CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.03 SOU Obořiště

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ivana Kůtová Tereza Navrátilová
Advertisements

CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.06 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.03 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.15 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity:
stravovacích zařízení
Formy veřejného stravování
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.05
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.02 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.04 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.07 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.10
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.07
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.08 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.10 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.10 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.12 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.15 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.14
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.16 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.17 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.18 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.08
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.01 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.17 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.05 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.07 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.04 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.02 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.11 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.04
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.02 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.03 SOU Obořiště
Stravovací služby – formy a realizace rychlého občerstvení
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.11 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.06
Materiálně technické předpoklady
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.06 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.08 SOU Obořiště
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.05 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.14 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné.
Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_ Síť podniků stravovacích zařízení. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Vinárny
Rozdělení odbytových středisek
Prodejní a odbytová činnost ve stravovacích zařízeních
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Stravovací úsek hotelu – Food And Beverage Management
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kategorizace hostinských zařízení a nabídka produktu stravovacích zařízení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová.
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb
Kategorie odbytových středisek
Technika obsluhy – Společenská setkání
Odbytová střediska Hana Stejskalová Ns /2017.
Transkript prezentace:

CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ZP_3.03 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 3.Sada – předmět – Zařízení provozoven Tématická oblast : odbytové a ubytovací střediska z ŠVP 65-51-E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.3 Výklad pojmů Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce ZP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí rozdílům ve vybavení odbytových středisek a výkladu jednotlivých pojmů. -------------------------------------------------- Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU. ---------------------------------------------------

Kategorie určuje druh hostinské provozovny Skupina stanoví minimální požadavky na vybavení, úroveň a rozsah poskytovaných služeb

Veřejné stravování Provozovna je základním článkem pohostinství a tvoří ji střediska : - Výrobní - kuchyň (teplá, studená, kávová), cukrárna, přípravny a sklady. - Odbytová – zajišťují prodej pokrmů a nápojů formou obsluhy, nebo samoobsluhy a mají funkci základního stravování, společensko zábavní, případně doplňkovou.

x Restaurace je odbytové středisko zajišťující především stravovací služby se širokým sortimentem pokrmů základního stravování. Při specializaci, která je dána základním charakteristickým vybavením a formou, nebo stylem obsluhy mohou být označovány názvy, např. restaurace národní, dietní, rybí, myslivna, koliba, salaš, apod. Motorest je restaurace pro motoristy vybudovaná u frekventovaných silnic a dálnic, často spojena s motelem. Pohostinství zabezpečuje stravování v menších sídelních útvarech, většinou na venkově. Jídelna se samoobsluhou je odbytové středisko zajišťující stravování a doplňkové občerstvení v místech s vysokou frekvencí návštěvníků. Hosté se obsluhují sami, kdy si postupně dávají jídlo a nápoje na tác,před konzumací zaplatí. Bufet zabezpečuje rychlé občerstvení a doplňkové stravování. Zpravidla samoobslužný provoz s konzumací vstoje. Bufet může být specializován: mléčný, cukrářský, rybí, .... Bistro je orientováno na rychlé občerstvení. Samoobslužný provoz, přímá konzumace. Jídla a nápoje jsou podávány převážně v nevratných obalech. Denní bar specializované středisko rychlého stravování a občerstvení s obsluhou. Stolové zařízení je kombinováno s barovým pultem. Podle zvýrazněného sortimentu nebo způsobu přípravy jídel patří do této kategorie: Gril bar nabízí výběr teplých jídel, specielně upravovaných, připravovaných přímo před hostem, např. grilované maso. Nabídka předkrmů, jídel a nápojů.

Hostinec zajišťuje prodej nápojů a případně i jednoduché občerstvení. x Pizzerie nabízí pizzu, případně vaječné a moučné speciality a nápoje, napodobenina Italského stylu. Snack bar nabízí výrobky studené kuchyně, minutková jídla a nápoje jednoduchého charakteru, připravované většinou před hostem. Aperitiv bar nabízí především různé připravované nápoje a výrobky studené kuchyně. Nápoje se připravují převážně před hostem. Součástí střediska je barový pult, případně doplněný i stolovým zařízením.Odpolední provoz. Lobby bar je součástí hotelu a nabízí především různě připravované teplé i studené nápoje.Obsluha jednoho číšníka. Hostinec zajišťuje prodej nápojů a případně i jednoduché občerstvení. Občerstvení, kiosek, pochůzkový prodej se zřizuje v místech s vysokou frekvencí návštěvníků, často jako sezónní, příležitostné zařízení, zpravidla bez vlastní odbytové plochy. Zabezpečuje především nabídku nápojů a jednoduchého občerstvení, například koupaliště, lyžařské sjezdovky, rozhledny. Občerstvení může být zřízeno také jako doplňující část provozovny (prodejní okno - vlakové nádraží) Pivnice je specializované odbytové středisko na frekventovaných místech, zaměřené převážně na podávání piva a jídel k němu vhodných. Výčep piva je středisko zaměřené na prodej piva a ostatních nápojů převážně do přinesených nádob („přes ulici“). Může být součástí provozovny jiné kategorie.Obsluha – výčepní – sudové hospodářství.

x Kavárna je odbytové středisko, které složí k delšímu pobytu hosta. Tomu je přizpůsobeno i zařízení kavárny (čalouněný nebo stylový sedací nábytek, křesla, boxy) i vybavení a služby (domácí a zahraniční tisk na držácích z bambusu, půjčování společenských her, apod.). Kavárny mohou být i specializované – např. taneční, koncertní, kinokavárna, nebo kombinované (kavárna-cukrárna). Nabízí především teplé a studené nápoje, cukrářské výrobky, studené pokrmy a teplé pokrmy podle poptávky a možností.Odpočinkový charakter. Espresso nabízí převážně teplé nápoje, cukrářské výrobky a výrobky studené kuchyně.Většinou spojeno s kavárnou. Vinárna je středisko specializované především na podávání vína a nápojů, studených předkrmů (slané tyčinky a sýry), případně vhodných teplých jídel. Noční bar, noční klub, varieté, dancing nabízí kromě nápojů, jídel na objednávku a studených pokrmů především zábavu – varietní vystoupení, tanec, živou nebo reprodukovanou hudbu, apod. Slouží k delšímu pobytu hosta a tomu je přizpůsobeno zařízení a otvírací doba.

Co, nebo kdo je pasant?

Pasant – náhodný konzument v uzavřeném stravování.

Použité zdroje : Foto – autor Učebnice – Zařízení provozoven v kostce, autor František Cón, nakladatelství Ratio, 2005