Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Doc. PhDr Stanislav Štech CSc prorektor pro rozvoj

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Doc. PhDr Stanislav Štech CSc prorektor pro rozvoj"— Transkript prezentace:

1 Doc. PhDr Stanislav Štech CSc prorektor pro rozvoj
Strategie Univerzity Karlovy v oblasti přenosu znalostí a politika její implementace Náměty k diskusi Doc. PhDr Stanislav Štech CSc prorektor pro rozvoj

2 Předkládaná STRATEGIE a politika její implementace vycházejí z
VZORY Předkládaná STRATEGIE a politika její implementace vycházejí z Oxfordského modelu (mírně) adaptovaného s ohledem na zkušenosti dalších významných evropských univerzit a místní zkušenosti (VUT Brno)

3 STRATEGIE Přenos poznatků a technologií a jejich komercializace je považována za agendu svým významem srovnatelnou s  hlavním posláním UK – tj. vzdělávat a bádat. Centrem aktivit realizujících komercializaci poznatků a technologií vzniklých a vyvinutých na fakultách a pracovištích UK je Centrum pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy v Praze (CPPT UK).

4 STRATEGIE – pokrač. Aktivity CPPT jsou organizovány tak, aby přispívaly k naplňování uvedeného základního poslání Univerzity, nikoliv, aby mu konkurovaly. Komercializace poznatků a technologií realizovaná CPPT organicky navazuje na stávající ekonomické aktivity Univerzity a jejích pracovišť a dále je rozvíjí.

5 STRATEGIE – pokrač. Získávání dalších finančních zdrojů pro činnost UK prostřednictvím komercializace poznatků a technologií by je chápáno jako významný, nikoliv však jediný cíl této aktivity. Neméně významným cílem je stimulace dalších výzkumných a vývojových aktivit fakult a pracovišť UK. Aktivity v oblasti komercializace poznatků a technologií jsou organizovány jako „síťové“, tj. jsou realizovány kombinací vertikálního řízení CPPT UK vedením UK a horizontální spolupráce CPPT s jednotlivými fakultami a pracovišti Univerzity.

6 STRATEGIE – pokrač. Činnost CPPT ve vztahu k akademické obci Univerzity je chápana jako služba, poskytující jejím členům možnosti pro další realizaci jejich tvůrčího potenciálu, nikoliv jako jeho omezování.

7 Politika implementace Statut CPPT UK
Statut Centra pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy v Praze (CPPT UK) bude vyplývat z a navazovat na statut UK a bude CPPT UK zakotvovat jako samostatné pracoviště Univerzity.

8 Politika implementace Aktivity CPPT
Detekce komercializovatelných poznatků a technologií na výzkumných a vývojových pracovištích Univerzity Karlovy; Detekci vnější poptávky po nových technologiích a vyhledávaní komerčních partnerů – klientů; Zajišťování ošetření patentových práv (či práv obdobného typu, např. autorských) nových objevů a vynálezů a marketing a prodej licencí těchto patentů;

9 Politika implementace Aktivity CPPT – pokrač.
Poradenství při zakládání tzv. spin-off společností a podporu v prvních stadiích jejich rozvoje; Organizace cílených společných výzkumných a vývojových projektů s komerčními subjekty; Zprostředkování služeb poskytovaných akademickými pracovišti na komerční bázi;

10 Politika implementace Aktivity – pokrač.
Poskytování konzultací akademickým pracovníkům o možnostech komercializace výsledků jejich výzkumu a vývoje; Školení akademických pracovníků a podnikatelů v oblasti přenosu poznatků a technologií; Zpracování expertiz pro akademické, komerční, nevládní i vládní instituce;

11 Politika implementace Aktivity – pokrač.
Formulace návrhu politiky v oblasti inovací a komercializaci poznatků a technologií pro Univerzitu Karlovu a její fakulty a další pracoviště; Získávání dalších finančních zdrojů pro zajištění procesu přenosu poznatků a technologií z akademické do komerční sféry na Univerzitě Karlově.

12 Politika implementace Financování
Financování činnosti CPPT UK bude třísložkové - z centrálního rozpočtu UK v rozsahu vymezeném rozpočtem UK, - z projektů směřujících k podpoře inovačního transferu na fakultách - z provizí za dosažené komerční výsledky. Variantně: financování pouze dvousložkové s tím, že všechny podíly na zisku budou rozdělovány zřizovatelem (UK).

13 Politika implementace Předpisová základna
Činnost CPPT UK a formy jeho spolupráce s fakultami a dalšími pracovišti UK budou zakotveny ve - Statutu UK a CPPT UK  - opatření rektora: Závazný postup při komercializaci vědeckých objevů a technologických vynálezů vzniklých na Univerzitě Karlově v Praze.

14 Politika implementace Zásady směrnice rektora
Svoboda zvolit mezi otevřenou publikací získaných objevů a jejich komerčním využitím. Variantně: určité omezení otevřené publikace vědeckých objevů a technologických vynálezů s komerčním potenciálem, např. povinností deklarovat objev či vynález a poskytnout UK omezený čas (3 měsíce) pro roztnutí o jejich využití. Povinnost deklarovat vědecký objev či technologický vynález, o jehož komercializaci má pracovník zájem, a poskytnout UK (CPPT UK) omezený čas (3 měsíce) k rozhodnutí, zda má o realizaci této komercializace zájem ve své režii Pozn. 1: V případě, že CPPT UK nebude reflektovat na nabídku, nebudou možnosti pracovníka realizovat komercializaci ve vlastní režii nijak omezeny. Pozn. 2: Povinnost nabídnout zaměstnavateli právo k využití výsledků výzkumu a vývoje – pokud byly dosaženy v pracovním poměru – vyplývá zejména u patentů přímo ze zákona.

15 Politika implementace Zásady směrnice rektora – pokrač.
Závazný postup řízení o využití práv k duševnímu vlastnictví se akademický tým a CPPT UK dohodnou na spolupráci. CPPT UK zajistí právní ochranu (patentování), marketing a licenční proces. Výzkumný tým a fakulta (pracoviště) poskytnou účinnou spolupráci. Pravidla pro rozdělení zisku při komerčním využití práv k duševnímu vlastnictví (cestou prodeje patentů a know-how): Návrh: zisk = výnosy po odečtení přímých nákladů se rozdělí: 1/3 – výzkumný tým; 1/3 fakulta (nebo pracoviště); 1/3 Univerzita. Variantně: toto rozdělení může platit až od určité úrovně zisku, např ,- Kč, pro nižší částky může být více zvýrazněna role týmu (např. 50% : 25% : 25%).

16 Politika implementace Zásady směrnice rektora – pokrač.
Závazný postup při zakládání spin-off společností implementující know-how vzniklé na fakultách a pracovištích Univerzity Karlovy: zakladatelem spin-offu bude Univerzita, organizačně a právně bude projekt zastřešovat CPPT UK. Výzkumný tým a fakulta (pracoviště) poskytnou účinnou spolupráci. Pravidla pro rozdělení podílů společníka nebo akcií v zakládaných spin-off společnostech. (pouze rámcová, velký prostor pro jednání mezi zúčastněnými stranami). Minimální podíl Univerzity bude a) 30% v případě založení společnosti bez vnějšího financování. (Doporučení: podíl členů výzkumného týmu byl do 50% - zbytek pro manažery). b) 5% v případě vstupu externího investora (Doporučení: podíl členů výzkumného týmu do 30%).

17 Politika implementace Zásady směrnice rektora – pokrač.
Pravidla pro organizaci společných výzkumně-vývojových projektů : Projekt bude organizovat a právně zastřešovat CPPT UK, které potom bude také monitorovat jeho průběh. Pro stanovení podíl na zisku zúčastněných stran bude ponechána poměrně velká vůle, podíl UK (variantně: přímo CPPT UK) bude pokrytí nákladů + 10% až 20% z objemu kontraktu (podle jeho velikosti). Zprostředkování výzkumných, vývojových, testovacích, poradenských a dalších služeb poskytovaných externím subjektům: budou úzce navazovat na současná pravidla a zvyklosti platná pro vedlejší činnost, za sjednané kontrakty bude mít UK (variantně: přímo CPPT UK) provizi 5% - 20% (v závislosti na objemu kontraktu).

18 Politika implementace
Předložené zásady jsou návrh projednaný Monitorovacím výborem projektu CPPT a předkládaný akademické obci UK k diskusi. Děkuji za pozornost !


Stáhnout ppt "Doc. PhDr Stanislav Štech CSc prorektor pro rozvoj"

Podobné prezentace


Reklamy Google