Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."— Transkript prezentace:

1 Vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 Výborní řemeslníci a námořníci
Obyvatelé dnešní Skandinávie, v Evropě známí jako Normané, v Rusku Varjagové Výborní řemeslníci a námořníci Moderní replika vikingské lodě (tzv. snekkar – loď s hlavou hada na přídi) jednořadá veslice rychlá, snadno ovladatelná nízký ponor (mohli přistát na pevnině nebo plout po řece do vnitrozemí) sklopný stěžeň, obdélníková plachta délka lodě kolem 25m, šířka asi 5m o něco větší býval drakkar – dračí loď Obrázek č. 1 – Replika vikingské lodě

3 Od konce 8. st. – období vikingských nájezdů
Podmanili si část Anglie, zastavil je až král Alfred Veliký R. 911 se část Normanů usadila v severní Francii (Normandie) R se normanský vévoda Vilém Dobyvatel stal anglickým králem Vikingové z dnešního Švédska založili Kyjevskou Rus (Oleg) Kolem r Normané dobyli Sicílii a jižní Itálii a založili Sicilské království Usadili se také na Islandu, dostali se až do Grónska a kolem r i na pobřeží Severní Ameriky

4 Obrázek č.2 - Území osídlená Vikingy a trasy jejich plaveb

5 Vikingové psali runovým písmem, které se nejčastěji rylo do kamene nebo do dřeva
Obrázek č. 4 – Vaksalský kámen popsaný runami Obrázek č. 3 – Codex Runicus, pergamenový rukopis z 13. st.

6 Zdroje : Obrázek 1: Replika vikingské lodi [cit ]. Dostupný na adrese: Obrázek 2 : Území osídlená Vikingy a trasy jejich plaveb [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese: Obrázek 3: Codex Runicus [cit ]. Dostupný na adrese: Obrázek 4: Vaksalský kámen popsaný runami [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na adrese:


Stáhnout ppt "Vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."

Podobné prezentace


Reklamy Google