1  Ministry of Industry and Trade 2004 EU Emissions Trading Scheme Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Mgr. Neela Winkelmannová, Ph.D. Česko – německé ekologické poradenství
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice – návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
SOUČASNÝ SYSTÉM PEVNÝCH VÝKUPNÍCH CEN PRO ELEKTŘINU
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Funkce OTE v provádění zákona o podpoře výroby elektřiny z OZE
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
EVROPSKá UNIE.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Obchodování s elektřinou a povolenkami skleníkových plynů po vstupu do EU Ing. Miroslav Marvan 8. podzimní konference energetických manažerů 14. září 2005.
Přístup MŽP k novelám energetické legislativy a některým dalším problémovým okruhům Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Kjótský protokol, Národní alokční plán Současnost a příprava na období
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

1  Ministry of Industry and Trade 2004 EU Emissions Trading Scheme Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu XV. seminář energetiků, Jelenovská

2  Ministry of Industry and Trade 2004  Obchodování s emisemi  Situace ČR ve vztahu ke Kjótskému protokolu  Pozice EU, srovnání nabídky a poptávky  Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepla z OZE  Geneze návrhu zákona  Společný návrh HV, MPO, MŽP  Podpora biopaliv v dopravě  Pozměňovací návrhy k a vyhodnocení  Varianty dalšího postupu Národní alokační plán ČR Návrh schválený vládou ČR

3  Ministry of Industry and Trade 2004 Emise skleníkových plynů Vývoj od roku 1990

4  Ministry of Industry and Trade 2004 Emise skleníkových plynů Vztah k průmyslové produkci

5  Ministry of Industry and Trade 2004 Emise skleníkových plynů Sektorové rozdělení – rok 2001

6  Ministry of Industry and Trade ,4 24,8 21,1 16,3 12,9 11,8 11,5 6,8 6,6 4,2 1,7 -1,9 -6,1 -6,3 -7,4 1, Španělsko Portugalsko Irsko Rakousko Itálie Dánsko Řecko Finsko Belgie Holandsko Lucembursko Francie Švédsko Německo UK EU15 3,5 -20,9 -23,4 -27,4 -29,0 -50,4 -55,4 -58, Slovinsko Česká republika Slovensko Maďarsko Polsko Estonsko Lotyšsko Litva Emise CO 2 – Kjótský protokol Situace v zemích EU (2002)

7  Ministry of Industry and Trade 2004 Emise CO 2 – Kjótský protokol Poptávka a nabídka v EU 25

8  Ministry of Industry and Trade 2004 Emise CO 2 – Kjótský protokol Poptávka a nabídka USA 2499 Mt CO 2

9  Ministry of Industry and Trade 2004  Předpokládané emise ,66 Mt  Celkové množství povolenek107,66 Mt  Základní alokace 98,99 Mt  Bonusy 4,66 Mt  Early Actions3%3,11 Mt  KVET1,5%1,55 Mt  Rezervy 4 Mt  Korekce CZT1 Mt  Nové zdroje3 Mt  Podíl subjektů ETS 65 %  Rezerva do kjótského závazku 9 % Národní alokační plán ČR Návrh schválený vládou ČR individuální korekce max. 30 % aukce nevyužitých povolenek

10  Ministry of Industry and Trade 2004  Sektorová alokace – grandfathering  průměr ze dvou let s nejvyššími emisemi z období 1999 – 2001  růstové koeficienty  možnost korekce při nárůstu emisí v letech 2003, 2004  Bonusy  EA – min. 5% přínos, realizace po r  KVET – 430 povolenek / GWh vyrobenou v roce 2003  Korekce CZT  7 povolenek / TJ tepla vyrobeného v roce 2003  Individuální alokace  na žádost provozovatele zařízení (termín 10 dnů)  nutnost prokázání diskriminace sektorovou alokací  možnost využití benchmarkingu a jiného výchozího období  čerpání z rezervy pro nové zdroje (max 30%) Národní alokační plán ČR Návrh schválený vládou ČR

11  Ministry of Industry and Trade 2004  Národní alokační plán (notifikace EK )  Alokace na úroveň zařízení (bonusy) - připraveno  Odpovědi na dotazy EK – zpracováno k  Vyhodnocení žádostí o individuální korekce  Zákon o obchodování s emisemi  Vydávání povolení k vypouštění emisí (MŽP + MPO)  Registr  Spuštění systému  Aukce povolenek  Každoročně do konce března na daný rok  Bude předmětem jednání s EK EU ETS v ČR Další postup

12  Ministry of Industry and Trade 2004 Zákon o OZE Geneze návrhu zákona  Vládní návrh , 1. Čtení  Cena el. = tržní cena + cena certifikátu  Povinnost pro obchodníky s elektřinou zajisti určitý podíl z OZE  ERÚ – stanovení roční kvóty a cen certifikátů, garance stability  Pevné výkupní ceny pro zařízení do 200kW inst.  Komplexní pozměňovací návrh (2 varianty)  Varianta s teplem schválena výborem pro ŽP  Hospodářský výbor neschválil žádnou z variant  2 čtení – vrácení HV do přijetí usnesení  Pozměňovací návrhy – vyhodnocení k  Garance cen, podpora degaz. plynu, spoluspalování atd.  Doplnění podpory biopaliv v dopravě  Další jednání v HV  Registr  Spuštění systému do  Aukce povolenek  Každoročně do konce března na daný rok  Bude předmětem jednání s EK

13  Ministry of Industry and Trade 2004 Zákon o OZE Společný návrh HV, MPO, MŽP  2 systémy podpory – možnost volby na 1 rok dopředu  Povinný výkup a pevné výkupní ceny - výkup elektřiny provozovatelem distribuční soustavy (PDS)  Příplatky k tržní ceně, tzv. zelené bonusy – prodej elektřiny konečnému zákazníkovi, úhrada bonusu PDS  PDS – vykupuje elektřinu na krytí ztrát, převis okamžitého výkonu nad ztrátami je hodnocen jako odchylka – uznatelný náklad  Stabilita podpory  Stejná výše výkupních cen po dobu 15 let  Meziroční změna výše cen a zelených bonusů max. 10%  Výroba pro vlastní potřebu – zelené bonusy  Spoluspalování biomasy s uhlím  Podpora pouze formou zelených bonusů  Zvýhodnění energetických plodin oproti odpadní biomase

14  Ministry of Industry and Trade 2004 Zákon o OZE Podpora tepla z OZE  Povinnosti vlastníků zdrojů tepla  Nová zařízení o součtovém výkonu 1 až 10 MWt musí zajistit min. 10% výroby z obnovitelných zdrojů  Omezení při zvýšení nákladů na výstavbu zdroje přes 50%  Nevztahuje se na zdroje využívající zemní plyn, degazační plyn, vysokopecní, konvertorový nebo koksárenský plyn, druhotné zdroje  Povinnosti stavebníků  Nové stavby s podílem veřejných rozpočtů nad 50% musí pokrývat min. 20% své spotřeby tepla z OZE  Nevztahuje se na stavby s roční spotřebou tepla do 50 kWh/m2/rok, při nákladech přes 50%, památkově chráněné stavby

15  Ministry of Industry and Trade 2004 Zákon o OZE Pozměňovací návrhy HV  Podpora biopaliv v dopravě  Roční kvóta objemu biopaliv stanovená vládou – vratka spotřební daně, rozdělení kvóty mezi oprávněné výrobce  Ceny biopaliv – stanoví Státní zemědělský intervenční fond na 3 měsíce dopředu  Povinnost obchodníků s palivy zajistit min. podíl biopaliv v palivech pro dopravní účely dodávaných na trh  Povinnost výkupu daného podílu za stanovené ceny obchodníkem s palivy  Zahrnutí degazačního plynu do podpory OZE  Omezení meziroční změny výše výkupních cen na 1,5%  Omezení podpory větrných elektráren do 500 kW inst., podpora vodních elektráren nad 10 MW

16  Ministry of Industry and Trade 2004 Zákon o OZE Další postup  Projednání v HV  Podpora tepla – ano/ne  Garance výše cen – doba, omezení pouze na výkupní ceny  Spoluspalování – definice materiálové využitelnosti  Podpora biopaliv – znění, procesní otázky v PSP, stanovování výkupních cen  2. čtení na únorové schůzi PSP  Vstup zákona v platnost nejdříve  V případě neúspěchu jednání v HV – příprava novely energetického zákona – posun cca o ½ roku

17  Ministry of Industry and Trade Děkuji za pozornost