1 SOCIÁLNÍ DRUŽSTVO A PODNIK Projekt partnerství CIP EQUAL ESF EU 2005 - 2008 SČMVD a partneři.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neziskovky a spolupráce
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Krabičky – výrobní družstvo.
Představení společnosti
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Solární systémy pro aktivní topení
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Finanční možností svépomocných skupin
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
1 Grantové schéma Podpora konkurenceschopnosti podniků Národní vzdělávací fond.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
informace pro váš business a podnikání TISKOVÁ KONFERENCE 15. dubna 2008.
SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR AKTIVNÍ MOTIVACE ŽÁKŮ ZŠ = JISTOTA PRO BUDOUCNOST ŘEMESEL OLOMOUC
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Školní rok 2006/2007 Vyučující: Ing. Simona Rosová
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Možnosti podpory investičních záměrů v oblasti vzdělávání Liberec – KÚ Libereckého kraje.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Strategické plánování při zakládání spin-off
Motivační seminář Opava Východiska a zkušenosti pro vzdělávání pro sociální podnikání Karel Rychtář SČMVD Praha Tato prezentace je spolufinancována.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EQUAL / MOPPS Knihovnická dílna – Praha
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Jak se pozná sociální podnik
Společenská odpovědnost organizací
SOCIÁLNÍ DOPADY FINANČNÍ NEGRAMOTNOSTI U HANDICAPOVANÝCH OBČANŮ Mgr. Olga Rosenbergerová předsedkyně Asociace TRIGON místopředsedkyně pro projekty a fondy.
JAK SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ MŮŽE PODPOŘIT ROZVOJ REGIONŮ Petra Francová a Karel Rychtář Nová ekonomika, o.p.s. Výbor pro regiony RVNNO, Pardubice
SOCIÁLNÍ DRUŽSTVO A PODNIK SOCIÁLNÍ DRUŽSTVO A PODNIK Projekt partnerství CIP EQUAL ESF EU SČMVD a partneři.
Výdělečná činnost občanských sdružení
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Komunitní a otevřená škola
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Formy podnikání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Sociální podnikání jako způsob myšlení a tvořivosti požadované klíčové kompetence pro vedení sociálního podniku Ing. Vojtěch Miler PPSD Personální a poradenské.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Podnikatelské modely sociální ekonomiky Mezinárodní vědecká konference Banská Bystrice 29. –
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Sociální podnikání v obcích Karel Rychtář, SČMVD Sociální podnikání v obcích Karel Rychtář, SČMVD
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního.
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Rovnovážka, z. s. Podpora zaměstnanosti, drobného podnikání a rozvoj služeb.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
REGIONÁLNÍ ŠKOLA ROZVOJE VENKOVA zájmové sdružení právnických osob Partner Středočeského kraje v opatření 3.3. SROP.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Společenská odpovědnost a školy
Společensky odpovědné podnikání
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Autor: Ing. Alice Horáčková
Transkript prezentace:

1 SOCIÁLNÍ DRUŽSTVO A PODNIK Projekt partnerství CIP EQUAL ESF EU SČMVD a partneři

Základní myšlenky pro sociálně ekonomické podnikání Pod globálním tlakem vysychají zdroje veřejné podpory také v zaměstnanosti Svépomocné a veřejně prospěšné formy podnikání na principu „not-for-profit“ se sociálním cílem jsou nejen pro stát, ale i pro veřejnost více transparentní a přijatelné Osoba znevýhodněná (např. OZP) je v lepší pozici jako podnikatel, člen družstva, společník, účastník, než jako pouhý pasivní (zpravidla nekvalifikovaný) zaměstnanec Z diverzity managementu se stává „self – management“

Pohled obchodně - manažerský Nesmí se jednat o „hru na podnikání“, ale o opravdový podnik, byť v malém (problém i v řadě tradičních systémů EU 15, obecně by mělo více jak cca 50% disponibilních zdrojů pocházet z tržeb, pak má aktivita ekonomický smysl) ale o opravdový podnik, byť v malém (problém i v řadě tradičních systémů EU 15, obecně by mělo více jak cca 50% disponibilních zdrojů pocházet z tržeb, pak má aktivita ekonomický smysl) Nejdůležitější osobou je zákazník, nikoli sociální „klient“ (problém častý v soc. ekonomických projektech některých NNO v ČR – podnikání a práce v SP není nadstavbou sociálních služeb klientům, pokud to není předmětem činnosti ) nikoli sociální „klient“ (problém častý v soc. ekonomických projektech některých NNO v ČR – podnikání a práce v SP není nadstavbou sociálních služeb klientům, pokud to není předmětem činnosti )

Nejdůležitější jsou lidé Mnohem důležitější roli než jinde hraje u sociálního družstva/podniku participace lidí – včetně znevýhodněných (členů, společníků i zaměstnanců, dobrovolníků) na fungování firmy a jejím podnikání. Relativně jasné je to u družstva – práva a povinnosti členů jsou dané zákonem a stanovami. Ani zde, ani u jiných forem však nelze zaměňovat demokracii a participaci za anarchii (členská schůze nebo mítink se zaměstnanci nesmí oslabovat manažerské řízení)

Inovativnost a kreativita Kreativita - typické je hledání dosud neexistujících příležitostí, možností a kombinací: „nalézání příležitostí tam, kde je trh nezná“, naslouchání „hlasu života“ a objevování nových segmentů trhu „nalézání příležitostí tam, kde je trh nezná“, naslouchání „hlasu života“ a objevování nových segmentů trhu Inovativnost chování – přizpůsobení se prostředí a poptávce za hranice běžného tržního chápání

To nejpodstatnější, čím se liší moderní sociální podnik nebo družstvo od klasické dotované chráněné dílny evropského typu je RIZIKO, které na sebe dobrovolně bere

Proč družstvo ? Historie 160 let, 1844 „Rochdale society of equitable pioneers“ Spořitelní a úvěrní družstva (Reiffeisen) Papež Jan XXIII - encyklika „Mater et Magistra“ Pražský potravní a úsporný spolek „OUL v Tmáni u Berouna“ První záložna Vlašim 1858, Živnobanka jako sdružení záložen 1865

Dnes Družstva tvoří mimo jiné: 8% zaměstnanosti v EU Zemědělství 80% v Nizozemí a ve Finsku, 50% v Itálii a Francii, 50% bankovního trhu Francie V ČR 3000 družstev, cca členů, zaměstnanců, 500 tis.bytů, prodejen, 35% zemědělské půdy bližší informace např.

Jak to děláme my Projekt „Sociální družstvo a podnik“ CIP EQUAL 9 partnerů, 2 úřady práce, 2 hospodářské komory, 3 NNO a 2 podniky 5 regionálních spádových center a poradců 2-stupňové vzdělávání zájemců a následná podpora “after care“ Zázemí svazu a partnerů „Nechceme jen radit – chceme pomáhat“ „Nechceme jen radit – chceme pomáhat“

Co jsme dosud dokázali Více jak 1500 oslovených osob se zájmem o spolupráci, cca 300 různých subjektů, 25 úřadů práce, cca 60 obcí a 9 mikroregionů 260 účastníků motivačních školení 165 účastníků tzv. manažerského vzdělávání, z toho více jak polovina je dodnes aktivních 7 vzniklých sociálních družstev, nejméně 45 nových pracovních míst, několik živností a pár „rozjetých případů“, které ještě dovedeme do zdárného konce

Projektem nekončíme. Začínáme.