Genderový audit ve společnosti CertiCon a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

PLNĚNÍ PRIORIT A POSTUPŮ PŘI PROSAZOVÁNÍ ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ ŽEN A MUŽŮ V RESORTU MINISTERSTVA FINANCÍ 16. října 2009.
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
Genderový audit v praxi
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Profil HR poradce a školitele
Nabídka personálních služeb
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Konference rodinných a mateřských center , Vsetín Možnosti personální politiky organizací Aktivity AERV v rámci projektu - koordinátor pro práci.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
ISMS VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ
Řízení lidských zdrojů v mezinárodním prostředí Seminář pro studenty VŠE listopad 2003 Alena Olšarová, HR & Development Manager.
Jak na rovné příležitosti? V 5 krocích. 1. Vyjasnění postoje Tlak na rovnost žen a mužů, zejména na rovnost žen a mužů při práci, roste. Je to dáno zvláště.
Propojení „soft“ nástrojů a „hard“ podpory je nutnost
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Genderový mainstreaming a genderový audit
Zkušenosti získané při realizaci projektu Brandýský Matýsek o.s.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení v GRASS CZECH s. r. o. Vedoucí:Ing. Radka Vaníčková, Ph.D. Oponent:Mgr. Gabriela Lesňáková Autor:Walter Knösel,
Autor bakalářské práce: Ondřej Netík Vedoucí bakalářské práce:Ing. Romana Píchová, DiS. Oponent bakalářské práce:Mgr. Stanislav Křída České Budějovice,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza interkulturního obchodního jednání mezi Čechy a Japonci Autor.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Dopady účetní reformy veřejných financí v konkrétních podmínkách vybrané.
Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti maloobchodu s potravinářských zbožím Autor: Veronika Janáková Vedoucí práce: Ing.
Personální práce v malé organizaci Milada Matyšková.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
Motivace a stimulace pracovníků v podniku Terno České Budějovice
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybrané organizaci Autor práce: Zdeňka Sukdoláková Vedoucí.
VŠTE v Českých Budějovicích Bakalářská práce
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Aplikace marketingového mixu na vybraný podnik
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Obhajoba bakalářské práce
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Autor bakalářské práce : Karel Ibehej Vedoucí bakalářské práce: Ing
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
Návrh podnikatelského plánu založení distribučního centra pro EU a svět pro výrobu tisknutelného světla na papír Jiří Plch.
Logistické procesy ve firmě AGRIO MZS s. r. o
Povolání logistický manažer
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
Systém odměňování ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
České Budějovice, červen 2016
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
Obhajoba diplomové práce
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Ekonomické vyhodnocení firemního vzdělávání a jeho vliv na výkonnost.
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybraném podniku

Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybraném podniku
ANALÝZA VNITROPONIKOVÉHO KOMUNIKAČNÍHO SYSTÉMU VE VYBRANÉM PODNIKU
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Transkript prezentace:

Genderový audit ve společnosti CertiCon a.s. CertiCon je česká soukromá IT společnost, která se zabývá vývojem a testováním SW na zakázku především pro zahraniční klienty. V současné době máme 137 FT zaměstnanců, z toho pouze 16 žen (cca 11% - v ČR v IT průměr 13,3% - 2008). Mgr. Alice Kulišová Vedoucí odd. lidských zdrojů

Důvody pro uskutečnění genderového auditu Ověření genderové citlivosti ve společnosti Návrhy možných zlepšení v oblasti dodržováním rovných příležitostí Odhalení firemní kultury Analýza HR procesů Rovné příležitosti v zacházení se zaměstnanci Firemní kultura a atmosféra ve firmě, důležitá je spokojenost zaměstnanců, aby nedocházelo k vysoké fluktuaci HR procesy: nastavení vzdělávání, přístup k benefitům atd.

Fáze genderového auditu Přesvědčení vedení i zaměstnanců o přínosu g. auditu Seznámení auditorky se společností (HR) Analýza firemních dokumentů Rozhovory s vedením Fokusní skupiny Schůzka s HR, informace o organizační struktuře, velikosti společnosti, o průběhu a očekávání atd. Předpisy, nařízení, interní dokumenty – jejich jazyková správnost, náznaky nerovného zacházení, zakotvenost flexibility v pracovním procesu atd. Uzavřené skupiny do 10 osob, kde se pod vedením auditorky otevřeně diskutovalo na různá témata Finanční ředitel, technický ředitel (90 podřízených), manažerka provozu a administrativy - vše samozřejmě anonymní, důležitá je důvěra a také to, aby se zaměstnanci nebáli mluvit otevřeně před kolegy

Fokusní skupiny v CertiConu Zaměstnankyně Zaměstnanci žijící v domácnosti s malými dětmi Projektoví manažeři / team leadeři Témata: nábor a odchody zaměstnanců, flexibilní formy práce, přístup ke vzdělávání, atmosféra ve společnosti, odměňování a benefity Hlavními tématy jejich pohled na jejich postavení ve firmě a spokojenost se statusem, diskriminace/sex obtěžování Hlavní témata flexibilní formy práce, benefity Hlavní témata jejich pohled na zacházení se zaměstnanci a firemní kulturu

Výsledky genderového auditu Prezentace výstupní zprávy vedení a diskuze nad doporučeními auditorky Prezentace vybraných výsledků auditu všem zaměstnancům Náprava některých nedostatků HR procesů. Po předání výstupní zprávy z auditu, prezentace výsledků vedení Diskuze: Např: změna vnitřních předpisů, zavedení Etického kodexu, zavedení náborových statistik, zavedení sick days Debata nad zjištěnými nedostatky (např. Zaměstnanci si stěžovali, že není rovný přístup ke vzdělávacím kurzům. Nicméně se ukázalo, že ve skutečnosti byl problém v to, že zaměstnanci neznají firemní předpisy, které jasně definují postup, jak požádat o další vzdělávání.) Na celofiremním meetingu HR prezentovalo výsledky auditu spolu s řešeními sporných otázek přijatými vedením firmy. Všem zaměstnancům nebyly prezentovány výsledky detailně (některé sporné body raději nezmiňovat – např. nezavedení sick days), jiné připomínky zaměstanců naopak vysvětlit (např. způsob rozdělování odměn není náhodný, postup je stanoven v předpisech a zaměstnanec je povinen tyto předpisy/procesy znát) Nedostatky HR procesů: diskriminační jazyk v náborových inzerátech

Přínosy gendrového auditu Zaměstnanci získali povědomí o rovných příležitostech Připomenutí firemních předpisů a procesů Otevřela se diskuze s vedením nad dříve opomíjenými tématy Zaměstnanci kladně hodnotili zájem vedení firmy o jejich názory a připomínky Přínos pro HR: odhalení oblastí, kde je prostor pro další rozvoj Gender byl pro většinu zaměstnancům pojmem nic neříkajícím, možná až s negativním podtextem (feminismus). Audit byl zaměřen nejen na rovnost mezi pohlavími, ale i mezi zaměstnanci na různých úrovních hierarchie, na stejné mzdy a příležitosti ke vzdělávání nebo k benefitům. Mnoho nespokojenosti plynulo z nevědomosti zaměstnanců Audit odkryl témata, která kolovala firmou mezi zaměstnanci, ale nedostala se k vedení firmy (např. způsob rozdělování čtvrtletních bonusů). Psychologický dopad – zaměstnanci vidí zájem vedení o to, aby se ve firmě cítili dobře. HR může pracovat např. na rozvoji interní komunikace a lepším povědomí zaměstnanců o HR procesech

Děkuji za pozornost a dávám prostor pro Vaše otázky