Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VLASTNOSTI NEROSTŮ 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VLASTNOSTI NEROSTŮ 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace."— Transkript prezentace:

1 VLASTNOSTI NEROSTŮ 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 g) ELEKTRICKÁ VODIVOST
f) ŽÁRUVZDORNOST do jaké teploty odolává tepelným změnám g) ELEKTRICKÁ VODIVOST vodivý - nerosty kovového vzhledu nevodivý h) MAGNETICKÉ VLASTNOSTI magnetičnost (magnetit) i) LUMINISCENCE po zahřátí vyzařují světlo (fluorit) j) RADIOAKTIVITA RA záření - přítomnost RA prvků poločas rozpadu - stáří hornin a nerostů

3 Chemické vlastnosti a) ROZPUSTNOST ve vodě v kyselinách v hydroxidech

4 b) CHEMICKÉ SLOŽENÍ Prvky - Au, Pt, S Zlato Síra Obrázek 1 Obrázek 2

5 Sulfidy - pyrit FeS2, chalkopyrit CuFeS2, galenit PbS, sfalerit ZnS
Obrázek 3 Obrázek 4

6 Halogenidy - sůl kamenná NaCl, fluorit CaF2
Obrázek 5

7 Oxidy - křemen SiO2 (křišťál, záhněda, růženín, ametyst, opál) magnetit Fe3O4, krevel Fe2O3
odrůdy křemene Růženin Křišťál Obrázek 7 Opál Obrázek 6 Obrázek 8

8 Záhněda Ametyst Obrázek 10 Pazourek Obrázek 11 Obrázek 9

9 magnetit, hematit Magnetit Hematit Obrázek 12 Obrázek 13

10 Uhličitany - vápenec CaCO3, magnezit MgCO3
Obrázek 15 Obrázek 14

11 Křemičitany - soli kyseliny křemičité, živce, slídy, granát [Mg3Al2(SiO4)3]
Slída Pyrop - granát Obrázek 16 Obrázek 17

12 Dusičnany - ledek sodný
Obrázek 18

13 Fosforečnany - apatit Obrázek 19

14 Sírany - sádrovec Obrázek 20

15 Nerosty organického původu - jantar, vosk
Obrázek 21

16 Zdroje : na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Soufresicile2.jpg
Obrázek 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Obrázek 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 3 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 4 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 5 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 6 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 7 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 8 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 9 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 10 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 11 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 12 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 13 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 14 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 15 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 16 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 17 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 18 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 19 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek 20 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: na WWW:


Stáhnout ppt "VLASTNOSTI NEROSTŮ 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace."

Podobné prezentace


Reklamy Google