CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ZP_3.03 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 3.Sada – předmět – Zařízení provozoven Tématická oblast : odbytové a ubytovací střediska z ŠVP 65-51-E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.3 Výklad pojmů Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce ZP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí rozdílům ve vybavení odbytových středisek a výkladu jednotlivých pojmů. -------------------------------------------------- Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU. ---------------------------------------------------
Kategorie určuje druh hostinské provozovny Skupina stanoví minimální požadavky na vybavení, úroveň a rozsah poskytovaných služeb
Veřejné stravování Provozovna je základním článkem pohostinství a tvoří ji střediska : - Výrobní - kuchyň (teplá, studená, kávová), cukrárna, přípravny a sklady. - Odbytová – zajišťují prodej pokrmů a nápojů formou obsluhy, nebo samoobsluhy a mají funkci základního stravování, společensko zábavní, případně doplňkovou.
x Restaurace je odbytové středisko zajišťující především stravovací služby se širokým sortimentem pokrmů základního stravování. Při specializaci, která je dána základním charakteristickým vybavením a formou, nebo stylem obsluhy mohou být označovány názvy, např. restaurace národní, dietní, rybí, myslivna, koliba, salaš, apod. Motorest je restaurace pro motoristy vybudovaná u frekventovaných silnic a dálnic, často spojena s motelem. Pohostinství zabezpečuje stravování v menších sídelních útvarech, většinou na venkově. Jídelna se samoobsluhou je odbytové středisko zajišťující stravování a doplňkové občerstvení v místech s vysokou frekvencí návštěvníků. Hosté se obsluhují sami, kdy si postupně dávají jídlo a nápoje na tác,před konzumací zaplatí. Bufet zabezpečuje rychlé občerstvení a doplňkové stravování. Zpravidla samoobslužný provoz s konzumací vstoje. Bufet může být specializován: mléčný, cukrářský, rybí, .... Bistro je orientováno na rychlé občerstvení. Samoobslužný provoz, přímá konzumace. Jídla a nápoje jsou podávány převážně v nevratných obalech. Denní bar specializované středisko rychlého stravování a občerstvení s obsluhou. Stolové zařízení je kombinováno s barovým pultem. Podle zvýrazněného sortimentu nebo způsobu přípravy jídel patří do této kategorie: Gril bar nabízí výběr teplých jídel, specielně upravovaných, připravovaných přímo před hostem, např. grilované maso. Nabídka předkrmů, jídel a nápojů.
Hostinec zajišťuje prodej nápojů a případně i jednoduché občerstvení. x Pizzerie nabízí pizzu, případně vaječné a moučné speciality a nápoje, napodobenina Italského stylu. Snack bar nabízí výrobky studené kuchyně, minutková jídla a nápoje jednoduchého charakteru, připravované většinou před hostem. Aperitiv bar nabízí především různé připravované nápoje a výrobky studené kuchyně. Nápoje se připravují převážně před hostem. Součástí střediska je barový pult, případně doplněný i stolovým zařízením.Odpolední provoz. Lobby bar je součástí hotelu a nabízí především různě připravované teplé i studené nápoje.Obsluha jednoho číšníka. Hostinec zajišťuje prodej nápojů a případně i jednoduché občerstvení. Občerstvení, kiosek, pochůzkový prodej se zřizuje v místech s vysokou frekvencí návštěvníků, často jako sezónní, příležitostné zařízení, zpravidla bez vlastní odbytové plochy. Zabezpečuje především nabídku nápojů a jednoduchého občerstvení, například koupaliště, lyžařské sjezdovky, rozhledny. Občerstvení může být zřízeno také jako doplňující část provozovny (prodejní okno - vlakové nádraží) Pivnice je specializované odbytové středisko na frekventovaných místech, zaměřené převážně na podávání piva a jídel k němu vhodných. Výčep piva je středisko zaměřené na prodej piva a ostatních nápojů převážně do přinesených nádob („přes ulici“). Může být součástí provozovny jiné kategorie.Obsluha – výčepní – sudové hospodářství.
x Kavárna je odbytové středisko, které složí k delšímu pobytu hosta. Tomu je přizpůsobeno i zařízení kavárny (čalouněný nebo stylový sedací nábytek, křesla, boxy) i vybavení a služby (domácí a zahraniční tisk na držácích z bambusu, půjčování společenských her, apod.). Kavárny mohou být i specializované – např. taneční, koncertní, kinokavárna, nebo kombinované (kavárna-cukrárna). Nabízí především teplé a studené nápoje, cukrářské výrobky, studené pokrmy a teplé pokrmy podle poptávky a možností.Odpočinkový charakter. Espresso nabízí převážně teplé nápoje, cukrářské výrobky a výrobky studené kuchyně.Většinou spojeno s kavárnou. Vinárna je středisko specializované především na podávání vína a nápojů, studených předkrmů (slané tyčinky a sýry), případně vhodných teplých jídel. Noční bar, noční klub, varieté, dancing nabízí kromě nápojů, jídel na objednávku a studených pokrmů především zábavu – varietní vystoupení, tanec, živou nebo reprodukovanou hudbu, apod. Slouží k delšímu pobytu hosta a tomu je přizpůsobeno zařízení a otvírací doba.
Co, nebo kdo je pasant?
Pasant – náhodný konzument v uzavřeném stravování.
Použité zdroje : Foto – autor Učebnice – Zařízení provozoven v kostce, autor František Cón, nakladatelství Ratio, 2005