Křížové výpravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky Anglie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
Křížové výpravy století
ČAS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Opakování biologie člověka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
SEVERNÍ AMERIKA OSVOJOVÁNÍ
Číslo a název šablony klíčové aktivity
ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZKOUMÁNÍ PŘÍRODY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Krevní oběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VLASTNOSTI NEROSTŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Pravý úhel, pravoúhlý trojúhelník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Petrová. Materiál zpracován v rámci projektu.
STAVBA ZEMĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
KANADA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Uherský stát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Francie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Těleso nebo látka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Rýsování rovnoběžek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Petrová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Rýsování kolmic Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Petrová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rytířské řády.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13-14_Křížové výpravy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Středověká společnost
Pohoří Evropy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Kyjevská Rus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Rodina a její podoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Těhotenství + prenatální vývin 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Spojené státy americké
Vývin člověka po narození Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
EU - 07 – 24 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Palestina – svatá země pro křesťany, odtud pocházel Ježíš
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Křížové výpravy.
= VÝPRAVY DO SVATÉ ZEMĚ = Palestiny
Co si představíš pod tímto pojmem?
Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
EVROPA RELIÉF A PODNEBÍ
ZEMĚ VE VESMÍRU 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Rodina neshody, konflikty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Vývin člověka po narození 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
SEVERNÍ AMERIKA PODNEBÍ A VODSTVO
SEVERNÍ AMERIKA RELIÉF
Příklady dědičnosti u člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Franská říše Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Zahřívání látek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Křížové výpravy (kruciáty)
Křížové výpravy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
Úvod do informatiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Kostra člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Křížové výpravy.
KŘÍŽOVÉ VÝPRAVY Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o křížových výpravách.
Vrcholný středověk VY_32_Inovace_03SJ - 4 Mgr. Jana Šenkeříková ZŠ A MŠ Nedašov.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Jiří Lux Datum/období: 22. října 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Svatá říše římská a křížové výpravy
Templáři a jiné rytířské řády
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Křížové výpravy (kruciáty)
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_20
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
Křížové výpravy a Rytířské řády
Transkript prezentace:

Křížové výpravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

obsadili Palestinu a ohrožovali křesťany Roku 1095 vyhlásil papež tzv. svatou válku proti nevěřícím (Turkům), kteří obsadili Palestinu a ohrožovali křesťany Účastníci války se označovali křížem, proto se jim říkalo křižáci Obr. č. 1 – Papež Urban II. vyhlašuje na koncilu v Clermontu první křížovou výpravu Obr. č. 2 – Modlící se křižácký rytíř

Obrázek č. 3 První křížová výprava (1096) dobyla východní pobřeží Stře-dozemního moře a vzniklo tu několik křesťanských států.

Další křížové výpravy Celkem se uskutečnilo osm křížových výprav, poslední roku 1270. Většina z nich byla neúspěšných Turci brzy křižácká území dobyli zpět Křižáci se na byzantském území často chovali jako nepřátelé – plenili a loupili, vraždili Židy Čtvrtá křížová výprava dokonce dobyla samotnou Konstantinopol

Obrázek č. 4 – Útok křižáků na Konstantinopol

Výsledky křížových výprav: Zbohatnutí janovských a benátských kupců Ničení byzantských měst a vesnic (1204 dobyta Konstantinopol) Vznik rytířských řádů Evropa poznala nové výrobky (sklo, voňavky, mýdla), plodiny (datle, fíky, citrusy, melouny) a technické postupy, např. barvení látek, výrobu hedvábí, větrné mlýny atd.

Rytířské řády V průběhu křížových výprav vzniklo několik rytířských řádů – templáři, řád maltézských rytířů (johanité), řád německých rytířů a další Jejich úkolem bylo bojovat proti nevěřícím, chránit Boží hrob a poutníky, ale i pomáhat zraněným a nemocným Příslušníci řádu museli složit slib čistoty, chudoby, poslušnosti a boje proti nevěřícím Brzy řády získaly velké bohatství, pozemky i s poddanými a různé výsady, staly se bohatými a mocnými V čele řádů stáli velmistři Členem rytířského řádu se mohl stát pouze šlechtic

Obrázek č. 5 – symbol templářského řádu Obrázek č. 6 – symbol maltézských rytířů (johanitů), tzv. maltézský kříž Obrázek č. 7 – Symbol řádu německých rytířů

Zdroje : Obrázek 1: Papež Urban II. vyhlašuje první křížovou výpravu [cit. 2011-07-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CouncilofClermont.jpg Obrázek 2: Modlící se křižácký rytíř [cit. 2011-07-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Westminster_Knight.jpg Obrázek 3: Křesťanské státy po první křížové výpravě [cit. 2011-07-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Crusader_states_map_(cs)-2.svg Obrázek 4: Útok křižáků na Konstantinopol [cit. 2011-07-29]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na adrese: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PriseDeConstantinople1204PalmaLeJeune.JPG Obrázek 5: Symbol templářského řádu [cit. 2011-07-29]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na adrese: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Knights_Templar_Cross.svg Obrázek 6: Maltézský kříž [cit. 2011-07-29]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na adrese: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Croix_de_Malte.PNG Obrázek 7: Symbol řádu německých rytířů [cit. 2011-07-29]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na adrese: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Crux_Ordis_Teutonicorum.svg