruktóza ketohexóza, ovocný cukr obsažena v ovoci, včelím medu nejsladší cukr součást sacharózy
Úkoly 1) Jaká je normální hladina glukózy v krvi? 2) Jakými onemocněními mohou lidé trpět, je-li tato hladina cukru v krvi a moči porušena? 3) Který sacharid je součástí nukleových kyselin? 4) Najdi: A) co je to Glukopur ? B) k čemu slouží?
Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Aldehydy http://cs.wikipedia.org/wiki/Ketony http://cs.wikipedia.org/wiki/Monosacharidy http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=y2Xqp25sjEc http://en.wikipedia.org/wiki/File:DGlucose_Fischer.svg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Alpha-D-Glucopyranose.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Ethanol http://cs.wikipedia.org/wiki/Nukleotid http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:RNA-Nucleobases.svg&filetimestamp=20100325190434 http://cs.wikipedia.org/wiki/Med http://cs.wikipedia.org/wiki/Gluk%C3%B3za http://cs.wikipedia.org/wiki/Glykemie http://cs.wikipedia.org/wiki/Diabetes_mellitus http://cs.wikipedia.org/wiki/Frukt%C3%B3za Kliparty Office [online]. 2012 [cit. 2012-10-01]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz http://www.celostnimedicina.cz/cukrovka.htm#ixzz25m2bH836 http://priznaky.vitalion.cz/glukoza-v-moci/ Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002, 80-86285-56-1