Implementace Aarhuské Úmluvy Alena Dodoková, Zelený kruh.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řešení rozporů § 4 odst. 7 stavebního zákona a § 136 odst. 6 ve spojení s § 133 správního řádu Ing. Tomáš Sklenář.
Advertisements

Zapojení veřejnosti do SEA Integra Consulting Services Jana Svobodová Jana Hrnčířová.
NÁMITKY A PŘIPOMÍNKY Návrh rozhodnutí o námitkách a vyhodnocení připomínek podle ustanovení § 53 stavebního zákona.
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Zuzana Drhová, Zelený kruh
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 8. dubna 2009.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Územní plán Prahy: Jaká je situace? Martin Skalský / Vendula Zahumenská Praha  listopad 2013.
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Ochrana práv ve veřejné správě
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Zelený kruh – střešní organizace českých ekologických NNO Alena Dodoková Kateřina Ptáčková.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Pravomoc správních soudů, řízení před správními soudy NSS v Brně, Právnická fakulta MU v Brně Petr Průcha listopad 2013.
Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Vybrané otázky práva životního prostředí Přednáška č. 2.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
Výklad č. 84 č.j. 2551/ Společná řízení  k § 115 odst. 11 vodního zákona a § 140 správního řádu.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 2. dubna 2007 Mgr. Magdaléna Peterková.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Právo životního prostředí I.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 16. dubna 2008.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
1 Aarhuská úmluva Jitka Bělohradová. Aarhuská úmluva Úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech.
Správní řád -vybrané instituty
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
SPRÁVNÍ ŘÁD V PODMÍNKÁCH POŽÁRNÍ OCHRANY JUDr. Leona Ošlejšková Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ČERVENÝ KOHOUT 2007, České Budějovice
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Posouzení vlivů Národního rozvojového plánu pro programové období 2007 – 2013 na životní prostředí Regionální environmentální centrum ČR Praha,
Manuál pro obce k zákonu o právu shromažďovacím. Proč? K dispozici není žádný kvalitní komentář k zákonu č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, který.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Vodohospodářské aktuality
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Umisťování staveb.
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Řešení rozporů § 4 odst. 7 stavebního zákona a § 136 odst. 6 ve spojení s § 133 správního řádu Ing. Tomáš Sklenář.
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
územního plánování na obcích v roce 2007
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Transkript prezentace:

Implementace Aarhuské Úmluvy Alena Dodoková, Zelený kruh

Kde se dozvíte více o implementaci AÚ? (podrobná stránka o implementaci AÚ v ČR: základní informace a dokumenty, sběr příkladů dobré a špatné praxe, aktuality) Zpráva o implementaci Aarhuské umluvy (2005) – připravuje se aktualizovaná brožura kontakt:

Vývoj v roce SOUDNÍ KAUZY  2.LEGISLATIVNÍ ZMĚNY (ČR, EU)  3.DOBRÁ A ŠPATNÁ PRAXE  4.Jiné aktivity Zeleného kruhu a dalších NNO 

1. Soudní rozhodnutí Rozsudek NSS z ve věci změny územního plánu hl. m. Prahy v souvislosti s výstavbou nové letové dráhy letiště Ruzyně: AÚ je přímo použitelný předpis (v případě rozporů s vnitrost. legislativou i nadřazený), kterého se mohou jednotlivci i PO dovolávat Dotčená veřejnost – nejen vlastníci pozemků, které mají být zastavěny, ale všichni, kteří budou ovlivněni imisemi ze stavby  připomínky  úřad vypořádá Pořizování ÚP - účást veřejnosti nutná (výběr z alternativ)

2. Změny v legislativě ČR Nový stavební zákon (zák. č. 183/2005 Sb.) – účinnost od (samostatný seminář) Změna zákona o právu na informace (zrušena fikce zamítavého rozhodnutí v případě nečinnosti, žadatel musí podat stížnost k nadřízenému úřadu  zamítne/nevyjádří se  soud může přímo nařídit, aby požadovanou info poskytl ) Návrh zákona o ekologické ujmě (ZATÍM: NNO se stává účastníkem na žádost +všechny práva spojena s účastenstvím [eg. soudní přezkum], není ale možnost podat žalobu pro nečinnost, když úřad řízení nezahajuje, protože se zahajuje ex officio) Návrh Legislativních pravidel Vlády ČR (implementace čl. 8, viz.

2. Změny v legislativě EU nařízení ES č. 1376/2006 o použití Aarhuské úmluvy na orgány a subjekty Společenství platnost od (nedostatečný třetí pilíř – právo na soudní ochranu, aktivní legitimace před ESD nezměněna – jen na základě Smouvy o ES)

3. Nové příklady dobré a špatné praxe Právo na informace: + místní značení výrobků (čl. 5) a možnost ofotografovat si dokumenty na úřadech digitálním fotoaparátem (čl. 4) -- snaha Magistrátu hl. m. Prahy o restriktivní výklad informace o životním prostředí (pouze týkající se zákona o ochraně přírody a krajiny (čl. 4) Účast veřejnosti: -- samosprávné orgány v Pardubickém kraji nechtěli akceptovat vůli občanů a komplikovaly uspořádání místního referenda k výstavbě spalovny Opatovice. -- MŽP vydalo souhlasné závěrečné stanovisko v rámci SEA Operačního Programu Doprava - v něm nezohlednilo ani jednu zaslanou připomínku veřejnosti, aniž by to bylo jakkoliv blíže vysvětleno (srozumitelné a zveřejněné vypořádání připomínek veřejnosti je jedním z požadavků Aarhuské úmluvy čl. 6, 7 a 8). Právo na soudní ochranu: + Rozsudek NSS

4. Další aktivity Semináře pro úředníky (Praha a Olomouc) o tom jak lépe zapojovat veřejnost do SEA –Závěr diskuse: efektivita zapojení veřejnosti do SEA závisí od úsilí/vstřícnosti daného úřadu Setkání zástupců NNO s ředitelkou Legislativního odboru a dalšími úředníky z MŽP –Výstup: příslib vydání metodických pokynů (např. aby správní orgány v odvolacím řízení důsledně respektovali práva účastníka na procesní i věcný přezkum atd.)

Co potřebujeme od vás? Doplnit příklady dobré a špatné praxe Připomínky a podněty k doplnění do nové Zprávy o implementaci (2006)

VĎAKA ZA POZORNOSŤ!