Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Advertisements

1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Energetické využití odpadů v ČR z pohledu chemického inženýrství Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR předseda České společnosti chemického inženýrství.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Efektivní transfer znalostí
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
VÝZVY PRO INOVAČNĚ ZALOŽENOU KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉ EKONOMIKY Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM
Strategické plánování při zakládání spin-off
Spolupráce firem s výzkumnými organizacemi - možnosti a jejich úskalí I. neformální setkání Vladimíra Zádová Technická univerzita v Liberci SVOC ROBOTIKA.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků.
KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2 ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2 Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť.
NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM 22. – , PRAHA TRANSFER TECHNOLOGIÍ ALEŠ VLK.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
1 3. role vysokých škol Vladimír Kebo PRVŠ, Praha, 22. března 2007 Předsednictvo rady vysokých škol.
PROJEKT INNONET Seminář Inovační potenciál ČR Praha,
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
Transfer technologií v podmínkách VŠ INOVACE 2015 Miroslav Mašláň Univerzita Palackého v Olomouci Praha,
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Mezinárodní audit výzkumu, vývoje a inovací v ČR a implementace jeho výsledků do strategických dokumentů Jitka Moravcová Tisková konference MŠMT, Praha,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Česká republika v Evropském výzkumném prostoru 2 (CZERA 2)
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Mgr. Filip Týc.
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CleverTech v rukou CPPT. …očima CleverTechnologies, s. r. o. R
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Doc. PhDr Stanislav Štech CSc prorektor pro rozvoj
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Transkript prezentace:

Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012

2 Finanční vazby mezi veřejným a soukromým sektorem - EU vs. ČR Podíl podnikových zdrojů vynaložených na financování VaV ve veřejném sektoru v roce 2009 Zdroj: Eurostat

3 Vysokoškolský sektor Pracoviště využívající podnikatelské zdroje pro VaV Zdroj: ČSÚ Podnikatelské finanční zdroje pro VaV

4 Vládní sektor Pracoviště využívající podnikatelské zdroje pro VaV Zdroj: ČSÚ Podnikatelské finanční zdroje pro VaV

5 Spolupráce výzkumníků s podniky – výsledky dotazníkového šetření Rozhovory uskutečněny se 73 výzkumníky z různých oborů z VŠ a AV ČR Poznámka: V odpovědích mohlo být zmíněno více forem spolupráce a transferu znalostí. * Kontrahovaný výzkum zahrnuje velmi různorodé aktivity od například jednoduchého měření až po možnost vzniku zcela nového know-how. ** Spin-off firmy nezahrnují v tomto případě ve většině skutečné spin-off firmy s podílem výzkumné organizace v jejich jmění, firmy založené například výzkumnými pracovníky pracoviště s cílem realizovat přes ně transfer znalostí. O spin-off podle její definice se jedná pouze ve dvou případech. Charakter spolupráce Počet výzkumníků - spolupráce se subjekty v ČR Počet výzkumníků - spolupráce se subjekty v zahraničí Kontrahovaný výzkum*219 Společné projekty (domácí i zahraniční)178 Prodej licence38 Konzultace, uplatněné metodiky2210 Spin-off firmy**8 Žádná spolupráce15

6 Bariéry na úrovni národního inovačního systému Právní rámec: o Komercializace duševního vlastnictví a spolupráce s podniky nepatří mezi hlavní aktivity výzkumných organizací o Stanovuje složitý a málo flexibilní systém řízení výzkumných organizací Veřejné programy VaVaI: o Různá podpora spolupráce a různá míra a způsob zapojení podniků do projektů o Nízký důraz na motivaci výzkumníků ke spolupráci o Problematický způsob podpory center transferu znalostí Způsob hodnocení VaV a stanovování institucionální podpory: o Upřednostňuje výsledky základního výzkumu

7 Bariéry na úrovni výzkumných organizací Strategie pro spolupráci: o Výzkumné organizace zpravidla nemají samostatnou strategii o Dlouhodobé záměry VŠ – pouze 5 VŠ zařadilo spolupráci s podniky do své vize, snaha rozvíjet společné projekty s podniky hrazené z veřejných zdrojů Management: o Nedostatečné strategické řízení organizací o Nízké povědomí o spolupráci a transferu znalostí o Byrokracie, malá flexibilita o Systém hodnocení a motivace výzkumníků založen na publikacích Systém pro transfer znalostí: o Špatné fungování a nesystematická podpora center transferu znalostí o Nedostatek odborníků pro transfer znalostí, absence jejich motivace o Absence fondu pro komercializaci

8 Bariéry na úrovni výzkumníků Motivace: o Snaha dělat kvalitní základní výzkum, menší zájem o aplikace o Malé povědomí o motivačním systému o Systémové podmínky nevyžadují komercializaci a spolupráci Znalost interních dokumentů: o Nízké povědomí o jejich existenci a obsahu o Jejich malé využívání a vynucování Systém financování VaVaI: o Negativně se projevují stálé změny systému financování a pravidel programů o Nabádá spíše k tvorbě publikací Nabídka služeb transferu znalostí: o Nedostatek managerů VaVaI o Nízký rozsah a kvalita služeb transferu znalostí Poptávka: o Nízký zájem firem o spolupráci

9 Děkujeme za pozornost Michal Pazour, Vladislav Čadil,