Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Křížové výpravy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Křížové výpravy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Křížové výpravy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_2D.7.10 Křížové výpravy Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Palestina Stát na východním pobřeží Středomoří. Působil zde Ježíš Kristus. Od 7. století součástí arabské říše. Arabové dovolili křesťanům navštěvovat Jeruzalém, kde se nachází Boží hrob. V polovině 11. století obsadili Palestinu a vydrancovali Jeruzalém Turci. Odmítli pouštět křesťany do Jeruzaléma.

3 První křížová výprava Papež ji vyhlašuje na konci 11. století roku Je směřována do Svaté země (Palestiny). Cíl: Osvobodit posvátná místa křesťanů od nevěřících. Účastníci výpravy se nazývají křižáci. Jeruzalém dobyli. Část se jich vrací do Evropy, část zůstává a vytváří čtyři křižácké státy.

4 Další křížové výpravy 2. a 3. křížová výprava proběhly ve 12. století. Bohatnou z nich především italská obchodní města Benátky a Janov. Počátek 13. století – 4. křížová výprava, křižáci dobyli Konstantinopolis.

5 Během této výpravy byly založeny rytířské řády – templáři, johanité, němečtí rytíři. Koncem 13. století definitivně zanikly křižácké státy. Pátá až devátá výprava neměly valný úspěch.

6

7

8 Zápis Křížové výpravy V 11. století Turci zabránili přístupu do Jeruzaléma k Božímu hrobu papež vyhlašuje 1. křížovou výpravu. Cíl: osvobodit posvátná místa od pohanů. 12. století 2. a 3. křížová výprava 13. století 4. křížová výprava Vznikají rytířské řády: templáři, johanité, němečtí rytíři.

9 A P F T E M P L A R M N A L T T N Z U F Z P C C I E A A E W A G I C L Q S A A C L T S X A T U S T P Z G B N R A G C O I B N A H S L S V R Y Z J L H Z A P A P Z E K M A V U U W T E I M K N N U L T A I R W M W H X D F R T G I A F V E M L U Y Y V J H I N Z V P D J O M P L D N N M A Z T V N E W C C N Y B A V H B J A X T Z E K W Y K K E O M U M I K T W V P M L B M J G X Q G T G H E K F X I K I J L R W Z G K I X W Q S Y M B V M I J V Y V M B D D E B Z Najděte následující slova v osmisměrce (jsou bez čárek a háčků). JERUZALEM JOHANITA KRIZAK PALESTINA TEMPLAR

10 Metodické pokyny k prezentaci.
Jsou ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, listopad Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, středověk. Jeruzalém, rytířské řády, Svatá země, křížová výprava V této prezentaci je podána základní informace o prvních čtyřech křížových výpravách. Další nejsou rozebírány, ale je možnost zadat je dětem zpracovat formou referátů, poměrně podrobné informace najdete na stránce Prezentace je doplněna i osmisměrku, kterou je možno i vytisknout. Pod „smajlíky“ jsou schovány hypertextové odkazy s doplňujícím obrazovým materiálem. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Křížové výpravy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google