Implementace UR 12. 12. 2012. UR jako průnik tří pilířů rozvoje: ekonomického + sociálního + environmentálního Ekonomika Sociální soudržnost Environmentální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Národní platforma na podporu udržitelného rozvoje
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Trvale udržitelný rozvoj v koncepci rozvoje obcí, měst a regionů v čr
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Strategický plán rozvoje města Tišnov Úvodní prezentace
Příprava nové dopravní politiky ČR
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Management a rozvoj obcí
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Společenská odpovědnost organizací
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ metoda Komunitní plánování je metoda metoda – jak zpracovávat rozvojové materiály pro různé.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Společensky odpovědné podnikání
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Odbor pro udržitelný rozvoj
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Implementace UR

UR jako průnik tří pilířů rozvoje: ekonomického + sociálního + environmentálního Ekonomika Sociální soudržnost Environmentální limity

Postupy implementace UR win-win řešení (ideálně) hledání trade-offs mezi různými zájmy význam vedení procesů, jak se rozhoduje vyhodnocování dopadů a různých variant řešení zapojení menšinových názorů/nic by nemělo být opominuto strategické řízení

Strategické řízení původně odpověď firem na rychle se měnící podmínky a vzrůstající rizika ve vnějším okolí orientace na budoucnost: identifikace a zhodnocení možných budoucností, uvažování v delší časové perspektivě specifikace (kvantifikace) cílů stanovení kompetencí a odpovědnosti adaptabilita a flexibilita při řízení (včetně vládních struktur) průběžně sleduje shodu mezi všemi relevantními aktéry vyžaduje provázanost strategií na prováděcí dokumenty nižší úrovně angažovanost občanské a odborné veřejnosti evaluace a učení se

Strategické řízení, procesní nástroj ur Strategie (udržitelného) rozvoje představuje rámec pro realizaci dílčích politik, v rámci přípravy strategií se formuluje vize (kam jdeme) - priority (na co se zaměřit) – cíle (termínované, měřitelné)- opatření ( harmonogram plnění). Obecné (zastřešující) strategie jsou předpokladem koherence (provázanosti) politik. Nástroji pro zajištění provázanosti politik nižší úrovně jsou např. ex-ante hodnocení dopadů (SEA – EIA).

Komponenty strategického přístupu: Vize a hodnoty Analýza Principy a kritéria Aktéři Schopnost realizace

Postup při tvorbě strategií: Vize Priority Cíle (termínované, měřitelné) Opatření ( harmonogram plnění)

Podmínky realizace strategického přístupu Zapojení aktérů Vstupní analýza Politická vůle ke strategickému řízení Schopnost řešení konfliktů /vyjednávání/ kooperativní jednání Otevřené/transparentní rozhodovací procesy/ variantní řešení

Plánování x řešení konkrétních problémů Veřejně politické problémy jsou nerealizované potřeby, hodnoty či příležitosti pro zlepšení, které lze řešit prostřednictvím státních nebo veřejných institucí Ve veřejné politice jsou tři typy problémů (Dunn, 2004): - dobře strukturované - středně dobře strukturované - špatně strukturované Podle organizační úrovně: - nadnárodní, centrální, regionální, lokální

Typy problémů podle Dunna (Veselý, 2007) Dobře strukturované Středně dobře strukturované Špatně strukturované RozhodovateléJeden nebo několik mnoho Množství alternativ Limitované Mnoho HodnotyKonsensus Konflikt VýstupyJistota nebo riziko NejistotaNeznáme PravděpodobnostMožno stanovitNemožno stanovit PříkladyVedení trasy cyklostezky Řešení cyklistické dopravy Doprava v Praze

Aktéři UR a jejich role Podniky (společenská odpovědnost - CSR, eko-management ) Obce, města, samospráva (strategické řízení rozvoje, snižování ekologické stopy obce, města..) Stát (stanovení regulace – zákony, vyhlášky….) Politické strany (nastolování agendy, přenos hodnot do veřejné rozhodovací sféry) NNO (nastolování agendy, watch dog, služby…) Zemědělci Vědci Média Veřejnost - neorganizovaná

Podniky Cíl: přispět k udržitelné výrobě a spotřebě Nástroje: -Společenská odpovědnost (CSR – Corporate Social Responsibility) – dobrovolné přijetí závazků v oblasti UR -Systém řízení podniků a auditu z hlediska ochrany ŽP (EMAS) -Integrovaný systém řízení -Čistší produkce -Nejlepší dostupné techniky (BAT) a benchmarking -Ekoznačení

Obce, města Cíl: Připravit a realizovat strategie udržitelného rozvoje města, obce, regionu Nástroje: - Místní Agenda 21 -TIMUR (Týmová iniciativa pro místní UR) -Iniciativa Sustainable Cities (UNEP)

NNO Vzdělávání. Osvěta. Advokační činnosti Výzkum, nastolování nové politické agendy Služby v oblasti UR (podpora obcím, péče o určitá území apod…)

Literatura Indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni: Manuál udržitelné spotřeby a výroby, Cenia, Praha, 2008 Veselý. A.: Strukturace problémů ve veřejné politice Mezřický, V: Politika životního prostředí a udržitelného rozvoje, Praha, Portál 2005 Moldan, B.: Podmaněná planeta, Praha, Nakladatelství Karolinum, 2009