Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VLASTNOSTI NEROSTŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VLASTNOSTI NEROSTŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT."— Transkript prezentace:

1 VLASTNOSTI NEROSTŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 Vlastnosti nerostů 1.Fyzikální
a)HUSTOTA souvisí s hmotností

3 b) TVRDOST Mastek otírá se o prsty Sůl kamenná dá se rýpat nehtem
odpor proti vnikání cizího tělesa Mastek otírá se o prsty Sůl kamenná dá se rýpat nehtem Kalcit dá se rýpat Cu drátem Fluorit (kazivec) dá se rýpat nožem, hřebíkem Apatit Živec Křemen rýpe do skla Topaz rýpe do křemene Korund rýpe do topazu Diamant rýpe do korundu

4 štěpné - rozpadají se podle pravidelných ploch (slída)
c) ŠTĚPNOST, LOMNOST štěpné - rozpadají se podle pravidelných ploch (slída) lomné - lámou se v nepravidelných plochách štěpné nerosty - slída (Obrázek 1) lomné nerosty - křemen (Obrázek 2)

5 d) SOUDRŽNOST - TUHOST křehké - kousky se „rozletí” - křemen
zjišťujeme úderem kladívkem křehké - kousky se „rozletí” - křemen jemné - kousky zůstanou pod kladívkem - vápenec kujné - změní tvar - roztepou se - kovy

6 e) OPTICKÉ VLASTNOSTI Barva barevné - barva vlastní látky (síra)
zbarvené - barva způsobena příměsí (odrůdy křemene) bezbarvé - čiré (diamant, křišťál) barevné nerosty – síra (Obrázek 3) zbarvené nerosty – růženín (Obrázek 4) bezbarvé nerosty – křišťál (Obrázek 5)

7 Vryp otřením nerostu o porcelánovou destičku získáme prášek určité barvy, tzv. VRYP

8 Lesk diamantový - nejvyšší skelný perleťový hedvábný mastný matný
je odraz paprsků od krystalových ploch diamantový - nejvyšší skelný perleťový hedvábný mastný matný lesk diamantový (Obrázek 6)

9 Vzhled (vid) kovový nekovový Vzhled kovový – Magnetit
(Obrázek 7) Vzhled nekovový – Fluorit (Obrázek 8)

10 Propustnost světla průhledný - lze přes něj vidět
čirý - průhledný + bezbarvý průsvitný - propouští světlo, ale není přes něj vidět neprůhledný - nepropouští světlo Neprůhledný nerost (Obrázek 11) Průhledný nerost - sůl (Obrázek 9) Průsvitný nerost (Obrázek 10)

11 Zdroje : Obrázek 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 3 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 4 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 5 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 6 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 7 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 8 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 9 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 10 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 11 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:


Stáhnout ppt "VLASTNOSTI NEROSTŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT."

Podobné prezentace


Reklamy Google