Autoevaluace z pohledu České školní inspekce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Autoevaluace školy z pohledu poradce
Konference Asociace aktivních škol
Vlastní hodnocení škol z pohledu České školní inspekce
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Vlastní hodnocení školy
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Autoevaluace školy a zřizovatel Má škola sdělovat výsledky autoevaluace svému zřizovateli?
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Hodnocení školy zřizovatelem
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Hodnocení škol a školských zařízení
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Autoevaluace z pohledu
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Vlastní hodnocení školy
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Vlastní hodnocení (autoevaluace) školy
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
„ VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY “ Základní škola, Liberec, Lesní 575/12
Zpracoval: Ing. Petr Hajný, ředitel školy
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Autoevaluace na SZŠ a VOŠZdr. Liberec vyhláška č.15/2005 Sb. na naší škole od roku 2006 tříletý cyklus ošetřeno směrnicí ředitelky školy výchozí dokument.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
vlastní hodnocení školy
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
PREZENTUJÍCÍ Hodnocením ke zvyšování kvality vzdělávacích služeb středních škol v kraji Vysočina Mgr. Miroslav Pech.
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Bc. Lektorství cizích jazyků
AUTOEVALUACE KVALITA A EFEKTIVITA VÝUKY
Vzdělávací politika.
Management pro vychovatele PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel
Bc. Lektorství cizích jazyků
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Fráni Šrámka Praha 5 Jak přistupují školy k autoevaluaci PhDr. Mgr. Milan Matějů Jak přistupují školy k autoevaluaci PhDr.
Zkušenosti z projektu Hodnocení kvality vzdělávání v Libereckém kraji Mgr. Luděk Tesarčík.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
1. Systém vzdělávání v České republice
PhDr. Ondřej Andrys, MAE náměstek ústředního školního inspektora
Evaluace v mateřských školách
Liberecký inspektorát ČŠI
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Psychologie ve školní praxi - seminář
Komplexní systém hodnocení
Evaluace v mateřských školách
Pedagogický management 2005 J. Šťáva katedra pedagogiky tel
Mgr. Milan Rambousek ředitel Libereckého inspektorátu
Autoevaluace z pohledu
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Transkript prezentace:

Autoevaluace z pohledu České školní inspekce Mgr. Bc. Miluše Urbanová Ph.D. 2. listopadu 2009

Česká školní inspekce Královéhradecký inspektorát

Královéhradecký inspektorát

Školský zákon ukládá ČŠI povinnost hodnotit školy, resp. hodnotit podmínky, průběh a výsledky vzdělávání a školských služeb s cílem zjistit, jak je naplňována školská politika státu, resp. jak je účinná podpora rozvoje osobnosti dítěte, žáka či studenta ze strany příslušné vzdělávací instituce v ČR.

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb (dále kritéria hodnocení), která spolu s Plánem hlavních úkolů (dále PHÚ) jsou nejdůležitějšími dokumenty ČŠI.

Národní hodnotící rámec vzdělávací soustavy v ČR Dnes již můžeme v podstatě říci, že kritéria tvoří národní hodnotící rámec vzdělávací soustavy v ČR, vzhledem k úkolům, které ČŠI plní a má nastaveny ve své koncepci do roku 2013 a také například k terminologii, kterou užívá novelizovaná vyhláška č. 225/2009 Sb., nebo Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání (dále RVP ZV).

Srovnání Vyhláška č. 15/2005 Sb. – oblasti vlastního hodnocení RVP - oblasti autoevaluace Kritéria hodnocení ČŠI

Jaké jsou zkušenosti České školní inspekce s vlastním hodnocením škol a čím vlastní hodnocení pro ČŠI je?

Vlastní hodnocení škol je pro ČŠI jedním z podkladů pro inspekční činnost. Česká školní inspekce se problému vlastního hodnocení škol věnuje dlouhodobě. Největší problém je v oblasti stanovení kritérií hodnocení. Neméně závažný je problém s interpretací sesbíraných dat.

Při inspekcích bylo také zjištěno, že školy se při hodnocení více zaměřují na podmínky vzdělávání (materiální, finanční, personální apod.) než na celkové výsledky. V mnohých školách se vlastní hodnocení opíralo jen o pocity či názory ředitele vycházející z jeho bezprostřední zkušenosti, nikoli o exaktní zjišťování a vyhodnocování jevů v konkrétní oblasti prostřednictvím hodnotících nástrojů.

Provedená šetření ukázala, že autoevaluace sama o sobě není cílem a že nejefektivnější autoevaluace je ta, která vede k dobře plánované činnosti směřující ke změně a zlepšení.

Závěrečná zpráva projektu potvrzuje, že jeden z nejúčinnějších způsobů zlepšování kvality vzdělávání žáků je ten, mají - li školy přiměřenou externí podporu a stimulaci. Samy však převezmou zodpovědnost za zabezpečení kvality pomocí hodnocení své činnosti.

Prokázala se nutnost vytvoření správné rovnováhy mezi externí evaluací a autoevaluací.

Současný národní rámec kritérií hodnocení škol a školských zařízení uplatňovaný Českou školní inspekcí při externím hodnocení a vymezení obsahu, resp. vymezení rámce zprávy o vlastním hodnocení dle § 8 odst. 2 vyhlášky č. 225/2009 Sb., jsou koncipovány tak, aby národní rámec kriterií ČŠI poskytoval výraznou externí podporu autoevaluaci škol.

Zdroje: Výroční zprávy ČŠI 2005/2006, 2007/2008 Učitelské noviny a Školství – ročník 2007, 2008, 2009 Zpráva ČŠI - Projekt efektivní autoevaluace škol RVP ZV Školský zákon, vyhláška č. 17/2005 Sb., 225/2009 Sb. Plán hlavních úkolů ČŠI (3 roky zpět) Kritéria hodnocení ČŠI (3 roky zpět)

Děkuji za pozornost Kontakt: tel: 495 279 106 fax: 495 279 102 gsm: 606 437 137 e-mail: MiluseUrbanova@csicr.cz www: ww.csicr.cz