Zdravý životní styl základní principy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

Chemické složení organismů
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
Výživa a potraviny Příjem a výdej energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Základní pojmy ve výživě
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
„EU peníze středním školám“
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.02 Anotace: Prezentace seznamuje s nejdůležitějším jevem na Zemi. Vzdělávací oblast: Organismy se schopností fotosyntézy Autor:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravé stravování KC3.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Charakteristika a složení vepřového masa Jméno autora:Roman.
Význam výživy ve sportu
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Fotosyntéza a dýchání Fotosyntéza Dýchání
Anatomická stavba obilného zrna
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Zdravý životní styl Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7. tř. ZŠS.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
PÉČE O ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemické složení živých organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Získávání energie pro život
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
AUTOR: Blanka Petlánová
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Les 2. hodina Řasy LES – složitý ekosystém = společenstvo různých organizmů a jejich neživé prostředí Organismy z prostředí potřebují: světlo + teplo.
Transkript prezentace:

Zdravý životní styl základní principy

Zdravý životní styl – buňka

Buňka - autoregulace Jak buňka funguje? na základě zpětné vazby všechny části jsou provázané a navzájem na sobě závislé řízení probíhá v jádru genotyp = soubor genů fenotyp = genotyp + VLIV PROSTŘEDÍ

Autotrofní organismy

Heterotrofní organismy

Zdravý životní styl – ekosystém

Zdroje energie pro autotrofní organismy Slunce, voda, vítr, minerální látky z půdy pro heterotrofní organismy Energeticky bohaté potraviny

Potravinová pyramida

Složení potravin Základní živiny: Sacharidy (cukry) Bílkoviny (proteiny) Lipidy (tuky) Minerální látky např. hořčík, sodík Aditiva Konzervační prostředky Antioxidanty Barviva, vůně

Složení potravin Aditiva s označením E

Minerální vody Prezentace Minerální vody

Současný životní styl konzumní způsob života tzv. dobrovolná skromnost tzv. výběrová náročnost udržitelný rozvoj – rovnováha

Životní styl Jídlo Spánek Správné rozvržení dne Střídání aktivit Neřešit neřešitelné Vztahy – spolupráce s nejbližšími

Faktory ovlivňující životní styl způsob stravování pohybová aktivita užívání návykových a stimulačních látek (alkoholu, nikotinu, kofeinu, léků, drog) množství spánku udržování optimální tělesné hmotnosti schopnost relaxovat a aktivně odpočívat množství stresu, jemuž jsme vystaveni

Závěr