Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr"— Transkript prezentace:

1 Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr
Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval: Mgr. Kateřina Müllerová Výukový cíl: Motivace, podpora fáze evokace a reflexe Vhodné pro ročník, předmět: 9. třída Předpokládaná délka: min. Poznámky k organizaci výuky: Vychází z osnov učebnice přírodopisu od nakladatelství Fraus. Kliknutím na obrázek se zobrazí jeho název.

2 (OD PRVKŮ PO UHLIČITANY)
POZNÁVÁNÍ MINERÁLŮ (OD PRVKŮ PO UHLIČITANY) Siderit, kalcit, pyrit

3 SÍRA Vyberte správnou odpověď: (více odpovědí může být správně)
Charakteristicky zapáchá Má nízký bod tání. Je matná a špatně hoří. Vytváří povlaky solfatary. Je typickým minerálem vulkanických oblastí. Může vznikat činností bakterií.

4 PYRIT Vyberte správnou odpověď: (více odpovědí může být správně)
Krystalizuje v soustavě krychlové. Je jedním z nejhojnějších sulfidů. Při jeho spalování se uvolňují oxidy síry, které jsou také příčinou kyselých dešťů. Někdy se mu říká „kočičí zlato“. Je náhradou zlata pro klenotníky. Velmi často se vyskytuje v uhlí.

5 FLUORIT Vyberte správnou odpověď: (více odpovědí může být správně)
V Čechách je známý jako kazivec. Používá se ve sklářství. Využívá se při výrobě plastů, hliníku a oceli. Je vždy fialovo – zelené barvy. Jeho chemické složení je CaF2. Je základní surovinou pro výrobu HF.

6 HEMATIT Vyberte správnou odpověď: (více odpovědí může být správně)
Jeho barva může být i ocelově šedá. Používal se jako pigment při pohřebních rituálech. Je důležitou rudou železa. Má bílý vryp. Je známý pod názvem Kreval. Jeho zvětráváním vzniká minerál Limonit.

7 KALCIT Vyberte správnou odpověď: (více odpovědí může být správně)
Patří spolu s křemenem mezi oxidy. Je nejrozšířenějším minerálem zemské kůry. Díky rozpustnosti dává vzniknout krasovým jevům. Unikátní je vysokým dvojlomem. Má stejné chemické složení jako siderit. Je dokonale štěpný.

8 KONEC

9 Zdroje obrázků Úvodní obrázek:LAVINSKY. Calcite-Siderite-Pyrite jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Síra: MILLS. Sulfur-sample.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Pyrit: GROBE. Pyrit-elba hg.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Hematit (Krevel): SÁNCHEZ. Mineral Olixisto GDFL101.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Kalcit: NEZNÁMÝ AUTOR. Calcite.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Fluorit: LAVINSKY. Apatite-(CaF)-Fluorite-Cassiterite jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google