Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Advertisements

FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
Aktéři udržitelného rozvoje Zapojování aktérů a sociální aspekty UR.
Implementace Aarhuské Úmluvy Alena Dodoková, Zelený kruh.
Zuzana Drhová, Zelený kruh
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 8. dubna 2009.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Legislativní překážky urychlení výstavby dopravní infrastruktury v ČR, podněty a řešení Mgr. Miroslav Osladil, advokát Střední Morava – křižovatka.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Česká republika Demokratický stát.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Evropské správní právo
Právo na informace Tereza Danielisová,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Všeobecná deklarace lidských práv
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Vybrané otázky práva životního prostředí Přednáška č. 2.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Účast veřejnosti na veřejné správě 17. února 2010.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Návrh Evropské charty regionální samosprávy
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Evropské environmentální právo JUDr. Veronika Vlčková
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 16. dubna 2008.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
1 Aarhuská úmluva Jitka Bělohradová. Aarhuská úmluva Úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech.
Správní řád -vybrané instituty
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Institut ochránce práv dětí
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Umisťování staveb.
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Právo na dobrou správu.
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Transkript prezentace:

Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh

Co je Aarhuská úmluva Každý jedinec má právo žít v prostředí přiměřeném jeho zdraví a pohodě a má povinnost, jako jednotlivec i spolu s ostatními, chránit a zlepšovat stav životního prostředí ve prospěch dnešních i budoucích generací. Mají-li občané uplatňovat toto právo a dostát této povinnosti, musí mít přístup k informacím o životním prostředí, musí mít právo podílet se na rozhodování a musí mít zajištěnu právní ochranu. (z preambule Aarhuské úmluvy)

Požadavky Aarhuské úmluvy  Veřejnost má právo na informace o životním prostředí  Veřejnost má právo na účast na rozhodování (nikoliv pouze politici a státní správa)  Veřejnost má právo na soudní ochranu (domáhat se nápravy, pokud jí práva na informace či účast byla odepřena)

Historie vzniku Aarhuské úmluvy  Aarhuská úmluvu je mezinárodní právně závazný dokument (vznikl na půdě EHK OSN). Česká republika ji podepsala v roce 1998 a ratifikovala v roce Je součástí českého právního řádu. Evropské společenství ji ratifikovalo v roce  Vychází z článku 10 Deklarace Summitu Země (o životním prostředí a rozvoji, Rio de Janeiro, 1992) – posílení participativní demokracie a občanských práv v oblasti životního prostředí).  Pod Aarhuskou úmluvou dochází k průniku tří velkých témat: životního prostředí, lidských práv a problémů spojených s korupcí.  Pojem životní prostředí se navíc v pojetí Aarhuské úmluvy rozšiřuje, takže se dotýká i ochrany kulturních památek, veřejného zdraví či spotřebitelských práv.

Proč je veřejnost důležitá?  Posílení advokáta zájmu ochrany životního prostředí z důvodu potíží s prosazováním práva životního prostředí (mezinárodní úmluvy, deklarace, ale také zákony na národní úrovni)  Veřejnost dohlíží na zákonnost rozhodování (jak jsou dodržovány zákony)  Vnáší do rozhodování nové informace a zájmy.  Účast veřejnosti omezuje příležitost pro korupci – dohlíží na transparentnost rozhodování.

Jak se rozhoduje (kdo má vliv ?)  POLITICI, POLITICKÉ STRANY  SAMOSPRÁVA  STÁTNÍ SPRÁVA (EKONOMIKA ZAMESTNANOST, ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ)  INVESTORI  ŽIVOTNÍ PROSTREDÍ  DOTČENÁ VEREJNOST

Jak se rozhoduje?

Veřejnost a dotčená veřejnost Aarhuská úmluva pracuje s pojmy “veřejnost” a “dotčená (zainteresovaná) veřejnost”  Veřejnost = každý (Každý jedinec má právo na informace…)  Dotčená veřejnost = je záměry (projektovými, politickými) dotčena, a tudíž má zajištěna větší práva na účast, než veřejnost obecně = odborná veřejnost (má na připravovaném rozhodnutí zájem jako advokát zájmů ochrany životního prostředí, např. ekologické organizace, má specifické informace a pod.), a proto má zajištěna větší práva na účast, než veřejnost obecně

 Účast v povolovacích řízeních u projektů s dopadem na životní prostředí (čl. 6)  Účast při tvorbě strategií a politik (čl. 7)  Účast při tvorbě legislativy (čl. 8) Účast veřejnosti dle AÚ

Jak chápat účast veřejnosti  Účast veřejnosti má různé podoby a formy a pohybuje se od poskytování informací veřejnou správou, přes konzultace s veřejností, až po přímou spoluúčast na rozhodnutí (pracovní skupiny, účast v řízeních).  Je třeba podtrhnout, že zástupci veřejnosti NIKDY nejsou v roli těch, co rozhodují, to jsou při tvorbě politik buď politici jako volení zástupci získávající mandát činit politická rozhodnutí, u správních rozhodnutí pak pověření pracovníci státní správy. Přímou spoluúčastí na rozhodnutí tedy rozumíme účast v poradních orgánech – komise, výbory apod., či v pracovních skupinách, které připravují podkladové materiály pro pozdější rozhodnutí (např. příprava věcných záměrů zákonů), či postavení zástupců veřejnosti (občanských sdružení) jako účastníků správních řízení.

Požadavky AÚ na účast veřejnosti Základními předpoklady pro účast veřejnosti jsou ustálené a předem dané procesy, které zahrnují:  informování veřejnosti o plánovaných záměrech a rozhodnutích ze strany orgánů veřejné správy (včetně přímého oslovení zainteresovaných skupin),  poskytnutí všech informací týkajících se připravovaných rozhodnutí  zajištění dostatku času pro zpracování připomínek  závazný proces pro vyřízení připomínek  právo veřejnosti se odvolat, případně vyvolat přezkum rozhodnutí.

Principy pro zapojování veřejnosti  Účast v raných fázích procesů, kdy ještě má konzultace s veřejností smysl a může něco ovlivnit.  Srozumitelnost poskytovaných informací, aby byly přijatelné i pro laickou veřejnost.  Uživatelsky vstřícné postupy a mechanismy pro informování veřejnosti a zajištění její účasti. Úřady jednají tak, aby povzbudily zájem veřejnosti o životní prostředí a její ochotu se zapojit do rozhodování.

Děkuji za pozornost